Netaisyklingą sąkandį gydyti pataria vaikystėje

Mano dukrai 9 metai ir ji vis labiau kompleksuoja dėl atsikišusių viršutinių dantų. Nusprendėme spręsti šią problemą, todėl norėčiau paklausti kokia gydymo eiga ir kiek laiko jis trunka? Ar vaikas nejunta diskomforto?

Į skaitytojų klausimus atsako Marijampolės Ž. Kazakevičiaus implantologijos klinikos gydytoja ortodontė Ieva Petravičienė.

Džiugu, kad nelaukiate ir ieškote atsakymų kaip spręsti jūsų dukrą kamuojančią problemą. Netaisyklingą dantų sąkandį koreguoja gydytojas ortodontas. Ortodontinis gydymas gali ne tik padailinti veido profilį, bet ir panaikinti diskomfortą kramtant, žandikaulio skausmą ar dėl netaisyklingo sąkandžio atsiradusią migreną.

Kuo anksčiau tuo geriau

Netaisyklingas sąkandis – anomalija, kuomet santykis tarp viršutinių ir apatinių dantų yra netaisyklingas, dėl to dažniausiai nukenčia paciento veido profilis. Gydant šią problemą svarbus faktorius – laikas: kuo anksčiau pradėsite gydytis, tuo geresnių rezultatų pasieksite. Ortodontinis gydymas gali būti atliekamas naudojant nuimamus (plokštelės, funkciniai aparatai, arba ortodontiniai-ortopediniai aparatai) ir nenuimamus (breketai, fiksuoti ortodontiniai-ortopediniai aparatai, laikino įsitvirtinimo aparatus-mini implantus) aparatus.

Kadangi jūsų dukrai 9 metai, rekomenduojama gydymą pradėti naudojant nuimamas plokštes. Plokštelių konstrukcijų ir funkcijų gali būti labai įvairių. Svarbu, jog pacientas plokštelę nešiotų tiek laiko, kiek liepia gydytojas. Pasibaigus mišraus sąkandžio periodui (12-13 metų), taikomas gydymas breketais (prie dantų tvirtinamais ortodontiniais aparatais).

Diskomfortas greitai praeina

Pradėjus nešioti išimamas ortodontines plokšteles gali pagausėti seilėtekis, šiek tiek švepluojama, tačiau diskomfortas nejuntamas. Pacientams patariu kantriai palaukti, kol nemalonūs pojūčiai savaime išnyks. Vengiant nešioti plokšteles, prie jų pratinamasi dar ilgiau, o gydymas gali būti nebe toks veiksmingas.

 

Breketų sukeliamo braižymo padeda išvengti ortodontinis vaškas. Jį uždėjus ant breketų paviršiaus diskomfortas sumažėja, o po kurio laiko, pripratus gleivinei, ir iš viso praeina.

Svarbu motyvacija

Gydymo trukmė priklauso nuo daugelio faktorių: ortodontinės anomalijos sunkumo, parinktų prietaisų, individualių paciento duomenų, anksčiau nešiotų ortodontinių aparatų. Jei prieš gydymą breketais buvo atliktas gydymas nuimamais ortodontiniais aparatais (plokštelėmis arba funkciniais aparatais), gydymo trukmė sumažėja.

Taip pat svarbi paciento motyvacija ir gydytojo nurodymų laikymasis. Jei pacientas nenorės nešioti aparato, nevykdys gydytojo nurodymų – norimas rezultatas nebus pasiektas.

Daugiau informacijos apie ortodontinį gydymą bei kitas dantų gydymo ir priežiūros procedūras: +370 605 27574, www.kazakeviciausklinika.lt

ieva-2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close