Kas Jums svarbiausia per Velykas?

Danutė Slavinskienė ir Paulina Šiugždinytė

Velykos yra šeimos ir apsivalymo (blogio išvarymo) šventė. Tai žinau dar iš senelių. Todėl pirmą Velykų dieną negalima eiti į svečius, arba, kaip seniau sakydavo, „kiaušiniauti“, tam yra antroji diena. Pirmoji diena skirta tik pabuvimui su pačiais artimiausiais. Taip ir pas mus – susirenka vaikai su šeimomis, kartais prie šventinio stalo būna daugiau žmonių, kartais – mažiau, nes vaikai su šeimomis kartais šventėms važiuoja pas kitus tėvus. Velykos neatsiejamos nuo kiaušinių marginimo ir jų mušimo, ridenimo.

 

Rytis Petkevičius ir Kornelija Abasevičiūtė

Per Velykas svarbiausia – buvimas su šeima. Šventė prasideda kiaušinių marginimu – kai visa šeima kartu margina kiaušinius. Mes marginame su svogūnų lukštais, burokėliais arba dažais, su vašku nemokame, o skutinėti – neturime kantrybės. Svarbus ir Velykų rytą visos šeimos ėjimas į bažnyčią, o grįžus – bendri šventiniai pusryčiai. Pavakare dažnai susitinkame ir su kitais giminėmis.

Jonas Padelskas

Gyvenu vienas, vaikai ir anūkai toli ir grįžta dažniausiai tik vasarą per atostogas, todėl Velykos man nėra didelė šventė. Nuo kitų sekmadienių skiriasi tuo, kad ryte būtinai nueinu į bažnyčią, o grįžęs išsiverdu kiaušinių. Aš kiaušinių marginti nemoku, bet prisimenu, kaip gražiai mano bobutė margindavo – vašku ant kiaušinio gražiausių raštų pripiešdavo ir merkdavo į juodalksnio žievės nuovirą. Tą nuovirą užraugdavo gerokai prieš Velykas ir dar visokių geležų pridėdavo.

Jūratė Liubamirskaitė

Velykos – Kristaus prisikėlimo šventė. Man svarbiausias pasiruošimas yra tridienis: Didysis Ketvirtadienis, Penktadienis ir Šeštadienis – kai kartu su visa bažnyčia išgyveni tuos įvykius per savo gyvenimą. Kas iš tiesų yra Velykos, aš supratau, kai gimė mano sūnus. Ir dabar tikrai žinau, kad visada laimi gėris (Dievas), nesvarbu, kad tam tikrais momentais atrodo kitaip. Mums reikia tik ištverti mažus mūšius, o pergalę Kristus jau pasiekė. Žinoma, svarbu ir kiaušinių marginimas, valgiai bei kitos tradicijos, bet tam neteikiu didelės reikšmės. Nors daug ką darau, bet pirmiausia dėl to, kad sūnui perduočiau tradicijas.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close