„Viltis gyventi“ – gyvena įdomiai ir prasmingai

Birštono onkologinių ligonių klubo „Viltis gyventi“ nariai kiekvieną vasarą ir rudenį daug keliauja. Juk reikia aplankyti draugus, pamatyti savo gražų kraštą, sužinoti daug įdomių ir vertingų dalykų, darančių gyvenimą prasmingesnį.

 

Šiemet kelionėms tiko ir vasara, ir nepaprastai gražus, šiltas ruduo. Paskutinėmis rugsėjo dienomis, kai oras buvo dar puikus, grupė klubo narių Šiaulių miesto moterų krūties patologijos asociacijos „Salvia“ kvietimu išsiruošė į Šiaulius.

Susitikti su asociacijos „Salvia“ moterimis buvo atvykę ne tik birštoniečiai, bet ir onkologinių ligonių klubo nariai iš Kauno, Vilniaus ir Biržų. Kaip sakė Birštono onkologinių ligonių klubo pirmininkė Anelė Pyragienė, tokie susitikimai yra labai naudingi, nes bendro likimo žmonės turi apie ką pasikalbėti, pasidalinti net ir nedidelėmis pergalėmis, savo džiaugsmais bei nauja informacija, numatyti bendrus ateities darbus ir projektus.

Ta pačia proga klubo „Viltis gyventi“ nariai aplankė ir Kryžių kalną, pabuvojo popiežiaus Jono Pauliaus iniciatyva įkurtame Kryžių kalno pranciškonų vienuolyne bei koplyčioje.

Šiaulių turizmo informacijos centro informaciniame pranešime rašoma, kad „sugrįžęs į Vatikaną, Popiežius apsilankė pranciškonų šventovėje La Vernos kalne, ant kurio prieš 750 metų Šv. Pranciškus Asyžietis gavo regimus Kristaus žaizdų ženklus – stigmas. Šio apsilankymo metu jis pasidalijo su broliais pranciškonais vizija sujungti La Vernos kalną Italijoje su Kryžių kalnu Lietuvoje. Po metų La Vernos kalno pranciškonai atvyko į Kryžių kalną dalyvauti Popiežiaus kryžiaus pastatymo iškilmėse. Iškilmėse dalyvavęs Šventojo Tėvo atstovas apaštalinis nuncijus arkivyskupas Justo Mullor Garcia paragino Italijos mažesniuosius brolius padėti Lietuvos pranciškonams šalia Kryžių kalno įkurti jaukius dvasinius namus – vienuolyną. Į šį raginimą Toskanos provincijos pranciškonai noriai atsiliepė. 1997 metais birželio 13 dieną Vatikane, dalyvaujant Lietuvos bei Toskanos provincijų pranciškonų atstovams, Popiežius Jonas Paulius II pašventino būsimojo vienuolyno projektą, maketą bei kertinį akmenį, kuris 1998 metais gegužės 9 dieną buvo padėtas toje vietoje, kur netrukus turėjo iškilti vienuolyno pastatas. Vienuolynas buvo pastatytas jubiliejiniais 2000 metais“.

Lietuvos pranciškonų provincijolas tėvas Benediktas primindamas, kad Kryžių vienuolyną pastatyti paragino šventas Tėvas Jonas Paulius II, rašo: „Projektą sukūrė architektai italai Nunzo Rimando ir Fr. Angelo Polesello bei šiaulietis A. Jukna. 1997 m. birželio 13 d. popiežius projektą pašventino. Kertinis akmuo, kuriame saugoma kapsulė su steigimo dokumentais, atkeliavo į Lietuvą iš Vernos kalno.

2000 m. liepos 7 d. pašventintas Mažesniųjų brolių eremas stovi už 300 m nuo Kalno. Jame koplytėlė ir 16 celių, o svarbiausia paskirtis – Lietuvos šv. Kazimiero provincijos noviciatas. Vienuolyne gali rasti prieglobstį tyloje norintys susikaupti maldininkai. Planuojama greta įkurdinti ir klarisių vienuolyną.

Ateiname ne savintis Kryžių kalno, bet jam tarnauti.“

Vienuolyno koplyčioje buvo pašventintas birštoniečių atsivežtas kryžius. Kiekvienais metais lankydamiesi Kryžių kalne onkologinių ligonių klubo nariai atveža ir pastato savo kryžių, vildamiesi jiems reikalingos kantrybės, sveikatos, pakantumo, ir tikėdami, kad kitais metais jie vėl ateis nulenkti galvas ir pasimelsti, padėkoti tam, kuris yra aukštai…

NUOT2848 copy

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close