Tarybos posėdyje netrūko diskusijų ir replikų

Gegužės 25 dieną vykusiame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo visi Tarybos nariai, savivaldybės administracijos skyrių specialistai, įstaigų vadovai ir Vyriausybės atstovės padėjėja Vilma Sturonaitė. Prieš pradėdami svarstyti darbotvarkėje numatytus klausimus Tarybos nariai pasveikino savivaldybės administracijos direktorių Valentiną Vincą Revucką, gegužę švenčiantį jubiliejinį gimtadienį.

 

Posėdžio pradžioje Tarybos narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Darius Šeškevičius pateikė 2016 metų veiklos ataskaitą ir 2017 metų darbų planą.

 

Išklausytos įstaigų vadovų ataskaitos

Pirmiausia veiklos ataskaitą pristatė Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis. Įstaigos vadovas pasidžiaugė praeitų metų renginių gausa bei šoktelėjusiu kai kurių kolektyvų meniniu lygiu, aukštais įvertinimais ir apdovanojimais.

„Birštono kultūros centras – tai vieta, kurioje kuriamos naujos ir tęsiamos jau susiformavusios tradicijos. Pagal savivaldybės kultūros programą vykdant projektinę veiklą 2016 metais kurorte surengta per 140 tarptautinių, respublikinių, regioninių ir lokalinių renginių, kuriuose apsilankė daugiau kaip 45 tūkst. žmonių. Kultūrinei veiklai buvo skirta 69,9 tūkst. eurų. Į ją investavome ir savo surinktas lėšas – 63,3 tūkst. eurų. Tęsėme glaudų kūrybinį ir dalykinį bendradarbiavimą su Birštono jaunimo klubu, neįgaliųjų ir „Bočių“ draugijomis, sporto centru, gimnazija bei menų mokykla.

Tarptautiniuose renginiuose užsienyje – Makedonijoje ir Lenkijoje – Birštonui atstovavo šokių kolektyvai „Aguonėlė“ (vad. V. Bankauskienė) bei ,,Kupolė‘‘ (vad. B. Brazdžiūtė). Birštono mėgėjų kolektyvai įvairiais prizais ir nominacijomis buvo pagerbti įvairiose apžiūrose, konkursuose, šventėse: Vilniuje, Trakuose, Jurbarke, Utenoje, Anykščiuose. Seniausiame Lietuvoje 19-ame džiazo festivalyje „Birštonas 2016“ e dalyvavo 20 kolektyvų iš dešimties užsienio šalių, muzikos klausėsi beveik 3000 klausytojų.

Tęsėme profesionalių tapytojų plenerą „Birštonas“. Daug žiūrovų sulaukė projektas „Muzikuokime drauge“, moksleivių mados šventė „Avangardas 2016“, renginių ciklas „Gruodis – šventinis mėnuo“. Deramo pripažinimo respublikoje sulaukė Birštone šeštą kartą surengta liaudiškų kapelų šventė „Griežk, lietuvi“, Akordeono muzikos ir Klojimo teatrų festivaliai.

Dvyliktą kartą buvo surengtas sakralinės muzikos festivalis „Gaudete Birštonas“, folkloro sambūris „Ten, kur Nemunas vingiuoja“. Birštone vyko Pažaislio muzikos, Užutrakio ir Kristupo vasaros festivalių koncertai. Didelio dėmesio sulaukė Menų akademijos renginiai. Užmezgę draugystę su Japonijos, Izraelio ir Kroatijos ambasadomis turėjome galimybę Birštone pasigėrėti šių šalių koncertais ir parodomis“, – sakė Z. Vileikis.

Kultūros centro vadovas nurodė ir atsiradusius taisytinus dalykus bei pristatė 2017 metų planus. Tikimasi, kad šiais metais taip pat bus netrūks įvairių aukšto lygio renginių. Z. Vileikio pateiktai kultūros centro ataskaitai buvo pritarta.

Nemajūnų dienos centro veiklos ataskaitą pateikė direktorius Gintautas Pačėsas. Nemajūnų dienos centras teikia socialines, kultūrines paslaugas Birštono savivaldybės gyventojams, kuriems būtina pagalba užtikrinant orumo nežeminančias gyvenimo sąlygas ir tenkinant jų būtinuosius poreikius.

G. Pačėsa paminėjo, kad 2016 metais Centras paslaugas teikė 24 socialinės rizikos šeimoms, auginančioms 65 įvairaus amžiaus vaikus. Socialinės paslaugos rizikos šeimoms teikiamos siekiant palaikyti ir atkurti socialinės rizikos šeimų narių savarankiškumą atliekant įvairias visuomeniniame bei asmeniniame gyvenime reikalingas funkcijas. Socialinės darbuotojos darbui su socialinės rizikos šeimomis rinko ir kaupė informaciją apie socialinės rizikos šeimų problemas ir šeimų socialinę aplinką, sudarė susitarimus tarp šeimos ir socialinio darbuotojo dėl bendros veiklos siekiant pokyčių, telkė į pagalbą Birštono gimnazijos, Birštono vienkiemio darželio-mokyklos, Prienų „Revuonos“ mokyklos pedagogus, socialinius pedagogus, psichologus, medikus, Birštono PK darbuotojus ir kitus specialistus darbui su socialinės rizikos šeimomis, bendradarbiavo su Socialinės paramos ir Vaiko teisių apsaugos skyrių vedėjais. Informaciją apie šeimas teikė Birštono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriui.

2016 m. Nemajūnų dienos centras aktyviai vykdė projektinę veiklą.

Didėjant socialinės globos ir slaugos poreikiui, 2016 metais parengtas ir pradėtas įgyvendinti projektas ,,Integrali pagalba į namus Birštono savivaldybėje“, finansuojamas ES lėšomis. Projekto suma 93 600,00 Eur. Projekto tikslas – suteikti integralią pagalbą (socialinę globą ir slaugą) namuose neįgaliems vaikams, neįgaliems darbingo amžiaus ir senyvo amžiaus asmenims bei konsultacinę pagalbą jų šeimų nariams. Kompleksiškai teikiamos socialinės ir sveikatos priežiūros paslaugos padės tenkinti gyvybinius poreikius neįgaliems ir senyvo amžiaus asmenims, siekiant sudaryti sąlygas kuo ilgiau gyventi savo namuose. Integralią pagalbą teiks mobili komanda, kurioje dirbs slaugytoja ir jos padėjėjos, socialinis darbuotojas, jo padėjėjai. Iš projektui skirtų lėšų numatoma įsigyti automobilį, reikalingą įrangą bei priemones, kuriomis, teikdami paslaugas, naudosis mobilios komandos darbuotojai. Integrali pagalba bus teikiama darbo dienomis iki 4,5 val. per dieną. Socialinės globos paslaugos bus mokamos, o slaugos paslaugos bus teikiamos nemokamai, finansuojamos ES fondų lėšomis.

Išklausę Nemajūnų dienos centro veiklos ataskaitą, Tarybos nariai uždavė pranešėjui nemažai klausimų apie kitą veiklą, kuri turėtų būti vykdoma ir plėtojama Dienos centre, – apie trečiojo aukšto panaudojimo galimybes, taip pat apie veiklą, kuri galėtų būti vykdoma stadione.

Didelių diskusijų nesulaukė ir UAB „Birštono šiluma“ direktoriaus Gintaro Versecko pateikta įmonės veiklos ataskaita. Šilumos kainos Birštone yra nedidelės, problemų dėl kūrenimo ir šilumos trasų nėra, tad belieka vykdyti projektus ir atnaujinti reikiamas trasų atkarpas bei renovuoti įrenginius.

 

Pastabų neišvengė Miesto tvarkymo tarnyba

Jeigu vieni vadovai nesulaukė didesnės kritikos, tai Birštono miesto tvarkymo tarnybos direktorius Algirdas Kederys jos gavo gana nemažai. Pirmoji kritikos strėlių negailėjo Jurgita Šeržentienė, kuri jas išsakė remdamasiSavivaldybės kontrolierių patikrinimo išvadomis. O pastabų, didesnių ir mažesnių, buvo prirašyta net 36. Tarybos narė netgi pateikė pasiūlymą nemokėti direktoriui priedo prie atlyginimo bei pagalvoti apie jo kompetenciją. J. Šeržentienei pritarė ir J. Aleksandravičius. Jo nuomone, prastai prižiūrimas Vytauto kalnas, J. Basanavičiaus aikštėje primityviu būdu valomi tarpai tarp šaligatvio trinkelių, mieste trūksta ir tualetų.

Miesto tvarkymo tarnybos direktorius A. Kederys paaiškino, kad daugelis pastabų jau ištaisyta, belikę vos 11, netrukus ir tos bus likviduotos. Tarnybos vadovą palaikė merė N. Dirginčienė ir jo pavaduotojas V. Kederys, pažymėdami, kad miestas švarus ir tvarkingas, daug gražių ir gerai prižiūrimų gėlynų, tad negalima nuvertinti gerų darbų. Beje, J. Aleksandravičius replikavo, kad daug gėlynų veši dėl to, kad iš biudžeto jiems buvo skirta 28 tūkstančiai eurų…

Visgi balsuojant už Miesto tvarkymo tarnybos veiklos ataskaitą 8 Tarybos nariai buvo už, o kiti buvo prieš arba susilaikė…

 

Sprendimas dėl žemės ir nekilnojamojo turto mokesčių

Savivaldybės administracijos Biudžeto skyriaus vedėja Ona Grigonienė pateikė 2017 m. biudžeto patikslinimą, taip pat kitus sprendimų projektus, susijusius su žemės mokesčio ir nekilnojamo turto tarifais. Sprendime nustatyta, kad 2017 metais:   

• žemės mokesčiu neapmokestinamas fiziniams asmenims, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis arba kurie yra sukakę senatvės pensijos amžių ar yra nepilnamečiai, priklausančio žemės sklypo plotas, neviršijantis 3 ha kaimo vietovėje, 0,8 ha Pakalnės g., Prienų g., Kampiškių g., Turistų g. Birštono mieste ir 0,10 ha – likusioje Birštono miesto dalyje;

• Birštono miesto Pakalnės, Prienų, Turistų ir Kampiškių gatvių gyventojams taikoma 80 proc. žemės mokesčio lengvata.

Nustatyti nekilnojamojo turto mokesčio tarifai 2018 metams:

• 0,5 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės (išskyrus nekilnojamąjį turtą, nurodytą ankstesniame šio sprendimo punkte).

 • 3,0 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės nekilnojamajam turtui, kuris yra Nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų patalpų ir statinių sąraše, patvirtintame Birštono savivaldybės tarybos.

 

Kiti klausimai

Balsų dauguma buvo priimti sprendimai dėl leidimo Birštono savivaldybei išsinuomoti du automobilius, dėl nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų patalpų ir statinių sąrašo papildymo ir pakeitimo, dėl savivaldybės teritorijoje esančių asfaltuotų žvyrkelių ruožų prioritetinės eilės sąrašo patvirtinimo bei dėl pritarimo Birštono savivaldybės administracijos dalyvavimui bendruose tarptautiniuose projektuose.

Kai kurie Tarybos nariai abejojo, ar reikia dalyvauti visuose skelbiamuose projektuose, kuriuos daugiausia laimima. Tačiau ir merė pažymėjo, kad reikia naudotis galimybe pagerinti kurorto ir visos savivaldybės infrastruktūrą, sudaryti geresnes ir patrauklesnes sąlygas tiek svečiams, tiek kurorto gyventojams.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close