Pasirūpinkite savo namų šiluma. Akcija „Kūrenkime saugiai“

Kasmet Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos inicijuoja prevencinės akcijos Kūrenkime saugiai“ organizavimą. Šiai metais ji prasideda nuo 2017-09-21 d. Akcijos tikslas – padėti apsisaugoti nuo gaisrų, kylančių dėl krosnių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Akcijos metu valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai, savanoriai ugniagesiai, savivaldybių priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai ir kiti socialiniai partneriai lankysis pas piliečius. Gyventojai bus konsultuojami dėl kietojo kuro krosnių įrengimo ir eksploatavimo, stengsis atkreipti dėmesį į pastebėtas netvarkingas elektros instaliacijas ar kitus įrenginius, dėl kurių gali kilti gaisras ir suteiks informaciją kaip minėtus trūkumus pašalinti.

Primename, kad akcijos metu „Kūrenkime saugiai“ laikotarpiu (rugsėjo-spalio mėnesiais), norėdami gauti konsultaciją, galite pareigūną pasikviesti į namus paskambinę į artimiausią priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą.

Norime priminti, kad kūrenant krosnis ypač pavojingos smalkės, todėl būtina laikytis tam tikrų taisyklių, nes galima jomis apsinuodyti. Iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės. Ją galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Išsiskiriančios smalkės labai pavojingos, nes jos bespalvės ir bekvapės. Apsinuodijimas jomis gali baigtis mirtimi. Pirmieji apsinuodijimo smalkėmis požymiai – lengvas apsvaigimas, mieguistumas, netenkama sąmonės. Apsvaigusį nuo smalkių žmogų išveskite į gryną orą ir nedelsiant kvieskite medikus, o patalpas gerai išvėdinkite.

 Taip pat atminkite, kad pavojinga į elektros tinklą iškart įjungti kelis tokius elektros prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl ko dažnai ir kyla gaisrai. Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus, toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikite ant jų padžiautų drabužių, o išeinant iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtina išjungti.

Prasidėjus šildymo sezonui beveik kiekvieną parą ugniagesiams tenka budėti šalia pastatų ir laukti, kol dūmtraukiuose išdegs suodžiai. Pagal Bendrąsias gaisrinės saugos taisykles, suodžius iš dūmtakių ir krosnių privalu valyti prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Dūmtraukiai privalo būti tvarkingi, iš išorės išbalinti, kad matytųsi aprūkę įskilimai.

Pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys, prieš intensyvų kūrenimą būtina jas gerai sutvarkyti bei išvalyti dūmtraukius. Gaisrai namuose, apšildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšių kaminų bei židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis, taip pat, kai prakurams naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą. Negalima džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, jokių degių medžiagų ar palikti atvirų pakuros durelių. Kai kūrenasi krosnis ar dega dujinė viryklė, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams.

Kauno APGV Prienų PGT VPPP

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close