Diabetą galima gydyti ir be vaistų

Šeštadienį, lapkričio 17 d., į Birštono bendruomenės namus paminėti Pasaulinę diabeto dieną susirinko diabeto klubo „Versmė“ nariai. Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė juos pasveikinti atvyko ne tik su nuoširdžiais sveikatos palinkėjimais, bet ir su didžiuliu krepšiu dovanų. Susirinkusiuosius su Pasauline diabeto diena pasveikino buvusi pirmoji klubo pirmininkė Danguolė Mickiūtė. Išėjusieji Anapilin buvo prisiminti maldoje.

Sveikinimo žodį tarė ir dabartinė klubo pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė, visus sveikintojus apdovanojusi diabetą simbolizuojančia mėlynai žydinčia gėle – sanpaulija. Pirmininkė susirinkusiesiems perdavė Lietuvos diabeto asociacijos prezidentės Vidos Augustinienės ir Birštono savivaldybės merės pavaduotojo Juozo Aleksandravičiaus sveikinimus ir kuo geriausius linkėjimus.

B. Bartkevičiūtė pasakojo, kad šiemet LDA įgyvendino projektą apšviesti kokį nors pastatą mėlyna spalva. Vilniuje mėlynai nušvito rotušė, o Birštone – prie „Versmės“ sanatorijos esanti „Versmės“ statula. Šis objektas pasirinktas dėl to, kad šioje sanatorijoje vykdoma sergančiųjų cukriniu diabetu reabilitacija.

Pranešimo metu klubo pirmininkė apžvelgė Lietuvos sveikatos sistemos 2011-2020 m. plėtros metmenis ir tolimesnę įgyvendinimo strategiją. Atkreipdama dėmesį į sveikatos mokymą, paminėjo, jog svarbu orientuotis į sveikus žmones, padėti sergantiesiems ir stengtis išvengti ligų komplikacijų.

B. Bartkevičiūtė pristatė klubo veiklą, pasidžiaugė bendrais mokymais su Alytaus diabeto klubu „Viltis“ ir su Visuomenės sveikatos biuru išleistu Prienų-Birštono diabeto klubo „Versmė“ lankstinuku, gražiai paminėtu 20-mečiu.

Visame pasaulyje sparčiai daugėja sergančiųjų cukriniu diabetu. Manoma, kad šiuo metu pasaulyje serga 366 mln., o Lietuvoje – 81 tūkst. žmonių. Tai klastinga liga, lydinti žmogų visą gyvenimą, o jos nekontroliuojant gali kilti įvairių sunkių komplikacijų.

Renginyje dalyvavusi Jūratė Milaknienė, Prienų VšĮ ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja, endokrinologė, buvo parengusi labai įdomų ir vertingą pranešimą „Kaip padėti sau be vaistų“. Gydytoja kalbėjo apie sveiką mitybą, dietą, kuri veiksminga, kol jos laikomasi. J. Milaknienė patarė vartoti augalinius aliejus (alyvuogių, rapsų ir sėmenų), naudingus mūsų organizmui, turinčius savo sudėtyje daug sočiųjų rūgščių. Taip pat reikalingas vitaminas D3, stiprinantis imunitetą, gerinantis regėjimą, saugantis nuo depresijos. Šį kartą endokrinologė sergantiesiems diabetu pateikė visą sąrašą vaistingųjų augalų, kurie mažina cukraus kiekį kraujyje. Iš jų galima paminėti cinamoną, juoduosius serbentus, mėlynes, svogūnus, česnakus, ramunėles, dilgėles, mėtas, jonažoles, trūkažoles, pupelių ankštis bei steviją – medaus augalą. Gydytoja suteikė daug informacijos apie įvairius kitus produktus, tinkamus naudoti sergantiesiems cukriniu diabetu. Ir patarė būti geros nuotaikos, šypsotis ir juoktis.

Birštono sanatorijos „Versmė“ gydytoja endokrinologė Rimantė Raišienė skaitė pranešimą „Skiepijimas – tai viena svarbiausių investicijų į visuomenės sveikatą“. Gydytoja patarė pasiskiepyti nuo gripo, nes gripas – nekintanti liga, sukelianti kintančias komplikacijas. Taip pat gydytoja pasakojo apie sanatorijoje teikiamas paslaugas ir kaip jomis pasinaudoti.

Po pranešimų su įdomumu visi žiūrėjo filmuką apie diabetu sergančius vaikus „Gyvenimas vaikui“.

Buvusi diabeto klubo pirmininkė Alma Sinkevičienė paminėjo, kad šiemet,  lapkričio 14 dieną, kai minima pasaulinė diabeto diena, buvo atliktos profilaktinės patikros Prienų ir Birštono savivaldybėse. Jų metu buvo nustatyta nemažai padidinto cukraus kiekio kraujyje atvejų ir pasiūlyta apsilankyti pas gydytoją.

Baigiantis oficialiajai minėjimo daliai, buvo pasveikinti klubo senbuviai: Danguolė Mickiūtė, Alma Sinkevičienė, Ženė Slautienė, Marijona Vaikštienė, Vidas Marcinkevičius ir kiti, kurie šioje veikloje dalyvauja jau 20 metų. Apdovanojimo ir gerų žodžių nusipelnė diabeto mokytoja, slaugytoja Rita Petrauskienė bei aktyviausi klubo nariai: Vida Budreckienė ir Valdas Kudzmanas.

Renginio dalyvius smagiomis dainomis bei melodijomis linksmino Skriaudžių ansamblis „Kanklės“, o ant stalo kvepėjo kava ir arbata bei kiti diabetikams tinkami skanumynai.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close