Policijos pareigūnų veiklos pokyčių rezultatas – daugiau profesionalumo

Artėjant policijos pareigūnų profesinei šventei – Angelų sargų dienai, kuri kasmet minima spalio 2 dieną, apie policijos pareigūnų veiklos pokyčius kalbėjomės su Prienų rajono policijos komisariato viršininku Dainiumi Janavičiumi.

Pokalbio pradžioje D. Janavičius pabrėžė, kad pokyčių norėjo ir visuomenė – pareigūnų darbdaviai. „Žmonės norėjo, kad daugiau pareigūnų būtų viešoje erdvėje, kad iškviesti jie greičiau atvyktų, kad daugiau dėmesio būtų skiriama nukentėjusiesiems“, – akcentavo komisariato vadovas.

Pokyčių tikslas – būti labiau matomiems, greičiau reaguoti

Jau daugiau kaip metai Prienų policijos pareigūnai – pirmieji Alytaus apskrityje – savo darbą pakeitė iš esmės: vietoj Viešosios ir Kriminalinės policijos padalinių atsirado Veiklos skyrius, o buvę patruliai ir operatyvinės tyrimo grupės specialistai tapo Reagavimo skyriaus pareigūnais. Išsiplėtus ir sustiprėjus pareigūnų kompetencijoms, jie iš karto gali išspręsti daugybę problemų: fiksuoti ir įforminti įvykį, pradėti ikiteisminį tyrimą, atlikti pirminius paieškos ir kitus veiksmus. Labai sunkių nusikaltimų tyrimą tęsia Alytaus AVPK pareigūnai.

Visa Prienų rajono savivaldybė suskirstyta į tris teritorijas, kuriomis rūpinasi trys vyriausieji pareigūnai bei 15 jiems pavaldžių veiklos pareigūnų. Vyriausieji pareigūnai skiria užduotis teritorijose dirbantiems pareigūnams, kurie apklausia nukentėjusius žmones ir įteikia šaukimus, patikrina gautą informaciją, dirba su socialiniais darbuotojais, vaiko teisių apsaugos specialistais, kalbasi su gyventojais, susitinka su mokiniais ir bendruomenių atstovais.

„Dabar ne žmogus turi ateiti į policijos komisariatą, bet pati policija ateina pas žmogų“, – tokio darbo didžiausią privalumą įvardijo Prienų policijos komisaras. Jei prieš metus kabinetuose dirbo 29 pareigūnai, gatvėse – 27 pareigūnai (buvę apylinkių inspektoriai), kurie buvo atsakingi už atskiras teritorijas, o gatvėse ir rajono keliuose budėdavo trys policijos ekipažai, tai dabar kabinetuose dirba tik 12 pareigūnų, gatvėse – 43 ir nuolat budi 6–9 ekipažai.

Budinčių ekipažų skaičius ir darbo laikas priklauso ir nuo savaitės dienos ar paros laiko. Pavyzdžiui, daugiausiai įvykių fiksuojama šeštadienio vakarą ir naktį iš šeštadienio į sekmadienį, tad ir ekipažų tuomet budi daugiau.

Dauguma prireikus skambina 112

Policijos vadovas, prisimindamas laiką, kai Prienuose neliko policijos budėtojų, sakė, kad iš pradžių buvo nemažai nepasitenkinimo, kad nėra į ką kreiptis norint parašyti pareiškimą ar išsiaiškinti kokią nors problemą, o vakarais ir naktimis komisariatas iš viso užrakintas. Tačiau statistikos duomenimis, dauguma žmonių (98 proc.) įvykus nelaimei ar prireikus pagalbos skambina Bendruoju pagalbos telefonu 112, o budėtojų dalies pareigūnai per visą parą sulaukdavo vos kelių pranešimų. Į budėtojus, tiesa, dirbančius ne Prienuose, bet Alytuje, tiesiogiai galima kreiptis ir dabar – tam yra skirtas prie Prienų policijos komisariato durų esantis pokalbių įrenginys ir, prireikus, po kelių minučių prie komisariato privažiuos Prienuose budintis ekipažas.

Iš Bendrojo pagalbos centro gautus pranešimus apie įvykius budėtojai perduoda visą parą teritorijose dirbantiems ekipažams. Kadangi budėtojai mato visų ekipažų buvimo vietą, pranešimas operatyviai perduodamas arčiausiai įvykio vietos esančiam ekipažui, todėl į įvykio vietą atvykstama daug greičiau. Ir atvykti gali ne tik Prienų, bet ir Alytaus ar Kauno pareigūnai.

 

Gerinamas pareigūnų specialusis pasirengimas

Po pareigūno žūties daug dėmesio skiriama pareigūnų specialiajam parengimui ir mokymams, du kartus per mėnesį vyksta taktinio pasirengimo bei šaudymo mokymai, kartą per metus yra laikomos griežtos fizinio ir taktinio pasirengimo bei šaudymo įskaitos. Siekiant, kad nepasikartotų visus sukrėtęs Dembavos įvykis, pareigūnai automobiliuose, be kompiuterinės ir kitos specifinės įrangos, turi specialius lagaminus, kuriuose yra kirvis, laužtuvas, virvės, kastuvas, specialus peilis, kūno šildymo plėvelė, specialios pirštinės.

„Policijos pareigūnai kovinį šaunamąjį ginklą naudoja tik labai ypatingais atvejais – iškilus realiai grėsmei sveikatai ar gyvybei, o šaunamąjį ginklą keičia specialus įrenginys „Taser“, – sakė pareigūnas.

 

Motyvacijos netrūksta

D. Janavičius džiaugėsi aukštos moralės pareigūnų pasirengimu, gana gerais atlyginimais, kurie išaugo ir toliau didėja, nuolat gerėjančiomis darbo sąlygomis bei techninėmis priemonėmis: gaunamais naujais automobiliais, kompiuterine technika, patogia uniformine apranga bei savivaldybės dėka įrengtomis nuotolinio darbo patalpomis Veiveriuose ir Jiezne, kur yra ir laikinojo sulaikymo kameros.

Prienų rajono policijos komisariato viršininkas džiaugėsi ir saugios kaimynystės grupėmis (jų yra net 32), išaugusiomis policijos rėmėjų, jaunųjų policijos bičiulių gretomis. Jis pastebėjo, kad įsteigus saugios kaimynystės grupę, toje vietovėje perpus sumažėja teisės pažeidimų. Jis didžiavosi aktyviomis bendruomenės pareigūnėmis, atliekančiomis milžinišką prevencinį darbą.

Pasak D. Janavičiaus, saugumas Prienų mieste pagerėtų ir nusikaltimų būtų išaiškinama dar daugiau, jei mieste būtų įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Jau prieš keletą metų savivaldybės darbuotojų prašymu buvo įvertintos ir išrinktos vietos kameroms įrengti. Turima vilties, kad nors dalyje miesto jos netrukus bus įrengtos.

Prie policijos komisariato pastato įrengtos kameros stebi bei fiksuoja, kas vyksta ne tik šalia pastato, bet ir nemažoje aplinkinėje teritorijoje. Prireikus pasinaudojama ir privačių asmenų bei įmonių vaizdo stebėjimo kamerų medžiaga.

Smurto artimoje aplinkoje nemažėja

Kalbant apie nusikalstamas veikas, didžiausias komisaro galvos skausmas – smurtas artimoje aplinkoje. Tokių veikų šiemet per 8 mėnesius užregistruota 101 (iš jų 8 atvejai, kai nukentėjo nepilnamečiai), o pernai buvo perpus mažiau. Tokiai šeimai skiriamas ypatingas dėmesys – po užfiksuoto smurto atvejo pareigūnai dar 3 mėnesius lankosi šeimoje (iš pradžių dažnai, vėliau – rečiau), kol aplinka tampa saugi ir išnyksta rizikos veiksniai.

Šiemet jau užregistruota ir 81 vagystė. Pasak D. Janavičiaus, dominuoja žemės dirbimo įrangos – traktoriukų, žoliapjovių, krūmapjovių, kultivatorių ir pan. – vagystės.

Šiais metais buvo pradėti 56 ikiteisminiai tyrimai vairuotojams (49 vyrams ir 7 moterims), kuriems nustatytas didesnis nei 1,5 promilės girtumas. Jiems atimta teisė vairuoti, paskirtos tūkstantinės baudos, o daugiau nei 50-čiai konfiskuoti automobiliai. Šiais metais 20-yje eismo įvykių žuvo 4 žmonės, 23 buvo sužaloti (pernai atitinkamai 13, 4,18). Jei pernai neblaivūs vairuotojai nesukėlė nė vieno eismo įvykio, šiais metais užfiksuoti du tokie įvykiai. „Labai sumažėjo administracinių nusižengimų ir tai, manau, yra įvykdytų pokyčių ir su tuo susijusio policijos pareigūnų efektyvesnio, profesionalesnio darbo pasekmė“, – įsitikinęs D. Janavičius.

Ištiriama greitai ir daug nusikalstamų veikų

Šiais metais jau užfiksuotos 346 nusikalstamos veikos, net 243 (70 proc.) – ištirtos. Tai vienas geriausių rezultatų šalyje. Per pastaruosius metus sutrumpėjo ir nusikalstamų veikų bei administracinių nusižengimų ištyrimo laikas. Jei seniau vienas įvykis būdavo tiriamas ir iki pusės metų, tai dabar šis procesas baigiamas vidutiniškai per 8 dienas, o 80 proc. bylų ištiriama ekonomiškesnio proceso būdu, kad nuo teisės pažeidimo iki bausmės paskyrimo būtų kuo trumpesnis laikas.

Prienų rajono policijos komisariate dirba 54 pareigūnai, kurių amžiaus vidurkis – apie 30 metų. Pasak komisariato vadovo, yra ir patyrusių, dirbančių ketvirtį amžiaus, ir jaunų pareigūnų – netrūksta nei brandumo, nei jaunatviškumo bei energijos. Ir išsilavinimo nestokojama – dauguma pareigūnų turi aukštąjį išsilavinimą, keli dar studijuoja, kiti yra baigę bazinius policijos mokymus.

Apdovanoti geriausi pareigūnai

Penktadienį vykusiame iškilmingame Policijos dienos minėjime profesinės šventės proga buvo apdovanotas būrys Prienų policijos pareigūnų. Alytaus AVPK viršininko padėkos buvo įteiktos Linui Randamanskui, Vilmai Bitcherienei ir Laimai Raulinaitienei, vardinė dovana –- Kastyčiui Dzedzevičiui, pasižymėjimo ženklais „Už nuopelnus“ buvo apdovanoti Vaidas Miliauskas, Mantas Barkauskas ir Edita Kubilienė, pasižymėjimo ženklu „Už nepriekaištingą tarnybą“ – Povilas Marčiulaitis. Saulius Dobilas buvo apdovanotas LR generalinio prokuroro padėka. Dar 16 pareigūnų– gausiausiai iš viso apskrities – buvo įteiktos Prienų rajono savivaldybės mero A. Vaicekausko padėkos.

„Mūsų tikslas – siekti, kad Prienų kraštas ir jo žmonės būtų saugūs, nes tik ten, kur saugu, atsiranda galimybė dirbti, kurti, gyventi. Pareigūnams linkiu nepamiršti duotos priesaikos ir tikėti tuo, ką daro, nes mūsų misija be galo garbinga – ne kiekvienam duota padėti, pagelbėti žmogui ir tai padaryti tinkamai, mylėti savo kraštą, jo žmones, pasidžiaugti gerais veiklos rezultatais ir toliau tarnauti žmonėms bei valstybei“, – kalbėjo Prienų policijos komisariato viršininkas D. Janavičius.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close