Į klausimus atsako Birštono savivaldybės tarybos narys Darius Šeškevičius

Pirmą kartą esate išrinktas į Birštono savivaldybės tarybą. Praėjo jau daugiau kaip pusė kadencijos, tad gal galite paminėti, kokias svarbesnes problemas teko spręsti, kad pagerėtų žmonių gyvenimas ir pagražėtų mūsų kraštas?

Pusė kadencijos prabėgo gana greitai. Kadangi esu išrinktas pirmą kartą, todėl pirmais darbo metais teko daug mokytis iš labiau patyrusių kolegų. Didžiąją daugumą sprendimų projektų Tarybai teikia administracija, beje, dauguma tų klausimų yra labiau procedūriniai (turto perdavimo, tvarkos pakeitimo bei tvirtinimo klausimai), kuriuos pagal įstatymus privalu Tarybai tvirtinti. Kitais žodžiais tariant, Taryba įteisina administracijos rengtus sprendimus, nors dažnai įsigilinti į naujai parengtą ar keičiamą tvarką nėra paprasta dėl didelės dokumentų apimties ar kompetencijos stokos.

Nežiūrint to, galime pasidžiaugti gražiomis Tarybos narių iniciatyvomis. Norėčiau paminėti sėkmingai įgyvendintą Jurgitos Šeržentienės inicijuotos Birštoniečio kortelės projektą.

 

Gal galite pasakyti, kaip sekasi vykdyti rinkiminius pažadus, kuriuos davėte gyventojams?

Šiuo metu dirbame Tarybos opozicinėje frakcijoje, tačiau stengiamės būti konstruktyvi opozicija, pritariame daugumai klausimų, kurie, mūsų manymu, yra naudingi Birštonui. Taip pat stengiamės įsigilinti į svarstomus klausimus, bendraujame su įstaigų vadovais, konsultuojamės su savivaldybės administracija. Pagal atnaujintą Tarybos darbo reglamentą Tarybos narys gali turėti visuomeninių patarėjų, todėl aktyviai naudojamės patyrusių partijos kolegų pagalba ir nepalaikome tų sprendimo projektų, kurie mums neatrodo tinkami.

 

Ar dažnai susitinkate su rinkėjais aptarti jiems svarbių klausimų ar numatomų Tarybos posėdyje svarstyti sprendimų projektų?

Dažniausia susitinkame su savo partijos skyriaus nariais, pristatome jiems klausimus, kurie bus svarstomi Tarybos posėdyje, klausiame jų nuomonės. Prieš svarbių klausimų svarstymą susitinku su įstaigų vadovais, kad jie galėtų plačiau nei komitetuose ar Tarybos posėdžiuose išsakyti savo nuomonę, kartu ir pats galiu susidaryti aiškesnę poziciją svarstomu klausimu.

 

Kaip sekasi bendrauti su savivaldybės administracija bei pavaldžių įstaigų vadovais, sprendžiant gyventojų problemas?

Su įstaigų vadovais bendraujame komitetuose, susitinkame per renginius, o iškilus svarbiems klausimams stengiuosi apsilankyti pačiose įstaigose.

Tačiau ne visada tą patį galima pasakyti apie savivaldybės administraciją. Savivaldybėje dirba daug kompetentingų specialistų, iš kurių visada galima gauti vertingą konsultaciją biudžeto, turto valdymo bei teisiniais klausimais, tačiau ne visi sprendimų projektai paruošiami išsamiai. Kartais susidaro įspūdis, kad norima, jog Tarybos nariai daug ko nežinotų ir tiesiog balsuotų už parengtą sprendimo projektą, nes administracija vis tiek geriau žino, kaip viskas turi būti.

Kokie, Jūsų manymu, darbai turėtų būti atlikti, gerinant savivaldybės žmonių gyvenimą, kurorto įvaizdį ir konkurencingumą?

Džiugina, kad Birštonas sulaukia investicijų, atsidaro naujos sanatorijos ar nauji jų korpusai, kuriamos naujos darbo vietos. Tačiau atsiranda ir naujų iššūkių miestui. Šiuo metu viena opiausių problemų yra gyvenamojo būsto ir sklypų gyvenamųjų namų statybai trūkumas. Jau dabar būstas Birštone kainuoja panašiai kaip Vilniuje, tačiau gyventojų pajamos yra mažesnės nei Lietuvos vidurkis.

Daugėjant svečių, ypač savaitgaliais, mieste tampa aktualus automobilių parkavimo klausimas.

Kitas opus klausimas – savivaldybės skolos. Miesto vadovai bandė rasti sprendimą parduodant „Versmės“ sanatorijos akcijas, tačiau dauguma Tarybos narių tam nepritarė.

 

„Versmės“ akcijų pardavimas ir dividendų paskirstymas sukėlė daug diskusijų. Kokia buvo Jūsų nuomonė?

Šis klausimas sukėlė daug aistrų Taryboje. Manau, kad tai ne vienas, o du klausimai – „Versmės“ akcijų pardavimas ir biudžeto finansavimas Manau, kad nėra teisinga, kai biudžeto projektas parengiamas ir teikiamas Tarybos nariams jau įvertinant dar nepriimtą Tarybos sprendimą dėl dividendų išmokėjimo. Kitas dalykas, kaip buvo parengtas ir teikiamas klausimas dėl „Versmės“ akcijų privatizavimo. Tarybos nariams buvo pateiktas sprendimo aiškinamasis raštas, kuriame buvo tik dvi pastraipos teksto. Kilus Tarybos narių nepasitenkinimui, vėliau atsirado skaičiavimai, tačiau jie nebuvo nei išsamūs, nei įtikinami. Buvo jaučiama administracijos ir miesto vadovų pozicija, kad Tarybos nariai nelabai čia ką supranta ir turi priimti tokį sprendimo projektą, koks yra parengtas.

Manau, kad pati klausimo pateikimo forma ir miesto vadovų požiūris daugeliui Tarybos narių nebuvo priimtinas. Aš pasisakiau dėl šių klausimų išbraukimo iš darbotvarkės, taip pat būčiau balsavęs prieš akcijų privatizavimą ir dividendų išmokėjimą, kadangi be finansinių resursų sanatorija neturėtų galimybės toliau investuoti į savo atsinaujinimą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close