Krašto apsaugos savanorių pajėgų įkūrimo 25-mečiui – paroda „Tas laisvės nevertas, kas negina jos“

Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos įkūrimo metinių minėjimas 1992 01 18

Sausio 9 d., šeštadienį, Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune atidaroma paroda „Tas laisvės nevertas, kas negina jos“, skirta Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) įkūrimo 25-mečiui paminėti. Parodoje lankytojai susipažins su KASP istorija, reikšme Lietuvos valstybės gyvenime.

Krašto apsaugos savanorių pajėgos oficialiai įkurtos 1991 m. sausio 17 d. Tuo metu jos vadinosi Savanoriškoji krašto apsaugos tarnyba (SKAT).

„Į parodos atidarymą pakvietėme karius, kurie prisiekė Lietuvai jau pirmosiomis Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos įkūrimo dienomis, taip pat ilgą laiką ištikimai ir atsidavusiai tarnavusius ir tebetarnaujančius mūsų gretose. Pabūti visiems kartu, prisiminti svarbiausius savanorių gyvenimo momentus yra stiprybės ir motyvacijos šaltinis“, – sakė KASP vadas pulkininkas Artūras Jasinskas.

Parodos atidarymo ceremonijoje dalyvaus Krašto apsaugos savanorių pajėgų esama ir buvusi vadovybė, apie 300 pirmųjų tuometinės Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos karių savanorių, to meto įvykių liudininkų, svečių.
Parodos atidarymas 15 val. Vytauto Didžiojo karo muziejuje (K. Donelaičio 64, Kaunas).

„Tikimės, kad mūsų parengta paroda atliks patriotinio auklėjimo – šviečiamąją misiją kariuomenėje ir visuomenėje, atiduos pagarbą prie SKAT/KASP organizavimo ir plėtros prisidėjusiems savanoriams. Kadangi stacionari paroda yra su kilnojamosios parodos elementais, tai pastaroji po pusmečio bus pasirengusi apkeliauti Lietuvą: galės būti eksponuojama mokslo, švietimo ir kultūros įstaigose bei kariniuose daliniuose. Taip pat bus ir skaitmeninė paroda, kurią interaktyvioje erdvėje galės pamatyti kiekvienas besidominantis nūdienos kariuomenės istorija“ – sakė dr. Andriejus Stoliarovas, parodos kuratorius iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus.

Parodoje dėmesys skiriamas KASP retrospektyvai ir kartu siekiama atspindėti karių kasdienybę. Taip pat matosi uniformų, ekipuotės, ginkluotės, įrangos raida. Nepamiršta ir karinė atributika – vėliavos, apdovanojimai ir kt.
Parodos organizatoriai pabrėžia, kad rengiant ekspoziciją buvo keliami du pagrindiniai uždaviniai – atiduoti pagarbą Lietuvos kariuomenės Savanorių pajėgų istorijai, ją kūrusiems žmonėms ir kartu įkvėpti savanoriškai tarnybai jaunimą.

KAM

KASP paroda 01.09 kvietimas

Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos įkūrimo metinių minėjimas 1992 01 18
Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos įkūrimo metinių minėjimas 1992 01 18

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close