Konferencija diabeto klausimais

Rugsėjo 25–26 dienomis Kėdainiuose vyko slaugytojų diabetologų konferencija „Naujos glikemijos savikontrolės galimybės“. Renginį organizavo Klaipėdos universitetas kartu su UAB „Oriola Vilnius“, kuri yra Suomijos koncerno „Oriola-KD“ dukterinė įmonė. Šios konferencijos metu vyko teoriniai ir praktiniai mokymai, kuriuos vedė patyrę endokrinologai, mokslininkai, gydytojai.

 

Konferencijoje respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas endokrinologas dr. A. Levinger aptarė klausimus, susijusius su cukrinio diabeto (CD) gydymu – insulino veikimu – bei jo korekcijos principais, hipoglikemijos valdymu, o D. Gneusev vedė praktinius Contour Plus mokymus. Jis sakė, kad sergančiajam cukriniu diabetu labai svarbu naudotis tinkamu gliukomačiu, kuris užtikrintų patikimus glikemijos tyrimo rezultatus, nes kai kurie vartojami vitaminai ar vaistai gali iškreipti gliukozės rodiklius. Jei gliukomatis rodys didesnius gliukozės rezultatus, nei jie yra, sergantysis cukriniu diabetu gali nespėti laiku nustatyti gresiančios hipoglikemijos ir sukelti riziką savo sveikatai.

Slaugytojų diabetologų draugijos pirmininkė Virginija Bulikaitė pasidalino įspūdžiais iš Tarptautinės slaugytojų diabetologų konferencijos FEND, kuri rugsėjį vyko Švedijoje, Stokholme. Ji sakė, kad pagrindiniai šių metų konferencijos pranešimai buvo orientuoti į psichologinius sergančiųjų CD aspektus.

LSMU doktorantas Artūras Nastaravičius pristatė „Camelia“ vaistinių tinklo naujienas, išskirtinę farmacinę paslaugą CD sergantiems pacientams ir diegiamą konsultacijos sistemą, padėsiančią atpažinti pacientus, kuriems būtinas specialisto patarimas, kokį vaistą ar pagalbinę priemonę įsigyti neslopinant simptomų, kurie pasireiškia esant tam tikriems negalavimams ar ligai.

Pranešėjos iš Latvijos Liga Arente ir Ilze Veilande supažindino slaugytojas su suaugusiųjų ir vaikų, sergančiųjų cukriniu diabetu, mokymu Latvijoje. Jos sakė, kad Latvijoje ši sveikatos priežiūros paslauga yra mažai išplėtota ir sergančiųjų diabetu mokymui Sveikatos apsaugos ministerija skiria nepakankamai dėmesio. Anot pranešėjų, Lietuvoje segantiesiems cukriniu diabetu suteikiamos geresnės mokymo paslaugos.

Psichologė L. Lašaitė ir slaugytoja diabetologė A. Krivolap vedė praktinį seminarą „Slaugytoja diabetologė – mokytoja, patarėja, psichologė?“. Praktinių užsiėmimų metu buvo analizuojama, kodėl pacientai netinkamai atlieka glikemijos tyrimą. Slaugytojos, susiskirsčiusios į pogrupius, analizavo šią užduotį, o po to išsakė savo nuomonę ir siūlė, kaip reikėtų spręsti šias problemas. Daugumos nuomone, pacientai netinkamai atlieka glikemijos tyrimą dėl:

1) žinių stokos (netinkamai pasiruošia procedūrai, nemoka naudotis gliukomačiu, nepastebi, kad pasibaigęs glikemijos juostelių galiojimas ir kt.);

2) priemonių trūkumo (glikemijos juostelių kompensavimas yra reglamentuojamas LR SAM įsakymo 2015 m. liepos 9 d. Nr. V-842 nustatyta tvarka) ar per didelio glikemijos juostelių taupymo „juodai dienai“;

3) tyrimo baimės (skauda pirštus, bijoma adatėlių, dūrio).

Jei cukriniu diabetu serga vaikas, viena iš netinkamos glikemijos matavimo priežasčių buvo įvardijama aplinkinių reakcija mokykloje ar darželyje. Vaikai dažnai jaučia baimę ar gėdą dėl savo ligos. Jie nori nuslėpti, kad serga cukriniu diabetu, nes ne visada sulaukia tinkamo aplinkinių palaikymo, be to, nori būti kaip VISI. Įtakos turi ir per didelė tėvų kontrolė, kaip vaikas matuojasi gliukozės kiekį.

Psichologė sakė, kad cukrinį diabetą kontroliuoti trukdo sergančiųjų motyvacijos stoka. Ji teigė, kad dažnai pacientai laukia medikų paaiškinimo, kaip spręsti problemas, susijusias su ligos valdymu. Šioje situacijose slaugytoja diabetologė gali paskatinti, išklausyti, užduoti tinkamą klausimą, kuris leistų pacientui pačiam nusistatyti tikslus (jie turi būti trumpi, lengvai pasiekiami). Tačiau pats žmogus turi atrasti, kaip jam spręsti iškilusias problemas.

Vienas iš veiksnių, kuris turi įtakos sergančiųjų cukriniu diabetu (CD) gyvenimo kokybei, yra savikontrolė. Indijos mokslininkai teigia, kad žmonėms, sergantiems tiek 1 tipo CD (1TCD), tiek 2 tipo CD (2TCD), aktualūs septyni pagrindiniai savipriežiūros veiksniai:

sveika mityba,

fizinis aktyvumas,

gliukozės kiekio kraujyje stebėjimas (gaunama informacija apie esamą glikemiją, kuri leidžia įvertinti gydymo, dietos, fizinio aktyvumo bei vaistų įtaką siekiant optimalios glikemijos kontrolės),

tinkami vaistai,

geri problemų sprendimo įgūdžiai,

sveikos gyvensenos įgūdžiai,

su rizikos veiksniais susijusio elgesio mažinimas.

 

Visa tai prognozuoja gerus CD rezultatus, teigiamai koreliuoja su gera glikemijos kontrole, sumažina komplikacijų skaičių ir pagerina gyvenimo kokybę. Šie veiksniai naudingi ir sergančiajam diabetu, ir gydytojui ar diabeto mokytojui bei mokslininkams, kurie siūlo naujus diabeto priežiūros būdus (Shrivastava SR, ir kt. 2013, 12:14).

 

Prienų ir Birštono diabeto klubo „Versmė“ pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė

DSC00866

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close