Būsto pritaikymas neįgaliesiems pagerino žmonių gyvenimo kokybę

Kiekvienas asmuo su negalia (jo atstovas), kurio judėjimo ir apsitarnavimo funkcijos sutrikusios ir kuris negali laisvai patekti į būstą ir jame judėti, iki 2017 m. gegužės 1 d. dar gali kreiptis į Prienų r. savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių ir pateikti raštu laisvos formos prašymą pritaikyti būstą, kuriame jis gyvena ir yra deklaravęs gyvenamąją vietą. Būsto pritaikymo neįgaliajam poreikį nustato Prienų r. savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta Būsto pritaikymo žmonėms su negalia komisija. Joje dalyvauja ir neįgaliųjų organizacijos deleguotas atstovas.
Komisija nustatyta tvarka įvertina būsto pritaikymo asmeniui poreikį, tai yra kiek ir kokius darbus reikia atlikti (būsto įėjimo pritaikymas, keltuvų įrengimas, sanitarinių mazgų pritaikymas, vidinių durų platinimas, vandentiekio ir kanalizacijos įrengimas ir kt.), ir priima sprendimą dėl būsto pritaikymo poreikio tenkinimo ne vėliau kaip iki einamųjų metų birželio 1 d.
Būsto pritaikymo išlaidos dengiamos iš valstybės ir savivaldybės biudžetų atitinkamomis dalimis. Per 2016 m. būsto pritaikymo eilėje buvo registruota 12 asmenų, būstas pritaikytas 8 ir panaudota 31 764,36 Eur, iš jų – 22 235,05 Eur (70 proc.) valstybės lėšų ir 9 529,31 (30 proc.) Prienų r. savivaldybės lėšų. Gyvenamųjų patalpų (aplinkos) pritaikymo darbai (platintos durys, įrengti sanitariniai mazgai, išvažiavimas į kiemą, pritaikyti mobilūs keltuvai ir kt.) buvo atlikti neįgaliesiems, gyvenantiems Veiverių, Jiezno, Stakliškių, Pakuonio seniūnijose ir Prienų mieste. Pritaikius būstą pagerėjo žmonių su negalia gyvenimo ir buities sąlygos, jie gali patogiau judėti, kai kurie – patys save apsitarnauti, išvažiuoti į lauką, džiaugtis geresne gyvenimo kokybe.
Akcentuojama, kad nuo 2017 m. sausio 1 d. būsto pritaikymo išlaidų, dengiamų iš valstybės ir savivaldybės biudžetų, atitinkamos dalys mažėja: 60 proc. skiriama iš valstybės biudžeto lėšų ir 40 proc. – iš savivaldybės biudžeto lėšų. Vieno būsto pritaikymo neįgaliajam išlaidoms dengti iš valstybės ir savivaldybės biudžetų gali būti skiriama ne daugiau kaip 111 bazinių socialinių išmokų dydžio suma (ne daugiau nei 4 218 Eur). Jeigu būsto pritaikymo išlaidos viršija būsto mokestinę vertę, nustatytą masiniu būdu, sprendimą dėl būsto pritaikymo darbų finansavimo dydžio priima komisija.
Laisvos formos prašymą pritaikyti būstą gali pateikti asmuo, turintis judėjimo ir apsitarnavimo funkcijų sutrikimų, ar jam atstovaujantis asmuo – tėvas, vaikas, globėjas (rūpintojas), sutuoktinis ar gyvenamosios vietos socialinis darbuotojas. Prašyme taip pat pažymima, kad pareiškėjas sutinka leisti savivaldybės administracijai naudoti neįgaliojo asmens duomenis, susijusius su būsto pritaikymo organizavimu. Prašymas gali būti teikiamas ir elektroniniu būdu.
Šiuo metu gyvenamųjų patalpų (aplinkos) pritaikymo eilėje laukia 15 asmenų.

Prienų r. savivaldybės informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close