Utėlės – nematoma, bet opi problema

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras įspėja, kad utėlės labai dažna problema. Nors utėlėtumas (pedikuliozė) – itin nemaloni problema, tačiau su ja susidūrus nereikia išsigąsti.

Utėlės – žmogaus parazitai, kurie gyvena ir vystosi žmogaus galvos plaukuose ir maitinasi žmogaus krauju. Galvinė utėlė gyvena maždaug 30 dienų ir per savo gyvenimą sudeda apie 100 kiaušinių. Utėles atpažinti gan sudėtinga, nes jos plaukuose gerai maskuojasi. Priklausomai nuo virškinimo fazės, jos būna nuo šviesiai rudos iki juodos spalvos, greitai ropoja galvos oda, todėl yra sunkiai aptinkamos.

Utėlėmis užsikrečiama kontakto su utėlėtais žmonėmis metu: vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte, keičiantis drabužiais, patalyne, šepečiais, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis, taip pat panašiose situacijose, kai utėlė gali patekti nuo vieno asmens galvos į kito žmogaus galvą.

Pagrindinis apsikrėtimo galvinėmis utėlėmis požymis – glindos plaukuose. Baltos spalvos glindos apatiniu galu prisiklijuoja prie plauko, todėl nenukrenta nuo judesio, brūkštelėjimo ar pūstelėjimo. Tuo glindos ir skiriasi nuo pleiskanų, kurios iš pirmo žvilgsnio yra į jas panašios. Tikrinant galvą pirmiausia reikėtų apžiūrėti plaukus prie ausų, ant pakaušio ir kaklo srityje, ties plaukų augimo riba, nes būtent šiose vietose utėlės dažniausiai deda kiaušinius. Dėl utėlių įkandimų gali atsirasti niežulys, žaizdelių, nusikasymų, alerginių reakcijų, odos paraudimų.

Ugdymo įstaigose turėtų būti organizuojama utėlėtumo (pedikuliozės) profilaktika. Patariama į mokymo sutartis įtraukti punktą, kad visuomenės sveikatos priežiūros specialistas gali vykdyti asmens švaros ir higienos patikrinimą. Jei tokio punkto nėra, reikia raštiško tėvų sutikimo. Jei vaiko plaukuose randama utėlių ar glindų, visuomenės sveikatos priežiūros specialistas apie tai informuoja tėvus.

Rizika iš darželio ar mokyklos gauti laišką, kuriame pranešama, jog vaiko galvos plaukuose rasta utėlių ar glindų, išlieka kiekvienam. Tai nereiškia, kad namuose nesilaikoma tvarkos ar higienos. Reikėtų ramiai patikrinti faktus ir imtis priemonių šiems parazitams išnaikinti. Tėvai, kurie nereaguoja į mokyklos pranešimus, perduodami mokyklos socialiniam pedagogui, vėliau – ir vaiko teisių apsaugos tarnybai. Nepamirškite, jog vaikas gali grįžti į kolektyvą tik visiškai išnaikinus parazitus.

  Kaip naikinti galvos utėles?

 Efektyvi utėlių naikinimo priemonė – plaukų šukavimas tankiomis šukomis. Šis būdas rekomenduojamas dažniausiai, nes pastaruoju metu pastebimas utėlių atsparumas medikamentams.

 Plaukai sudrėkinami 4–5% acto tirpalu ir šukuojami tankiomis šukomis apie 30 min., kol pašalinamos gyvos utėlės.

 Šukavimas kartojamas dvi savaites kas 3–4 dienas.

 Utėles naikinantys medikamentai (pedikuliocidai) naudojami tik išaiškinus utėlėtumą ir pasitarus su vaistininku ar gydytoju.

 Galvos apdangalai, lovos skalbiniai, pagalvės (jei skalbiamos) kruopščiai plaunami karštesniame nei 60ºC vandenyje, šukos ir kiti plaukų priežiūros reikmenys plaunami arba mirkomi 4–5% acto tirpale 30 min.

Veiksmai, padedantys užkirsti pedikuliozės plitimą ugdymo įstaigose:

* vaikai neturėtų dalytis šukomis, plaukų šepečiais, kitais galvos priežiūros reikmenimis, galvos apdangalais ir drabužiais;

* galvos apdangalai turėtų būti laikomi palto (apsiausto), kuris kabykloje saugomas atskirai, rankovėje;

* naudojami sportiniai čiužiniai, galvą saugantys įrenginiai (šalmai) turi būti valomi (siurbiami dulkių siurbliu) po kiekvieno panaudojimo;

* kilimai turi būti siurbiami kasdien.

 vsb1

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close