Kelyje nebūkite juodi kaip angliukai

Šaltuoju metų laiku dažnėja tragiškų eismo įvykių, nusinešančių daugybės žmonių gyvybes. Sutemus pėstieji gatvėje bei kelyje tampa nepastebimi. Tuomet vairuotojams gerokai sunkiau reikiamu metu spėti paspausti stabdžių pedalą.

Kasmet rudens ir žiemos mėnesiais padaugėja eismo nelaimių, kurių daugiausia įvyksta tamsoje. Todėl šiuo metu, ypač lapkričio, gruodžio ir sausio mėnesiais, labai svarbu, kad pėstieji, dviratininkai, vadeliotojai naudotų šviesą atspindinčias priemones. Per šešias lapkričio mėnesio dienas Alytaus apskrityje įvyko trys eismo įvykiai, kuriuose, tamsiu paros metu, nukentėjo pėsčioji ir dviratininkai.

Apsisaugoti nuo nelaimės privalo patys eismo dalyviai. Viena geriausių ir patogiausių savisaugos priemonių yra atšvaitas. Lapkričio 6-ąją minima Atšvaitų diena. Alytaus apskrities policija skatina nepalikti atšvaito dūlėti namie, o išdidžiai kiekvieną dieną segtis prie drabužių. „Kviečiu visus išsitraukti giliai paslėptus atšvaitus ir nepamiršti jų naudoti tamsiu paros metu. Taip parodysite tiek meilę sau, tiek rūpestį savo šeimai, tiek pagarbą kitiems eismo dalyviams!”, – skatina Alytaus apskr. VPK viršininkas Česlovas Mulma.

Reikėtų nepamiršti, kad šviesą atspindintys elementai veiksmingi tik tuomet, kai yra kokybiški bei dėvimi teisingai. Prisiminkite, kad pats atšvaitas savaime nešviečia, o tik atspindi atvažiuojančio automobilio šviesas. Todėl geriausia jį pritvirtinti transporto priemonių žibintų aukštyje. Daugelis pėsčiųjų bei dviratininkų nešioja juostinį atšvaitą užkabinę prie kuprinės ar rankinės rankenų. Toks būdas yra neteisingas, mat automobilių šviesos šiose vietose šviesą atspindi labai prastai. Tai bene dažniausia atšvaitų nešiojimo klaida. Kadangi kelkraščiu pėstiesiems reikia eiti priešinga automobilių eismo judėjimo kryptimi, atšvaitą reikia segėti dešinėje kūno pusėje. Atšvaitą, pervertą virvele ar segtuku reikia prisegti prie drabužių (pvz. kišenės), kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje. Tuo tarpu, atšvaitas juostelė yra nešiojamas ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje.

Alytaus policija siekia, kad žmonės įsisavintų atšvaitų naudojimo taisykles ir skatina visus eismo dalyvius jausti atsakomybę už save ir rūpintis savo saugumu ne tik Atšvaitų dieną. Juk vienas vienintelis atšvaitas, dėvimas teisingai, gali išgelbėti žmogaus gyvybę.

Kelyje jauskitės saugiai, pasirūpinkite savo saugumu patys!

Alytaus apskr. VPK informacija

DSC_8634

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close