Antibiotikai – vartokime juos tinkamai!

LT-AMR

Antibiotikai yra vienas didžiausių praėjusio šimtmečio medicinos pasiekimų. Laiku ir tinkamai parinkti šie vaistai neretai išgelbsti ligonio gyvybę. Nuo tada, kai buvo atrasti ir pradėti vartoti antibiotikai, vis daugiau bakterijų, kurios iš pradžių buvo jiems jautrios, tapo atsparios ir rado daug įvairių būdų pasipriešinti antibiotikams. Kadangi pastaraisiais metais atrandama ir rinkoje pasiūloma mažai naujų antibiotikų, atsparumo antibiotikams problema dabar kelia didžiulę grėsmę visuomenės sveikatai. Pagrindinė šio reiškinio priežastis – gausus ir netinkamas antibiotikų vartojimas.

 

Kas yra antibiotikai?

 

Antibiotikai, dar vadinami antimikrobiniais vaistais, – tai vaistai, kurie naikina bakterijas ar sustabdo jų augimą ir taip gydo infekcijas, kuriomis serga žmonės, gyvūnai, o kartais ir augalai. Antibiotikai yra bakterinėms infekcijoms (pvz., pneumokokinei pneumonijai, stafilokokiniam kraujo užkrėtimui ir kt.) gydyti skirti vaistai. Antimikrobiniai vaistai, kurie veiksmingai kovoja su virusais, paprastai vadinami priešvirusiniais vaistais (pvz., skirti gripui, ŽIV, pūslelinei ir kt. ligoms gydyti). Ne visi antibiotikai kovoja su visomis bakterijomis. Egzistuoja daugiau nei penkiolika skirtingų klasių antibiotikų ir jie skiriasi savo chemine struktūra ir poveikiu bakterijoms. Vienas antibiotikas gali kovoti tik su viena arba keletu bakterijų rūšių.

 

Kas yra atsparumas antibiotikams?

 

Atsparumas antibiotikams yra natūralus reiškinys, kurį sukelia bakterijų genų mutacijos. Tačiau per gausus ir netinkamas antibiotikų vartojimas paspartina antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą ir plitimą. Veikiamos antibiotikų, jiems jautrios bakterijos žūva, o atspariosios gali toliau augti ir daugintis. Šios atsparios bakterijos gali plisti ir sukelti infekcijas tiems žmonėms, kurie antibiotikų nevartoja.

 

Kai antibiotikai vartojami nepagrįstai

Peršalimą ir gripą dažniausiai sukelia virusai, kurių antibiotikai NEVEIKIA. Tokiais atvejais antibiotikai nepadės Jums pasveikti: jie nemažina karščiavimo ir nemalšina tokių simptomų kaip čiaudulys.

Kai antibiotikai vartojami neteisingai

Jei sutrumpinate gydymo kursą, vartojate mažesnę dozę ar nesilaikote reikiamo režimo (geriate vaistus kartą per dieną vietoje dviejų ar trijų, kaip nurodyta gydytojo), vaisto kiekis Jūsų organizme bus nepakankamas, bakterijos išgyvens ir gali tapti atsparios. Visada laikykitės gydytojo nurodymų, kada ir kaip vartoti antibiotikus.

 

 

Būtina atsiminti, kad:

Tiek virusų, tiek bakterijų sukeltos infekcijos turi panašių ligos simptomų.

 

Antibiotikai veikia tik bakterijų sukeltas infekcijas.

 

Antibiotikai gali veikti ne tik infekciją sukėlusias bakterijas, bet ir gerąsias organizmo bakterijas.

 

Dažnas ir neteisingas antibiotikų vartojimas skatina atsparių antibiotikams bakterijų vystymąsi.

 

Bakterijos yra gyvi mikroorganizmai, kurie stengiasi išgyventi ir sukuria apsauginius mechanizmus savo viduje prieš antibiotikų veikimą. Šiuos mechanizmus bakterijos perduoda viena kitai – todėl atsparių antibiotikams bakterijų skaičius didėja.

 

Antibiotikus būtina vartoti tiek dienų ir tokiomis dozėmis, kiek paskyrė gydytojas.

 

Negalima dalinti antibiotikų kitiems – antibiotikai skirti tik Jums sukeltai bakterinei infekcijai gydyti.

 

Racionaliais antibiotikų vartojimo klausimais 2016 m. kovo 9 d. 13.00 val. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre (adresu: Vytauto g. 35, Prienai), vyks mokslinė-praktinė konferencija „Antimikrobinio atsparumo problema ir sprendimo būdai“. Dalyviams bus išduodami 4 val. kvalifikacijos tobulinimo sertifikatai. Dalyvio mokestis 5 eurai.

Konferencijos tikslas – didinti specialistų kvalifikaciją, gilinant žinias infekcinių ligų diagnostikos ir gydymo srityje, pasirenkant racionalią gydymo antibiotikais taktiką. Konferencijos metu numatoma pasidalinti gerąja praktika, pateikti moksliniais tyrimais pagrįstus sprendimus dėl antibiotikų skyrimo, pristatyti klinikinius atvejus bei perteikti vaistininko vaidmenį bendraujant su gydytojais. Konferencija skirta šeimos, vaikų ir kitų specialybių gydytojams, slaugytojams, visuomenės sveikatos priežiūros specialistams, vaistininkams.

LT-AMR
LT-AMR

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close