GRIPAS (interviu su gydytoja L. Aleknavičiene)

Ar šiuo metu yra daug sergančių? Daugiau vaikų ar suaugusiųjų?

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sparčiai auga visoje Lietuvoje, taip pat ir Prienų r. savivaldybėje.

 

Kaip atskirti, ar tai paprastas peršalimas, ar gripas?

Gripui būdinga aukšta temperatūra, bloga savijauta, žmogui „laužo kaulus“, jis jaučia silpnumą, galvos skausmą. Tai – pirmieji gripo simptomai.

Peršalimui būdingas kosulys, sloga, nedidelė temperatūra, gerklės skausmas, sunku ryti.

Kokiomis ligomis šaltuoju metų laiku dažniausiai sergama?

Rugsėjo mėnesį, kai vaikai sugrįžo į mokyklas, padidėjo sergamumas virusinėmis kvėpavimo takų ligomis. Šaltuoju metų laikotarpiu didelis ligų pakilimas nebuvo jaučiamas. Gripo sezonas paprastai būna nuo spalio mėnesio iki gegužės.

Kokiomis liaudiškomis priemonėmis patartumėte gydytis peršalimą ir gripą? Kodėl būna gripo komplikacijų? Kokios galimos gripo komplikacijos?

Gripas – sunki virusinė liga, kuria užsikrečiama nuo sergančiųjų oro lašeliniu būdu. Norint išvengti gripo, reikėtų nebendrauti su sergančiaisiais, labai svarbu, kad į patalpas reguliariai patektų šviežio oro, nes infekcija greičiau plinta blogai vėdinamose, mažose, dulkėtose patalpose (patalpas reikėtų vėdinti bent tris kartus per dieną po 10–15 min.), neiti į darbą (gripo epidemijos metu, galima gauti nedarbingumo lapelį ir paskambinus gydytojai), dažnai plauti rankas (rankų plovimas – pats paprasčiausias ir gana efektyvus būdas išvengti virusų), vartoti vitaminų, česnakų, sveikai maitintis. Labai svarbu nepervargti, gerai išsimiegoti. Pirmiausia gripas užklumpa vaikus, senjorus, nėščias moteris. Jeigu susirgote gripu, gali padėti receptiniai vaistai nuo gripo, tačiau jų galima vartoti tik paskyrus gydytojui ir pačioje ligos pradžioje. Jei norite pasiekti greičiausią sveikimo rezultatą, patariame kartu vartoti ir liaudiškas priemones: vaistažolių arbatas – aviečių, liepžiedžių, taip pat medų, česnaką, citriną.

 

Kokia veiksmingiausia apsauga nuo gripo?

Skiepai laikomi veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo sunkaus gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kitų.
Skiepyti nuo gripo pradėjome spalio mėnesį. Dalis žmonių gavo nemokamą skiepą – senjorai, sergantys lėtinėmis ligomis, kiti skiepijosi mokamai. Vakcinos kaina 7,23 Eur.  Moksliškai įrodyta, kad skiepai – vienintelė efektyvi priemonė ir sveikatai, ir piniginei.  Šiuo metu gripo vakcinos Prienuose jau nėra.

Nuo kokių gripo virusų šiais metais saugos gripo vakcina?

Kasmet ruošiama nauja vakcina. Ji kuriama apsisaugoti nuo gripo virusų, kurie, mokslininkų nuomone, cirkuliuos aplinkoje artėjantį gripo sezoną. Šiemet cirkuliuoja šie trijų tipų gripo virusai: A(H1N1), A(H3N2) ir B tipo. Kiekvienais metais viena ar dvi gripo virusų rūšys yra naudojamos gripo vakcinai pagaminti. 2015–2016 m. gripo sezonui skirtos vakcinos yra pagamintos, siekiant apsisaugoti nuo šių gripo virusų:

• A/California/7/2009 (H1N1)pdm09

• A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2)

• B/Phuket/3073/2013

Kaip užsikrečiama gripu ir kokie pagrindiniai gripo infekcijos simptomai?

 Gripu galima užsikrėsti nuo sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Žmogus, užsikrėtęs gripo virusu, suserga per 24–72 val.(vidutiniškai 48 val.). Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Šiemet pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Ar įmanoma, išvengti peršalimo ar gripo? Ką daryti, kad nesusirgtume?

Tėveliai su vaikais turėtų daugiau laiko leisti lauke. Vaikus būtina vesti į lauką po porą valandų tinkamai aprengus, ne per šiltai, kad vaikas galėtų judėti. Jei norite žiemą nesušalti, lauke būtina judėti, tam reikia tinkamos aprangos.

 

Kada ir dėl kokių priežasčių rajone skelbiama gripo epidemija?

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Gydytojai kasdien susiduria su sergančiais žmonėmis. Kaip jūs saugotės nuo ligų?

Visi gydytojai yra skiepijami. Ir aš esu pasiskiepijusi nuo gripo, taip pat propaguoju sveiką gyvenimo būdą: sportuoju, dažnai būnu lauke, sveikai maitinuosi.
Ar pasiskiepijus nuo gripo vis tiek galima susirgti gripu?

Taip, yra galimybė susirgti lengva gripo forma net tada, jei esate paskiepytas sezoninio gripo vakcina. Tai gali įvykti dėl šių priežasčių:

• Jūs jau galite būti užsikrėtęs gripo virusu prieš tai, kai pasiskiepijote. Jūsų imuninė sistema nespėjo pagaminti antikūnų prieš gripo virusą. Pakankamam imunitetui susidaryti po vakcinacijos reikalingos apie 2 savaitės.

• Jūs užsikrėtėte gripo virusu, kurio dalelių nėra sezoninio gripo vakcinos sudėtyje. Visuomenėje cirkuliuoja daugybė įvairių gripo virusų. Kasmet gyventojus stengiamasi apsaugoti nuo trijų gripo virusų, kurie, kaip tyrimai rodo, bus labiausiai paplitę artėjantį gripo sezoną.

• Deja, kai kurie žmonės gali vis tiek užsikrėsti gripo virusu, nepaisant to, kad buvo skiepyti gripo vakcina. Tai gali įvykti dėl skirtingų žmonių organizmo savybių, amžiaus ypatumų, bendros sveikatos būklės.

DUOMENYS APIE REGISTRUOTUS GRIPO IR ŪMINIŲ

VIRŠUTINIŲ KVĖPAVIMO TAKŲ INFEKCIJŲ ATVEJUS

 

 

Administracinės teritorijos

3 sav. (sausio 18–24 d.)

4 sav. (sausio 25–31d.)

Gripo atvejų sk.

Gripo ir ŪVKTI atvejų sk.

Rodiklis,
atv./10.000 gyventojų

Gripo atvejų sk.

Gripo ir ŪVKTI atvejų sk.

Rodiklis,
atv./10.000 gyventojų

Prienų rajono sav.

25

186

67,18

50

272

98,24

Birštono sav.

0

7

16,19

2

29

67,07

Kauno visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus duomenys

 flu1

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close