Kauno regiono savivaldybių merai lankėsi Velse

2017 m. rugsėjo 18 – 22 dienomis Prienų r. savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas su Kauno regiono savivaldybių merais vyko į Jungtinę Karalystę. Vizitas organizuotas įgyvendinant Regioninės plėtros strategiją (2017 m. VšĮ Kauno regiono plėtros agentūros darbo planą) ir joje numatytą Kauno regiono tarptautinio bendradarbiavimo programą, kuria siekiama plėtoti geros kaimynystės ryšius, formuoti palankų Kauno regiono įvaizdį tarptautinėje arenoje, skatinti nevyriausybinio sektoriaus bendradarbiavimą su užsienio partneriais ir įgyvendinti darnią regiono ekonominę ir socialinę plėtrą, vystant tarptautinio bendradarbiavimo ryšius įvairiose veiklos sferose.

Pirmąją vizito dieną Kauno regiono delegacija Kardifo miesto rotušėje susitiko su miesto tarybos atstovais. Ekonominės plėtros departamento darbuotojai pristatė Kardifo pramonės istoriją ir dabartinę ekonominę situaciją. Industrinis miestas, kuriame prieš 200 metų buvo atrasta anglis, tapo vienu iš didžiausių anglies eksportuotojų pasaulyje ir klestėjo. Deja, 70-ųjų metų ekonomikos krizė ir atsiradę alternatyvūs energijos šaltiniai privertė uždaryti daugumą anglies kasyklų ir metalo gamyklų, uostai ištuštėjo, mieste atsirado daug apleistų teritorijų. Tiek Velso, tiek ir Jungtinės Karalystės valdžia suprato, jog būtina sukurti miesto ir visos šalies atgaivinimo strategiją ir kartu su Europos Komisija investavo į kultūros ir sporto infrastruktūrą: atnaujintas stadionas, kuriame telpa 76 tūkst. žiūrovų, pastatyta Nacionalinė opera, rekonstruota Nacionalinė galerija ir daugelis kitų pastatų. Kardifo miestas nusprendė rengti didelius tarptautinius sporto ir kultūros renginius, kurie pritrauktų lankytojus ir pakeistų miesto įvaizdį iš pramoninio į kultūrinį. Pamažu mieste ėmė kurtis nauji verslai: viešbučiai, maitinimo įstaigos, parduotuvės, finansinio sektoriaus įmonės ir kt. Šiuo metu Kardifo mieste gyvena apie 350 tūkst. gyventojų, o Kardifo miesto regione – 1,5 mln. žmonių. Be to, net 80 tūkst. žmonių atvyksta į Kardifą dirbti. Tai vienas sparčiausiai augančių miestų Jungtinėje Karalystėje, kuris yra netoli sostinės Londono ir pasižymi kvalifikuota darbo jėga (net 40 % miesto gyventojų yra įgiję profesinį išsilavinimą). Pagrindiniai verslo sektoriai Kardife: finansinės ir verslo paslaugos, IT, kūrybinės industrijos (ypač filmų pramonė) ir turizmo sektorius.

Velso Vyriausybė, pasitelkdama ES fondus, yra sukūrusi paramos schemas turizmo sektoriui – kuriami lankytojų centrai, dviratininkų centrai, atnaujinamos apleistos teritorijos, remiami prioritetiniai projektai, kuriuos siekia įgyvendinti privatus sektorius. Vieni iš svarbiausių prioritetų renkantis projektus finansavimui – paslaugų įvairovės sukūrimas, konkurencijos jau veikiantiems verslams nebuvimas ir kt. Remiami tiek dideli, tiek ir maži projektai – 1,5 mln. svarų uždaram banglenčių parkui ir 15 tūkst. svarų šeimos verslui, kuris vykdo edukacijas su vabzdžiais.

Kauno regiono delegacija taip pat turėjo galimybę aplankyti St. Fagans nacionalinį istorijos muziejų (angl. St Fagans National Museum of History), kuris yra po atviru dangumi. Muziejus žavi ne tik preciziškai restauruotais pastatais, bet ir įdomiomis ekspozicijomis – vandens malūne malami miltai, iš kurių senovinėje kepykloje kepama duona. Muziejaus teritorijoje taip pat pastatytas naujas lankytojų ir ekspozicijų centras, kuriame bus vykdomos senųjų amatų edukacijos, rengiamos konferencijos, plenerai, parodos.

Paskutinę vizito Jungtinėje Karalystėje dieną Kauno regiono merų delegacija lankėsi istoriniame Bato (angl. Bath) mieste, kuris įtrauktas į UNESCO kultūros paveldo sąrašą. Bato miesto meras Ianas Gilchristas istorinėje rotušėje priėmė Kauno regiono merus, kuriems buvo pristatyta turizmo vystymo eiga ir vizijos. Nors Bato miestas garsus dėl terminių vandenų (mieste yra 3 terminio vandens šaltiniai) ir karaliaus Jurgio laikų architektūros, bet turistams pritraukti mieste organizuojama daug įvairiausių renginių ir kuriama turizmo infrastruktūra, miesto marketingo sistema.

Parengta pagal Kauno regiono plėtros agentūros informaciją

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close