Paryžių sukrėtusiais išpuoliais taikytasi į šešis objektus, tarp kurių buvo ir picerija, ir stadionas

Paryžių ir jo priemiesčius penktadienio vakarą supurtė virtinė koordinuotų atakų, nusinešusių daugiau negu 120 žmonių gyvybių ir tapusių didžiausiu tokio pobūdžio smurto išpuoliu per Prancūzijos istoriją.
Užpuolikai smogė mažiausiai šešiose Paryžiaus vietose – pradedant nacionaliniu stadionu „Stade de France“, baigiant viena picerija.
Policijos šaltiniai nurodo, kad žuvo 127 žmonės, sužeista 180, iš jų 80 būklė sunki.

KONCERTŲ RŪMAI „BATACLAN“ – 82 ŽUVUSIEJI
Bataclan Concert Hall

Šie populiarūs 1,5 tūkst. vietų turintys koncertų rūmai Paryžiaus rytiniame rajone buvo sausakimši, juose koncertavo JAV roko grupė „Eagles of Death Metal“.
Grupei išėjus į sceną, maždaug po valandos koncerto, salė virto „skerdynių arena“, sakė vienas ten buvęs Prancūzijos radijo reporteris.
Juodai apsirengę užpuolikai, ginkluoti Kalašnikovo automatais, įsiveržė į salę ir ramiai bei metodiškai šaudė į šimtus klykiančių žmonių, atėjusių pasiklausyti koncerto.
Radijo pranešėjas Pierre’as Janaszakas (Pjeras Janašakas) išgirdęs pirmuosius šūvius pagalvojo, kad tai yra šou dalis.
„Tačiau greitai supratome – jie tiesiog šaudo į minią“, – sakė jis.
Žurnalistas sakė nugirdęs, kaip vienas užpuolikas pareiškė: „Tai (Prancūzijos prezidento Francois) Hollande’o (Fransua Holando) kaltė; tai jūsų prezidento kaltė – jis neturėjo surengti intervencijos Sirijoje.“
Keturi užpuolikai žuvo per policijos šturmą: trys detonavo apsijuostus sprogmenis, o ketvirtasis buvo nukautas. Tačiau jie suspėjo nužudyti mažiausiai 82 žmones.

PRANCŪZIJOS NACIONALINIS STADIONAS – KETURI ŽUVUSIEJI
Stade de France

Trys garsūs sprogimai pasigirdo prie Prancūzijos nacionalinio stadiono, per Prancūzijos ir Vokietijos futbolo rinktinių draugiškų rungtynių pirmąjį kėlinį.
Mažiausiai keturi žmonės žuvo prie šios tviskančios arenos, kurioje 1998 metais vyko Pasaulio futbolo čempionato finalo rungtynės; dar keli asmenys buvo sunkiai sužeisti.
Vienas sprogimų driokstelėjo šalia greitojo maisto restorano „McDonald’s“ stadiono prieigose.
Vienas iš dviejų sprogimų Jules’o Rimet (Žiulio Rimė) gatvėje buvo mirtininko sprogdintojo ataka.
Prezidentas F.Hollande’as, kuris tuo metu buvo stadione ir stebėjo rungtynes, buvo nedelsiant evakuotas.
Rungtynės nebuvo nutrauktos – Prancūzija jas laimėjo rezultatu 2:0. Joms pasibaigus siaubo apimti žiūrovai nusileido į futbolo aikštę, laukdami, kol bus paskelbnta, kad išėjimai iš stadiono saugūs. Žmonės iš stadiono ėjo gana ramiai.
ŠAUDYMAS ŠARONO GATVĖJE – 18 ŽUVUSIŲJŲ
La Belle Equipe restaurant

Kiek toliau į rytus nuo stadiono esančioje Šarono gatvėje per kelis šaudymo įvykius nes žuvo 18 žmonių, o vienas įvykių liudininkas pasakojo, kad pagrindiniai taikiniai buvo vienas japonų restoranas ir šalimais esanti kavinė.
„Viskas buvo aptaškyta krauju“, – sakė liudininkas.
Kitas vyras nurodė girdėjęs šūvių papliūpas, kurios tęsėsi 2–3 minutes.
„Mačiau kelis kruvinus kūnus ant žemės. Nežinau, ar (tie žmonės) buvo negyvi“, – sakė jis.

IŠPUOLIS ALIBERO GATVĖJE – BENT 12 AUKŲ
Le Carillon, Le Petit Cambodge

Kitos atakos taikiniu tapo Pietryčių Azijos virtuvės restorano „Le Petit Cambodge“ („Mažoji Kambodža“) terasa Aliberto gatvėje, Paryžiaus 10-ajame rajone. Ten buvo nužudyta mažiausiai 12 žmonių.
„Išgirdome šūvius – 30 sekundžių trukusias papliūpas. Jos nesiliovė. Pamanėme, kad tai fejerverkai“, – sakė vietos gyventojas Pierre’as Montfort’as (Pjeras Monforas).
Įvykių liudininkė Florence (Florans) sakė važiavusi pro tą vietą motoroleriu, praėjus maždaug minutei po atakos.
„Viskas atrodė siurrealistiškai – visi parkritę ant žemės. Niekas nejudėjo „Petit Cambodge“ viduje; visi buvo ant žemės (šalimais esančiame) bare „Carillon“, – pasakojo ji.
„Buvo labai ramu – žmonės nesuprato, kas dedasi. Jaunas vyras nešė ant rankų mergaitę. Ji atrodė negyva“, – pridūrė Florence.

ŠAUDYMAI KARALIŠKOJO FONTANO GATVĖJE – PENKI ŽUVUSIEJI
Rue Fontaine au Roi

Dar vienu taikiniu tapo picerijos „La Casa Nostra“ terasa, esanti už kelių šimtų metrų nuo „Bataclan“, Karališkojo Fontano gatvėje.
Automatais ginkluoti užpuolikai ten nušovė penkis žmones, sakė 35 metų įvykių liudininkas, vardu Mathieu (Matjė).
„Aplink mane buvo mažiausiai penki lavonai; visur telkšojo kraujas. Man labai pasisekė“, – sakė jis.
Kitas liudininkas nurodė matęs, kad buvo šaudoma iš juodo automobilio „Ford Focus“.

VOLTERO BULVARAS– ŽUVĘS MIRTININKAS SPROGDINTOJAS
Boulevard de Voltaire

Vienas teismo šaltinis nurodė, kad vienas užpuolikų žuvo detonavęs prie kūno pritvirtintą bombą Voltaire’o (Voltero) bulvare netoli „Bataclan“.

Daug žmonių iš šimtų sužeistųjų yra kritinės būklės, todėl aukų skaičius kasdien auga.

CTvwKaJW4AAiDWG

 

AFP-BNS

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close