Mažiesiems onkologiniams ligoniukams reikiamus vaistus atpučia vėjo malūnėliai

Tiesiog virtuvėje gimusi nedrąsi idėja bėgant metams subujojo ir tapo ne tik gražia iniciatyva, bet ir neatsiejama Kaziuko mugės dalimi. Jau beveik dešimtmetį čia parduodami spalvingieji vėjo malūnėliai padeda Lietuvos vaikams kovoti su onkologinėmis ligomis.

Norėjo padėti sergantiems vaikams

„Jeigu man – gerai, galbūt taip gali būti ir kitiems?“ Tokie žodžiai dažnai visai neprimena lietuviškojo mentaliteto, tačiau būtent tokia mintis pastūmėjo vilnietę Justę Žibudienę atkreipti ne tik savo, savo draugų, bet ir aplinkinių žmonių dėmesį į onkologinėmis ligomis sergančius vaikus.

Būtent taip tuo metu neseniai pagimdžiusi moteris nutarė savo laiką pašvęsti ne tik vaiko auginimui, bet ir pagalbai likimo nuskriaustiems. Tuomet gimė „Palankaus vėjo malūnėlių“ iniciatyva, turėjusi tapti tik gera laiko praleidimo forma.

„Pats paprasčiausias sprendimo būdas būtų buvęs paprasčiausias pinigų paaukojimas kuriam nors labdaros fondui, ypač tokiam, kuris rūpinasi sergančiais vaikais. Visgi, nenorėjau tiesiog atlikti piniginį pavedimą ir tiek, norėjau įtraukti kuo daugiau žmonių į tokią veiklą.

Mano idėja buvo gan paprasta: surinkti pinigų prekiaujant Kaziuko mugėje. Prieš maždaug metus su vyru buvome atšventę vestuves, o kadangi tuo metu buvo labai vėjuota, joms buvome pasigaminę vėjo malūnėlių. Jie buvo tiesiog puošmena, tačiau išvažiuojantys svečiai vis paprašydavo jų sau. Tad ir pagalvojau: kodėl gi ne? Tą pačią vėjo malūnėlių idėją panaudojome ir šiai iniciatyvai“, – pasakojo „Palankaus vėjo malūnėlių“ pradininkė.

Prie šios idėjos netruko prisidėti ir daugiau žmonių: prie Justės prisijungę draugai padėjo ne tik gaminti, bet ir parduoti vėjo malūnėlius. Pasak moters, nesunku buvo ir išsirinkti labdaros fondą, kuriam būtų skirti surinkti pinigai.

„Mano vyras iš karto atkreipė dėmesį į labdaros ir paramos fondą „Rugutė“, nes anksčiau buvo jam aukojęs kraujo. Mes labai greitai susipažinome su fondo įkūrėjais ir matėme, kaip stipriai jie palaikė mūsų idėją. Nors jie neturėjo jokių garantijų, kad surinktus pinigus tikrai paaukosime šiam fondui, mumis pasitikėjo, netgi pagamino lankstinukų mugei, kad atrodytume rimčiau. Sulaukėme tikrai labai daug palaikymo“, – prisiminė Justė.

Greitai viršijo savo lūkesčius

Nors moteris pripažino, kad kai kurie artimieji į šią idėją iš pradžių žvelgė šiek tiek skeptiškai, tokios prognozės labai greitai buvo paneigtos: visi bendraminčių pagaminti vėjo malūnėliai buvo tiesiog iššluoti pirkėjų vos per dvi dienas.

„Dirbtuves įkūrėme savo namuose, sueidavome visi su šeimomis, vaikais. Kartu valgydavome prie vieno stalo, kaldavome, gręždavome ir dažydavome malūnėlius. Pamenu, kad pagaminome jų visą krūvą ir visus išpardavėme vos per dvi dienas. Gaminome net ir naktimis, nežinodami, kiek mums jų prireiks. Už vieną malūnėlį mums sumokėdavo net po 50 litų, kas tuo metu buvo tiesiog nerealu“, – pasakojo iniciatyvos pradininkė.

Tiesa, ilgai ieškoti tokios sėkmės priežasties neteko. Tai buvo gera nuotaika ir užkrečiamas linksmumas: „Vos susipažinus su „Rugutės“ fondu išgirdome vienintelį jų prašymą: jokio liūdesio. Jie nenorėjo išmaldos ar gailesčio. Susitarėme, kad tik nusipirkęs malūnėlį žmogus sužinos, kur keliaus jo sumokėti pinigai. Nebuvo taip, kad šauktume: „Pirkit malūnėlius, nes tai yra dėl vėžiu sergančių vaikų.“ Mes norėjome pasidalinti gera nuotaika. Labai daug džiaugsmo būdavo vaikams, nes jiems nusipirkus vėjo malūnėlį, visi šaukdavome jo vardą ir „valio“. Kai kurie vaikai vien dėl to prašydavo savo tėvų, kad šie nupirktų jiems būtent mūsų vėjo malūnėlį.“

Idėją atgaivino „Rugutės“ fondas

2009-aisiais startavusiai iniciatyvai po kelių metų koją pakišo šalyje įsismarkavusi krizė, tad 2012 metais Kaziuko mugės lankytojai spalvingųjų vėjo malūnėlių nebeišvydo. „Galbūt prisidėjo ir augantys vaikai, gausėjančios šeimos. Tad po trijų metų nusprendėme padaryti pertrauką, tačiau labai nudžiugau išgirdusi, kad „Rugutės“ fondas norėjo pratęsti šią akciją. Jie labai sėkmingai viską perėmė į savo rankas, o mes dar ir dabar kiek tik galime, tiek prisidedame. Labai džiaugiuosi, kad maža ir nedrąsi idėja tapo dideliu ir labai gražiu projektu“, – sakė Justė.

„Palankaus vėjo malūnėlių“ iniciatyvos gaivintoju tapo „Rugutės“ fondo savanoris Linas Vasiliauskas, kuris nenorėjo, kad idėjos autorių darbas ir skleidžiama gera nuotaika nepastebimai išnyktų.

„Kaip per jūras plaukiančiam laivui reikalingas reikiamo kranto link pučiantis vėjas, taip sergantiems vaikams reikalingas palaikymas, geri žodžiai ir mintys. Toks malūnėlis atpučia geras mintis tiek sergančiajam, tiek malūnėlio savininkui. Ir nors žinojau, kad 2012-aisiais mugėje jų neišvysiu, vis tiek joje apsilankiau. Tuomet labai aiškiai pastebėjau, kaip ten trūko tikrojo šurmulio ir geros nuotaikos. Todėl ir nusprendžiau, kad atgaivinti šią iniciatyvą tiesiog būtina“, – pasakojo Linas.

Dabar prie jau aštuntus metus vykstančios iniciatyvos įvairiais būdais prisideda šimtai žmonių. Vieni atvyksta į „Rugutės“ fondo namuose įsikūrusias dirbtuves ir padeda gaminti bei unikaliais paveikslėliais papuošti vėjo malūnėlius. Kiti trumpam tampa jų pardavėjais Kaziuko mugės metu. Kasmet prie iniciatyvos prisideda vis naujų žmonių, kurie nori skleisti „Palankaus vėjo malūnėlių“ idėją.

„Vienas iš dalykų, kurį supratau, buvo tai, kad nebūtina parduoti malūnėlių, kartais tiesiog pakanka pašnekėti su skubančiais mugės lankytojais, papasakoti apie akcijos tikslą.

Už surinktus pinigus labdaros ir paramos fondas „Rugutė“ gali vykdyti savo projektus: finansiškai padėti su onkologine vaiko liga susidūrusioms šeimoms, suteikti jiems laikiną apgyvendinimą, nupirkti nekompensuojamų vaistų. Tai – svarbu. Tačiau nemažiau svarbu yra geros mintys, kurias siunčia malūnėlius įsigiję žmonės.

Norėtųsi, kad kiekviename balkone, kiekviename sode ar pievoje suktųsi balti malūnėlio sparnai. Kur jie sukasi, ten gyvena geri žmonės“, – pasakojo „Rugutės“ fondui talkinantis savanoris.

Prisideda ir buvę ligoniai

Šiuo metu prie smarkiai išaugusios iniciatyvos prisideda ne tik paramos fondo savanoriai, jų draugai ar darbo kolegos, moksleiviai, bet ir buvę ligoniai. Štai devyniolikmetė Laura padedama „Rugutės“ fondo sėkmingai įveikė leukemiją ir tapo nuolatine iniciatyvos dalyve.

„Su Linu susipažinau prieš maždaug 3-4 metus, kuomet sirgau onkologine liga. Pamenu, kad susirgau likus vos mėnesiui iki šešioliktojo gimtadienio. Dėl to užpuolė ir depresija, bet labai greitai pripratau prie gyvenimo ligoninėje. Ten sutikau Liną, tuomet „Rugutės“ vardu lankydavusį kitą ligonę. Jis man papasakojo apie fondą ir daromus gerus darbus.

Netrukus pati sudalyvavau iš pradžių viename, po to kitame renginyje, man tai patiko. Kuo toliau, tuo labiau įsitraukdavau į jų veiklą: dalyvavau Kalėdiniuose susitikimuose su nykštukais, gaminau vėjo malūnėlius, netgi dalyvavau onkologinėmis ligomis sergančių vaikų olimpiadoje Varšuvoje.

Susirgus mano gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis, liga tapo jo dalimi. Aš pati labai pasikeičiau, turbūt dėl to ir nenorėjau visko pamiršti. Būtent tada ir supratau, ką reiškia žodžiai „artimi žmonės“, pamačiau kitokį pasaulį, apie kurį anksčiau net negalvodavau. Niekada nebuvau mačiusi taip sunkiai sergančių vaikų, kurie kovojo su vėžiu. Todėl ir norėjosi kiek įmanoma prisidėti prie to, kad kuo daugiau jų pasveiktų. Kiekvieną dieną būdama ligoninėje matydavau, kiek daug vilties turi kiti vaikai, tai man suteikė stiprybės nepamiršti savo išgyvenimų ir padėti kitiems“, – prisiminė savanore tapusi mergina.

Dabar „Palankaus vėjo malūnėliai“ jai primena apie galimybę išsilaisvinti iš ligos gniaužtų, todėl ji noriai prisideda prie kitiems padėti galinčios iniciatyvos.

„Džiugu, kad yra ir tokių žmonių, kurie kiekvienais metais vis sugrįžta ir įsigyja tuos pačius malūnėlius, kurių turi jau ne vieną, bei dažnai nepagaili papildomų lėšų, kurios padėtų sergantiems vaikams“, – sako savanorė Laura.

Šiemet prie vėjo malūnėlių gamybos prisijungė ir įvairūs Vilniaus menininkai: J. Daniliauskas, D. Kaščiūnaitė, V. Chailova, R. Zdanavičius, S. Evtuchovas, E. Kuckaitė, L. Grigaliūnaitė, Ž. Jasutytė, J. Balkevičiūtė, K. Jauniškis, O. Survillo bei A. Kananaitienė.

Spalvinguosius „Palankaus vėjo malūnėlius“ bus galima išvysti ir šių metų Kaziuko mugėje, kuri vyks kovo 3-5 dienomis Vilniuje.

Marius Salys

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close