Vokietijos poligonuose testuojamos Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“

Pėstininkų kovos mašinų (PKM) „Vilkas“ gamintojas ARTEC, Vokietijos poligonuose intensyviai testuoja du Lietuvos PKM prototipus. Abu prototipai pagaminti pagal Lietuvos kariuomenės reikalavimus, kuriuose sumontuoti Izraelio gamybos bokšteliai, apginkluoti greitašaudėmis 30 mm patrankomis ir prieštankinėmis raketomis „Spike LR“.

„Pėstininkų kovos mašinų projektas yra vienas iš svarbiausių Lietuvos kariuomenės modernizavimo ir stiprinimo elementų. Mūsų kariuomenės poreikiams pritaikyti „Vilkai“ žymi kokybinį šuolį modernizuojant kariuomenę, aprūpinant ją šiuolaikine technika, ir ginkluote, kuri priartina prie NATO standartų ir tiesiogiai prisideda prie visų mūsų saugumo stiprinimo“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Svarbiausia prototipų užduotis – padėti gamintojui identifikuoti silpnąsias PKM „Vilkas“ vietas, kad prieš pradedant masinę kovos mašinų gamybą būtų pašalinti techniniai trūkumai, užtikrinta aukšta gaminio kokybė ir visų sistemų funkcionalumas. Testavime dalyvauja ir patirties prižiūrint bei eksploatuojant kovos mašinas semiasi ir Lietuvos kariuomenės specialistai.

„Šias dvi PKM vadiname prototipais, nes tai pirmosios mašinos, kurios pagamintos pagal Lietuvos reikalavimus su integruotais ginkluotės bokšteliais ir dabartiniame etape skirtos visų sistemų integralumo ir funkcionalumo įvertinimui. Lyginant su pernai gautomis vairuotojų rengimo mašinomis, šie kovos mašinų prototipai yra žymiai sudėtingesni, juose sumontuota daugiau ir skirtingos įrangos, kuri šarvuotą transporterį paverčia pajėgia kovos mašina“, – apie PKM prototipą kalbėjo projekto vadovas Lietuvos karininkas majoras Nerijus Šivickas.

Įvairių testų metu PKM mechaninės ir elektroninės sistemos verčiamos dirbti maksimaliais režimais ir siekiama nustatyti, ar pagal Lietuvos užsakymą pagaminti PKM prototipai atitinka jiems keliamus patikimumo, saugumo, įvairių mazgų ir modulių funkcionalumo bei kitus reikalavimus. Identifikavus trūkumus, būtų koreguojami gamybos ar surinkimo procesai, taip išvengiant gedimų rizikos vėlesnės PKM eksploatacijos metu.

Pasibaigus testavimams, abiejų prototipų techninė būklė bus atstatyta iki gamyklinių PKM „Vilkas“ parametrų ir jie bus grąžinti Lietuvos kariuomenei. Pirmosios PKM „Vilkas“ į Lietuvą turėtų būti atgabentos 2019 m. pradžioje.

Lietuva taip pat š. m. liepą išsiuntė ketinimų raštą dėl prisijungimo prie NATO Paramos ir pirkimų agentūra (NSPA) pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ aprūpinimo ir išlaikymo programos. Tuo siekiama užtikinti tinkamą Lietuvos kariuomenės perkamų PKM logistinį aprūpinimą – galimybę naudotis bendrais PKM atsarginių dalių ir centriniais sandėliais, pagrindinių agregatų remonto pajėgumais, gauti techninę ir inžinerinę paramą ir kt., – būsimos PKM eksploatacijos metu.

Pagal 2016 m. rugpjūčio 22 d. pasirašytą sutartį, Lietuvos kariuomenei už beveik 386 mln. eurų bus nupirktos 88 pėstininkų kovos mašinos ginkluotos greitašaudėmis patrankomis ir prieštankinėmis raketomis. Šiomis PKM bus aprūpinti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionai.

PKM „Vilkas“ ugnies galios, manevro ir įgulos apsaugos derinys geriausiai atitiko Lietuvos kariuomenės poreikius ir puikiai tiks šalies gynybai bei dalyvavimui tarptautinėse operacijose. Bendru PKM gamintojo ARTEC ir Lietuvos sutarimu, pagal Lietuvos reikalavimus gaminamos mašinos, išlaikant sąsajas su Lietuvos istorija ir Lietuvos kariuomenės tradicijomis, bus vadinamos ne „Boxer“, o „Vilkas“.

Gamintojo ARTEC nuotrauka

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close