Piktnaudžiavimo narkotinėmis medžiagomis pasekmės

JAV nacionalinio priklausomybių nuo narkotikų instituto (NIDA) duomenimis, priklausomybė nuo narkotikų yra psichikos liga, apibūdinama neįveikiamu potraukiu vartoti šias medžiagas, nekreipiant dėmesio į žalingas pasekmes. Tai – smegenų liga, nes narkotikai keičia smegenų struktūrą ir veiklą. Smegenų vaizdo tyrimai rodo jų pokyčius tose vietose, kurios kontroliuoja suvokimą, sprendimų priėmimą, mokymąsi, atmintį ir elgesio kontrolę. Naujas priklausomybės suvokimas visų pirma skatina didesnę atsakomybę apsaugoti vaikus nuo piktnaudžiavimo psichoaktyviosiomis medžiagomis.

Specialistai pabrėžia, kad būtent paauglystė yra laikotarpis, kada padidėja psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo rizika. Kuo jaunesnis žmogus pradeda vartoti psichoaktyviąsias medžiagas, tuo didesnė tikimybė progresuoti piktnaudžiavimui jomis, o vėliau ir išsivystyti priklausomybei.

 

ŽMOGAUS ORGANAI

NARKOTIKŲ POVEIKIS

VENŲ PAŽEIDIMAI

 

Užkrėstos adatos ir daugkartinės injekcijos gali sukelti venų uždegimus, tai skatina kraujo krešulių formavimąsi. Iš venos keliaujantis krešulys gali užkimšti organus – pavyzdžiui, širdį, smegenis bei sukelti insultą, širdies priepuolį ar net mirtį.

ŠIRDIES SMŪGIS

 

Narkomanija gali turėti neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Gali sutrikti širdies ritmas, padidėti kraujospūdis, padidėja tikimybė išsivystyti širdies nepakankamumui ir ištikti širdies priepuoliui.

INSULTAS

 

Insultas įvyksta, kai nutrūksta kraujo tekėjimas į smegenis. Sukeliami nuolatiniai pažeidimai, todėl smegenų ląstelės miršta. Narkotikų vartojimas gali pažeisti kraujagysles ir padidinti kraujospūdį, taip pat ir insulto riziką.

ŽIV/AIDS

 

ŽIV, kaip kitos potencialiai mirtinos ligos, tokios kaip stabligė, hepatitas ir tuberkuliozė, gali būti perduotas per adatas ir švirkštus kuriais naudojasi narkomanai. Kadangi ŽIV silpnina imuninę sistemą, daug oportunistinių infekcijų gali pradėti užpulti kūną asmens, užkrėsto virusu.

HEPATITAS

 

Hepatito virusas, kuris sukelia kepenų uždegimą, lengvai perduodamas naudojantis bendromis adatomis.

Pagrindinis ženklas, rodantis hepatitą, tai sutrikusi kepenų funkcija – matomas geltonas odos atspalvis ir pageltę akių baltymai.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close