Saulutei kasdien kylant vis aukščiau, laukuose nedrąsiai pradeda žaliuoti žiemkenčiai. Tačiau dar ankstus pavasaris, ir ūkininkai užsuka į laukus tik pasižiūrėti pasėlių. Kol dar neprasidėjo pirmieji darbai, pats laikas pasidomėti mokslo naujovėmis, pagilinti žinias apie naujas vienų ar kitų kultūrų veisles. Informacija ir jos valdymas – pirmieji sėkmingo ūkininkavimo žingsniai. Žemdirbiams į pagalbą visada ateina AB „Litagros prekyba“ specialistai, ne tik suteikiantys žinių, bet ir aprūpinantys sėklomis, trąšomis bei cheminėmis priemonėmis nuo ligų, kenkėjų ir piktžolių. Tad ir kovo 18 dieną į Birštono „Eglės“ sanatorijoje vykusį seminarą susirinko Prienų, Birštono, Alytaus ir Kaišiadorių rajonų ūkininkai.

AB „Litagros prekyba“ Prienų skyriaus agronomas konsultantas Aleksandras Lugauskas pristatė į renginį atvykusius specialistus. Seminare dalyvavo AB „Litagra“ atstovai, taip pat su jais bendradarbiaujančių firmos „Bayer“, UAB „Vitera Baltic“ specialistai, kurie buvo pasiruošę pateikti naujausių žinių, informuoti apie naujas rajonuotas javų veisles bei chemines priemones. Prieš prasidedant seminarui UAB „Litagros didmena“ vadovas Tomas Klasauskas pasidžiaugė, kad šiemet sukanka 25 metais, kai buvo įkurta ši sėkmingai dirbanti įmonė. 1991 m. įsteigta AB „Litagra“ šiandien yra viena iš didžiausių žemės ūkio sektoriaus įmonių grupių Baltijos šalyse. Litagros grupė užsiima žemės ūkio augalų apsaugos priemonių platinimu, grūdų supirkimu, pirmine žemės ūkio produkcijos gamyba, auginimu ir perdirbimu. Grupės įmonės aktyviai veikia vietinėje rinkoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, kitą dalį produkcijos eksportuoja į užsienio rinkas. T. Klasauskas padėkojo visiems ūkininkams už bendrą darbą, o darbuotojams už pastangas tenkinant vartotojų poreikius.

AB „Litagra“ vadybininkas Pietų ir Vidurio Lietuvoje Mantvydas Vaitkevičius susirinkusius į seminarą ūkininkus supažindino su įmonės rinkodaros naujovėmis, taip pat paaiškino sąlygas, pagal kurias perkant „Litagros“ produktus galima laimėti vertingų prizų ir netgi keliones į egzotiškas šalis. Vadybininkas taip pat informavo ūkininkus, kad jau pradėtas leisti žurnalas „Ūkis ir patirtis“, kuriame gausu vertingų žinių.

 

Kokias veislės geriausia auginti

AB „Litagros prekyba“ sėklų produktų grupės vadovė Irena Drungilienė pristatė naujas, vertingas ir derlingas javų veisles. Mūsų sąlygomis rekomenduojama auginti šias vasarinių kviečių veisles: Taifun, Venek ir Mandaryno. Pastaroji veislė, pasak mokslininkės, yra naujausia ir gerai auga įvairiose klimato zonose, gali būti auginama mišiniuose. Veislė ankstyva, atspari išgulimui, grūdai nėra stambūs. Tačiau geriausia jos savybė, kad auginant ir prastose dirvose galima gauti gerą derlių. Galima sėti netgi vėlai rudenį (lapkričio mėn.) arba kovo mėnesį.

Iš vasarinių miežių veislių buvo paminėta nesalyklinė Melius, kuri yra atspari išgulimui, grūdai išauga varpose stambūs.

Vasarinių kvietrugių veislė Nagano – vėlyva, jos vegetacijos periodas sudaro 98 dienas. Mazun – trumpos vegetacijos veislė, atspari ligoms, vegetacija – 93 dienos.

Žieminių kviečių veislė Arktis išvesta Vokietijoje. Šios veislės kviečiai žiemoja labai gerai, netgi po sniegu, yra atsparūs ligoms, neaukšti, vegetacijos periodas – 202 d.

Kita dėmesio verta veislė Sedula DS registruota tik 2014 m.. Ji labai derlinga, javai gerai žiemoja, atsparūs išgulimui. Reikia sėti rečiau, nes ši veislė labai gerai krūmijasi, pakenčia plikšalą.

Gražius, stambius grūdus augina lenkiška žieminių kviečių veislė Hondia.

Specialistė kalbėjo ir apie tinkamas auginti rapsų veisles. Iš vasarinių patariama auginti Kaldera, Trapper, Sunder, o iš žieminių rekomenduojama Rohan, Marathon ir Belana veislės. Žieminių veislių rapsai gerai žiemoja, duoda gana didelius, stabilius derlius. Tinka ankstyvai sėjai.

Nemažai ūkininkų augina kukurūzus žaliajam pašarui, rečiau grūdams. Rekomenduojamos rajonuotos veislės TK 175, TK195 ir TK 202. Šių veislių privalumai – atsparios sausroms, reikia sėti ne per tankiai. TK 175– ankstyvos sėjos veislė, tinka grūdams; TK 195 – universali, tinka grūdams ir silosui; TK 202 – užaugina daug žalios masės ir tinka silosui bei žaliajam pašarui.

I. Drungilienė paminėjo ir hibridinius kviečius Hymack bei rugius Braseto, kurie yra atsparūs skalsėms, trumpo šiaudo, gerai žiemoja. Tačiau prastose dirvose šių veislių javai auga prastai, netinka sėklai.

 

Augalų apsauga

 UAB „Bayer“ atstovas mūsų regione Gabrielius Pauliukevičius pasakojo apie „Bayer“ platinamas vasarinių ir žieminių rapsų veisles, pristatė Invigor selekcijos sistemą, kuri pakeičia pačią augalų genetiką, ir supažindino su augalų apsaugos priemonėmis.

Daugeliui javų sėklų tinka veiksmingi beicai „Bariton Ultra“, „Baytan trio“, „Lamardor“, „Moceren“, kurie dygstantį augalą apsaugo nuo pavasarinio pelėsio bei pašaknio ligų.

Apsaugai nuo piktžolių ir išgulimo rekomenduojama naudoti „Puma“, „Attribut“ (gerai naikina dirses ir smilguoles), „MCPA Super“, „Hussar“, „Grodyl“ ir kt.

Apie javų apsaugą nuo ligų kalbėjo UAB „Bayer“ atstovas Donatas Kavaliauskas. Purškiant javus tris kartus, reikėtų kiekvieną kartą naudoti vis kitus fungicidus. Rekomenduojama pirmiausia nupurkšti fungicidais „Falcon“ ir „Input“ (nuo pašaknio ligų); antrą kartą – „Asra“, „Siltra“, „Procaro“, „Imput“, „Falcon“; trečią kartą purškiant galima naudoti „Vario“, „Siltra“, „Procaro“, „Folicur“. Naujausi yra fungicidai „XPRO“. Juose yra visko, ko reikia: nenuplauna lietus, paprasta naudoti, atsparūs sausrai, gerai padengia augalą, nesukelia augalui didelio streso.

Rapsų apsaugai nuo piktžolių naudojamas „Targa super“, nuo fomozės ir pilkojo kekerinio puvinio, miltligės saugo „Tilmor“ ir „Folikur“, o nuo baltojo sklerotinio puvinio rekomenduojami „Propulse“ ir „Prosaro“. Pasak pranešėjo, „Propulse“ yra nepamainomas rapsų pasėliuose, nes, be kitų vertingų savybių, jis didina augalo aliejingumą. To paties produkto nereikėtų naudoti du kartus, ypač kovojant su žiedgraužiu (purkšti žydėjimo pabaigoje).

Kukurūzus nuo dėmėtligės gerai apsaugo „Propulse“, o „Master Power“ užtikrintai ir efektyviai naikina varputį, ramunes ir daug kitokių piktžolių. Į rinką šis herbicidas atkeliaus kitais metais.

 

Žirnių ir pupų ligos bei kenkėjai

Žemdirbystės mokslinio tyrimo instituto mokslininkė, biologijos mokslų daktarė Irena Gaurilčikienė skaitė pranešimą apie žirnių ir pupų ligas bei kenkėjus.

Daugiausia žalos žirnių pasėliams padaro žirniniai amarai, žirniniai vaisėdžiai, gumbeliniai straubliukai (sitonai) ir pupiniai (runkeliniai) amarai. Nuo žirninių vaisėdžių labiau nukenčia vėlyvųjų veislių žirniai. Norint apsaugoti žirnius nuo šių kenkėjų, būtina laikytis sėjomainos, auginti ankstyvąsias žirnių veisles. Žydėjimo pradžioje žirnius būtina nupurkšti insekticidu. Patariama nevėlinti derliaus nuėmimo, tuojau pat išaižyti ankštis, o žirnienas rudenį giliai suarti.

Pasak mokslininkės, žirnių pasėliuose daug žalos padaro šaknų ir pašaknio puviniai, paplitusios askochitozės, miltligės, netikrosios miltligės ir kitos ligos. Žalingiausia iš jų – askochitozė, kuri pažeidžia visą augalą. Šia liga serga ir pupos. Liga pažeidžia įvairias augalo dalis, sėklas ir jose žiemoja. Norint apsaugoti žirnius ir pupas nuo šios ligos, reikia sėti beicuotas sėklas, laikytis agrotechnikos reikalavimų. Pastebėjus ligos požymių, būtina purkšti fungicidais. Kaip sakė I. Gaurilčikienė, šios ligos vaisiakūniai gali būti gyvybingi ir laukti augalo maitintojo dirvoje net 15 metų. Todėl labai svarbu laikytis teisingos sėjomainos, ankštinių augalų neatsėliuoti, taikyti intensyvią agrotechniką bei cheminius preparatus. Tame pačiame lauke žirniai ar pupos turėtų būti auginami tik po 7–8 metų.

Mokslininkė pasakojo apie ankštinių sėklos beicavimą, tinkamą sėjimo laiką bei pasėlių priežiūros darbus.

UAB „Vitera Baltic“ atstovės supažindino su „Nutrivant Plus“ trąšomis bei technologinėmis galimybėmis. „Nutrivant Plus“ – specialiai žemės ūkio augalams pritaikytos trąšos, kuriose kruopščiai sudėtos visos reikalingos maisto medžiagos, atitinkančios augalo biologinius poreikius. Trąšos pagamintos iš aukštos kokybės, grynų ir tirpių žaliavų, gerai tirpsta (100 proc. tirpumas) ir užtikrina geriausią fosforo įsisavinimą fosfitų forma.

Apie einamuosius reikalus kalbėjo seminaro organizatorius AB „Litagros prekyba“ Prienų skyriaus agronomas konsultantas Aleksandras Lugauskas.

Jis ūkininkams pateikė ir šiek tiek informacijos apie peržiemojusių pasėlių tręšimą ir kitus pavasario darbus. Be to, agronomas pasidžiaugė, kad ūkininkai aktyviai domėsi žemės ūkio naujovėmis.

DSCF1602

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close