Prienuose lankėsi „Nedelsk“ autobusiukas

Birželio 14 d. Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su partneriais (Prienų rajono savivaldybe ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centru) kvietė moteris į nemokamas krūtų patikras rožiniame autobusėlyje. Akcijoje buvo patikrinta 101 moteris.

Visuomenės sveikatos biuro specialistės akcijos dalyvėms įvertino kūno masės indeksą, riebalų ir skeleto raumenų procentinę dalį bei visceralinių (vidinių) riebalų lygį, matavo arterinį kraujo spaudimą, teikė konsultacijas sveikos gyvensenos klausimais. Visos norinčios moterys galėjo dalyvauti sveikatos viktorinoje ir laimėjo Visuomenės sveikatos biuro įsteigtus suvenyrus.

Primename, kad krūtų savityra turėtų būti kiekvienos moters įprotis. Reguliarią savarankišką krūtų apžiūrą ir apčiuopą rekomenduojama atlikti kartą per mėnesį tam tikrą dieną, geriausiai pirmą savaitę po mėnesinių. Jei mėnesinės yra nereguliarios arba jų nėra, pasirinkite tam tikrą vieną mėnesio dieną. Krūtų savikontrolę rekomenduojama atlikti visoms moterims, kurioms daugiau nei 20 metų amžiaus. Nuolat apžiūrėdama savo krūtis jūs greitai pastebėsite, kai jose atsiranda kokių nors pokyčių, kurių anksčiau nebuvo. Pastebėta, kad moterų, reguliariai ir teisingai atliekančių krūtų savityrą, mirtingumas nuo krūties vėžio sumažėja 18 procentų.

Moterims, kurioms mažiau nei 40 metų, rekomenduojame:

atlikti krūtų savityrą kas mėnesį;

atlikti klinikinį krūtų tyrimą pas gydytoją bent kas 2 metus;

atlikti mamogramas 35–39 metų amžiuje, jei jūs priklausote rizikos susirgti krūties vėžiu grupei.

Moterims, kurioms 40–49 metai:

kas mėnesį atlikti krūtų savigyrą;

kiekvienais metais atlikti krūtų apžiūrą pas gydytoją;

atlikti mamogramas kas 1–2 metus.

Moterims, kurioms 50 +:

kas mėnesį atlikti krūtų savigyrą;

kiekvienais metais atlikti krūtų apžiūrą pas gydytoją;

atlikite mamogramas kas 2 metus.

Reikia atkreipti dėmesį į:

krūtų dydį, formą, tarpą tarp krūtų;

odą – jos spalvą, paviršiaus lygumą;

spenelių formą, spalvą, simetriją;

ar nėra išskyrų iš spenelių, ypač rusvų, rausvų ar kraujingų;

ar nėra sukietėjimų, mazgų pažastyse ar raktikaulių duobutėse;

kaip keičiasi krūtų forma judant rankoms aukštyn.

Krūties vėžys apčiuopos būdu nustatomas, kai jo skersmuo yra apie 1 cm ir yra 1 g svorio. Tačiau kartais navikas, nors ir nedidelis, gali būti linkęs plisti į limfmazgius, todėl čiuopti reikėtų ir limfmazgius, esančius pažastyse ir raktikaulių duobutėse.

Navikus, esančius paviršiuje, yra lengviau aptikti apčiuopos būdu, tuo tarpu net ir didesnius nei 1 cm, tačiau esančius giliai, kartais būna sunku nustatyti. Jei pastebėjote kokių nors pokyčių, pradėkite juos įdėmiai stebėti ir nustatykite, ar jie susiję su mėnesinėmis. Pavyzdžiui, pakitimų atsiranda per mėnesines, o joms pasibaigus, jie išnyksta, arba atvirkščiai. Užčiuopusios nors mažiausią gumbelį, pastebėjusios įtrauktą spenelį ar pagausėjusių išskyrų iš jo, nedelsdama kreipkitės į gydytoją.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close