Spalio 12-oji – Pasaulinė artrito diena

Spalio 12 d. minima Pasaulinė artrito diena. Jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į šią lėtinę ligą, suteikti kuo daugiau informacijos apie ligos simptomus, diagnostiką ir gydymą bei sergančiųjų darbingumo ir neįgalumo klausimus. Pasaulinė artrito diena buvo pradėta minėti 1996 m. Tarptautinės artrito ir reumato asociacijos (angl. Arthritis and Rheumatism International – ARI) iniciatyva.

Reumatinės sąnarių ligos yra paplitusios visose šalyse ir kultūrose. Šioms ligoms priskiriama daugiau nei 100 ligų, įskaitant reumatoidinį artritą, osteoartritą, autoimunines ligas, tokias kaip sisteminė raudonoji vilkligė, osteoporozė, podagra ir kt. Nuo lėtinių reumatinių ir kaulų bei raumenų ligų kenčia beveik ketvirtadalis europiečių (daugiau nei 100 milijonų). Remiantis visoje Europoje atliktais skaičiavimais, Lietuvoje reumatinėmis sąnarių ligomis serga apie 250 tūkst. gyventojų, didžiausioji jų dalis darbingo amžiaus moterys. Šioms ligoms dažnai yra būdingas palyginti nedidelis mirtingumas, tačiau aukštas sergamumo ir neįgalumo lygis. Sergančiuosius šiomis ligomis vargina ilgalaikis lėtinis skausmas, sumažėja jų gebėjimas dirbti, savarankiškai judėti ir apsitarnauti, taip pat pablogėja gyvenimo kokybė.

Viena iš sunkiausių artrito ligų yra reumatoidinis artritas (RA), kuriuo serga apie 0,3–1 proc. žmonių visame pasaulyje. Lietuvoje užregistruota apie 13 000 suaugusių asmenų, kuriems nustatyta reumatoidinio artrito diagnozė.

RA gali prasidėti bet kokio amžiaus žmogui, tačiau dažniausiai suserga darbingi 35–45 metų asmenys. RA pasireiškia tokiais simptomais kaip skausmas, sustingimas, tinimas, funkcijos sutrikimas arba sudėtingesniais nusiskundimais, kaip nuovargis ir bendras sveikatos pablogėjimas. Sergant RA, mažesnis ar didesnis sąnarių skausmas vargina kasdien. Po kelių ar keliolikos mėnesių palaipsniui pradeda keistis sąnarių išvaizda. Pirmiausia RA pažeidžia smulkiuosius rankų ir pėdų sąnarius, po to simetriškai riešų ir kelių sąnarius. Kai liga būna pažengusi, žmonės nebepajėgia susišukuoti, pavalgyti, o dėl kelio ir klubo sąnarių pažeidimo jiems yra sunku judėti ir savarankiškai apsitarnauti. Laiku nustatyta diagnozė bei ankstyvas ir efektyvus gydymas yra svarbiausi veiksniai siekiant pažaboti RA.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close