Valstybės kontrolė: Šalies mastu nevertinama, kur naudingiausia panaudoti programos lėšas

Įvertinus pastarųjų penkerių metų Valstybės investicijų programos finansavimo šaltinius matyti, kad dauguma investicijų projektų finansuojama ES ir kitos finansinės paramos lėšomis.

Ekonomistai teigia, kad po 2020 m. ES finansinė parama Lietuvai gali sumažėti, atitinkamai gali mažėti ir Valstybės investicijų programai įgyvendinti skiriamų lėšų suma. Tai dar kartą patvirtina, kad turi būti priimami racionalūs sprendimai dėl lėšų paskirstymo šalies mastu, o ministerijų veiksmai tarpusavyje koordinuojami. Skiriant Valstybės investicijų programos lėšas tam pačiam objektui, o ministerijoms tarpusavyje nekoordinuojant veiksmų, pasitaiko neracionalių sprendimų dėl lėšų paskirstymo. Tai patvirtina toliau pateikiami pavyzdžiai.

Nustatėme, kad Lietuvoje šiuo metu yra: 81 daugiafunkcis centras (arena, sporto kompleksas ir baseinas), pavaldūs savivaldybėms, iš jų: 9 rekonstruojami šiuo metu; 11 planuojami rekonstruoti 2016–2018 m.; 8 šiuo metu statomi;  19 planuojama statyti 2016–2018 m.

Remiantis Kūno kultūros ir sporto departamento skaičiavimu ir kitų šalių patirtimi, racionalu, kai daugiafunkciai centrai vienas nuo kito yra nutolę ne mažiau kaip 40 km atstumu. Audito metu nustatėme, kad kai kurie objektai vienas nuo kito nutolę nepagrįstai mažai – 6–15 km. Maža to, infrastruktūra planuojama 3 milijonams gyventojų, tačiau, gyventojų skaičiui mažėjant, gali mažėti ir tokių objektų paklausa.

Daugiafunkcių centrų išsidėstymo pavyzdys

Atstumas nuo Prienų iki Birštono – 6 km: Prienuose daugiafunkcinio centro, kuriame yra sporto salė ir planuojama įrengti baseiną, statybai jau panaudota 4,2 mln. Eur Valstybės investicijų programos lėšų, dar planuojama panaudoti 4,6 mln. Eur. Gyventojų skaičius šioje savivaldybėje 2010–2015 m. sumažėjo 11 procentų;

Birštono sporto komplekso, kuriame yra sporto salė, statybai jau panaudota 203 tūkst. Eur Valstybės investicijų programos lėšų, dar planuojama panaudoti 2,4 mln. Eur. Gyventojų skaičius šioje savivaldybėje 2010–2015 m. sumažėjo 8 procentais. Be to, baseinų ir sporto salių yra Birštono sanatorijose, kuriam suteiktas kurorto statusas.

Audito rezultatai taip pat parodė, kad savivaldybės kasmet papildomai turi skirti daugiau kaip pusę daugiafunkcių centrų išlaikymui reikalingų lėšų.

Prienų daugiafunkcinis centras iš pagrindinės veiklos uždirbo 40 tūkst. Eur pajamų, o Prienų r. savivaldybė jo išlaikymui skyrė dar 226 tūkst. Eur. Todėl pradedant įgyvendinti naujus investicijų projektus būtina šalies mastu išanalizuoti jų poreikį ir įvertinti, ar viešasis sektorius yra finansiškai pajėgus ne tik sukurti turtą, bet ir turi finansines galimybes šį turtą išlaikyti. EBPO taip pat patvirtina, kad paslaugos teikimo ir priežiūros sąnaudos turėtų būti visapusiškai įvertintos ir planuojamos dar rengiant projektą .

Valstybės kontrolė

valstybes_kontroles_logo valstybes_kontrole

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close