Tarybos posėdyje priimti svarbūs sprendimai

Gegužės 29 dieną vykusiame Birštono tarybos posėdyje dalyvavo visi 15 tarybos narių. Dienotvarkėje buvo numatyta apsvarstyti net 44 sprendimų projektus bei išklausyti informacijas.

 

Prieš posėdį buvo pasveikinti neseniai savo gimtadienius šventę tarybos narys Ervinas Marčiulionis, administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas ir Nemajūnų dienos centro direktorė Irena Šliaužienė.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Kristina Justinavičienė pristatė pareiškimą, kad Liberalų sąjungos narys Ervinas Marčiulionis nutarė prisijungti prie Socialdemokratų frakcijos darbo.

Merė Nijolė Dirginčienė pristatė savo padėjėją Rimantę Kurkauskaitę.

 

Išklausytos 2014 metų veiklos ataskaitos

Viešosios įstaigos Birštono būsto energijos taupymo agentūros 2014 m. veiklos ir metinių finansinių ataskaitų rinkinio auditavimą pristatė agentūros direktorius Rimvydas Čaplikas.

Po pristatymo Tarybos narys Juozas Aleksandravičius pastebėjo, kad Birštono būsto energijos taupymo agentūra per mažai bendrauja su daugiabučių namų gyventojais, todėl kyla problemų. Reikėtų daugiau kalbėtis ir tartis, tada būtų mažiau neaiškumų. Taip pat buvo užduotas klausimas dėl renovuojamų daugiabučių namų spalvų. Anot Savivaldybės administracijos Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjo Manto Michaliunjo, renovuojamų namų spalvos parenkamos pagal tai, kokios pageidauja gyventojai ir kokia tinka pagal priimtą sprendimą.

Viešosios įstaigos „Tulpės“ sanatorijos 2014 m. veiklos ir finansinę ataskaitą pateikė direktorės pavaduotoja marketingui Inga Treigienė. Kaip teigė pavaduotoja, sanatorija dirba pelningai, veikla vyksta stabiliai, kolektyvas ieško naujų veiklos sričių, diegia naujas paslaugas. Paklausus, kaip paveikė sanatorijos veiklą naujų sanatorijų atidarymas, I. Treigienė pažymėjo, kad tai yra stimulas tobulinti savo veiklą ir išryškinti privalumus.

Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro veiklos ataskaitą pristatė PSPC direktorė Daiva Citvarienė. Direktorė informavo, kad pastatas nuo 2014 m. renovuojamas, tad ateityje visi lūkesčiai siesis su nauja situacija ir paslaugomis. Pranešime gydytoja pateikė ligų, kuriomis serga birštoniečiai, statistiką ir analizę, taip pat PSPC finansinės būklės ataskaitą.

UAB „Birštono vandenys“ direktorius Cezaras Pacevičius analizavo savo įmonės veiklą ir finansinius rezultatus. Įstaigos vadovas pažymėjo, kad ir ateityje bus siekiama mažinti infiltraciją projektuojant trasą tarp gyvenvietės ir sodų, taip pat B. Sruogos gatvės, kur ir yra pagrindinis infiltracijos židinys.

UAB „Birštono šiluma“ direktorius Albertas Kandrotas pasidžiaugė gerais metų rezultatais. Žinoma, jie būtų buvę dar geresni ir šiluma pigesnė, jeigu nebūtų prievolės kūrenti dujomis. Kaip sakė J. Aleksandravičius, tokia patirtis prasilenkia su sveika logika. Stanislovas Martinaitis pasidomėjo, kaip sprendžiamos problemos dėl skolininkų už šilumą, kurie daugiausia gyvena socialiniuose būstuose. Tarybos nariai pasiūlė labai gerą sprendimą – jeigu nemoka už šildymą, tegul keliasi gyventi į kaimišką vietovę, kur kuru teks pasirūpinti patiems. Socialinių būstų yra ir kaime, taigi, ko gero, kai kam teks atsisakyti miestietiško gyvenimo… O nuo skolų niekas nėra atleidžiamas, jas teks apmokėti.

Birštono turizmo informacijos centro (TIC) veiklos ataskaitą už 2014 m. pristatė direktorė Rūta Kapačinskaitė. TIC vadovė pasidžiaugė, kad 2014 m. Birštone apsilankė net 40 proc. daugiau turistų negu 2013 m., o pirmą šių metų ketvirtį – 41 proc. daugiau negu praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Taip pat buvo pateikta ataskaita apie leidžiamus leidinukus, dalyvavimą parodose, naujų rinkų paieškas, naujus turizmo maršrutus, naujas paslaugas, kurios sudomintų svečius. Kalbant apie turizmo paslaugas, iškilo klausimas, kur dingo karieta, kuri praeitais metais vežiojo turistus ir svečius po miestą. Pasirodo, karieta, kuri buvo nupirkta iš VVG projekto lėšų, niekur nedingo, bet nėra kam ją traukti, t. y. nėra arklių ir važnyčiotojo. Merė replikavo, kam tada rengti tokius projektus ir juos pradėti įgyvendinti, jeigu nėra arklių? O karieta nenaudojama negali stovėti.

 

Nekilnojamo turto ir žemės mokesčiai

Birštono savivaldybės Biudžeto skyriaus vedėja Ona Grigonienė pristatė sprendimo projektą dėl nekilnojamo turto mokesčių tarifų. Buvo vienbalsiai nutarta nustatyti tokius nekilnojamojo turto mokesčio tarifus 2016 metams:

1.1. 0,5 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės (išskyrus nekilnojamąjį turtą, nurodytą 1.2. šio sprendimo punkte).

1.2. 3,0 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės nekilnojamajam turtui, kuris yra Nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų patalpų ir statinių sąraše, patvirtintame Birštono savivaldybės tarybos.

2. Netaikyti 1.2. papunktyje nurodytame sąraše esančio turto savininkams nekilnojamojo turto mokesčio lengvatų.

Nustatyti 2016 metams žemės mokesčio tarifus (nuo 0,01 iki 4 proc. žemės mokestinės vertės) pagal pagrindinę žemės naudojimo paskirtį:

žemės ūkio paskirties žemė – 1,2;

žemės ūkio (sodų) žemė – 0,9;

vandens ūkio žemė – 0,9;

miškų ūkio žemė – 0,9 ir kitos paskirties, gyvenamosios teritorijos žemė prie daugiabučių ir individualių namų – 0,3;

Neapmokestinami dydžiai taikomi žemės savininkams: kaimo vietovėse – 3 ha, Pakalnės ir Turistų gatvėse – 0,8 ha, mieste – 0,15 ha.

 

Dėl premijos pažangiausiam abiturientui

Tarybos nariai vienbalsiai pritarė Birštono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjos Angelės Žiūraitienės teikimui steigti Birštono savivaldybės mero 500 eurų vertės premiją pažangiausiam Birštono gimnazijos abiturientui. Kaip paminėjo vedėja, premija skiriama už geriausius ugdymosi pasiekimus, kurie nustatomi įvertinus Birštono gimnazijos abiturientų ugdomųjų dalykų metinio įvertinimo ir brandos atestatų vidurkius. Premija įteikiama kiekvienais metais per Birštono gimnazijos baigimo brandos atestatų įteikimo šventę.

 

Dėl kalbininko Jono Kazlausko premijos skyrimo

Apsvarstę sprendimo projektą dėl kalbininko Jono Kazlausko premijos dydžio nustatymo ir Jono Kazlausko premijos nuostatų, Tarybos nariai nutarė, kad premija bus skiriama kas 5 metai Lietuvos Respublikos arba kitos šalies kalbininkui už reikšmingus lietuvių kalbos ar/ir baltistikos tyrinėjimus. Kandidatus premijai gauti siūlys Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Baltistikos katedra. Šiais metais prof. J. Kazlausko 85-ųjų metinių proga bus įteikta pirmoji 1000 eurų vertės premija labiausiai nusipelniusiam baltistui.

 

Kiti klausimai

Buvo patvirtintas sprendimas dėl leidimų važiuoti vietinės reikšmės viešaisiais keliais didžiagabaritėmis ir (ar) sunkiasvorėmis transporto priemonėmis ar jų junginiais išdavimo tvarkos aprašo ir mokesčio už naudojimąsi vietinės reikšmės viešaisiais keliais važiuojant didžiagabaritėmis ir (ar) sunkiasvorėmis transporto priemonėmis ir jų junginiais mokėjimo, administravimo ir kontrolės tvarkos aprašo.

Taip pat priimti ir patvirtinti sprendimų projektai dėl sutikimo perimti valstybės turtą Birštono savivaldybės nuosavybėn, dėl ilgalaikio ir trumpalaikio materialiojo turto perdavimo panaudos pagrindais, dėl kompiuterinės įrangos perdavimo pagal panaudos sutartis, dėl sutikimo perimti savivaldybės nuosavybėn vaizdo stebėjimo sistemą.

Buvo svarstyti ir patvirtinti sprendimų projektai dėl mineralinio vandens gręžinio vandenvietės sanitarinių apsaugos zonų nustatymo specialiojo plano rengimo ir finansavimo, dėl vidinės miškotvarkos projekto inicijavimo pradžios, planavimo tikslų ir finansavimo, taip pat Biudžeto skyriaus vedėjo O. Grigonienės teikimu patvirtinti biudžeto pakeitimai ir patikslinimai.

Laisvės kovoms įamžinti sudaryta komisija, kurios sudėtyje yra Vytautas Šeškevičius, Juozas Aleksandravičius ir Valė Petkevičienė.

Į VĮ įstaigos „Tulpės“ sanatorijos stebėtojų tarybą buvo pasiūlyta ir patvirtinta Vidmanto Veselio kandidatūra, o į Birštono PSPC – Valės Petkevičienės.

Dėl nepanaudotų Birštono savivaldybės biudžeto lėšų piniginei socialinei paramai skaičiuoti ir mokėti panaudojimo kitoms savarankiškoms funkcijoms finansuoti tvarkos aprašo tvirtinimo sprendimo projektą pristatė Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistė Vidmantė Jakučionienė.

Taip pat buvo priimtas sprendimas inicijuoti Birštono mieste vietos veiklos grupės steigimą.

Tarybos posėdyje buvo išklausyta informacija apie Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje teikimą „Dėl Birštono savivaldybės tarybos 2011 m. gruodžio 22 d. sprendimo „Dėl gyvūnų laikymo Birštono savivaldybėje taisyklių patvirtinimo‘ 1 punktu patvirtintų gyvūnų laikymo Birštono savivaldybėje taisyklių panaikinimo“.

Informaciją apie Birštono savivaldybės visuomenės sveikatos stebėseną ir sveikatinimo veiklą pateikė Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro direktorius Laurynas Dilys.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close