Ar išsisklaidys audros debesys virš Klebiškio pradinės mokyklos?

Pavojaus debesys pakibo virš Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus – rajono valdžia žūtbūt užsimanė sunaikinti vienintelį kultūros židinį šiame krašte. Bendruomenės nariai, vaikų tėveliai ir seneliai parašė kreipimąsi į Prienų rajono merą Alvydą Vaicekauską, mero pavaduotoją Algį Marcinkevičių, Prienų rajono administracijos direktorių Egidijų Visocką, Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėją Rimvydą Zailską bei Seimo narius Andrių Palionį ir Vytautą Kamblevičių.

Su nerimu į susitikimą su rajono valdžios atstovais rinkosi Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus mokytojai, mokinių tėveliai ir kai kurie bendruomenės nariai. Skaudu žmonėms vėl eiti ir maldauti, protestuoti prieš savo pačių išrinktą valdžią, prašyti to, ko jiems labai reikia – išsaugoti bent trupinėlį kultūros, geresnių sąlygų savo vaikams ar anūkams. Dvigubai skaudžiau, kai neteisybę sako atsakingi valdžios žmonės, stengdamiesi varganomis lėšomis, kurios skirtos mokyklai išlaikyti, uždangstyti kiaurą savivaldybės biudžetą. Juk prieš kelerius metus, kai naikino Klebiškio pagrindinę mokyklą, buvo pažadėta, kad pradinio ugdymo skyrius bus paliktas. Tada šioje mokykloje mokėsi 104 mokiniai, kurie, kaip buvo tikėtasi, pereis mokytis į Šilavoto pagrindinę mokyklą. Tačiau jie išėjo kitur, o su jais ir mokinio krepšelio pinigai. Vargu ar savivaldybė labai daug sutaupė. Paliko šitą skyrių, tik labai neilgam…

 

Pristatė mokyklos veiklą

Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus vedėjas Jonas Kirkliauskas susirinkimo pradžioje pristatė savo mokyklos veiklą. Direktorius paminėjo, kad prie mokyklos išlaikymo daug prisidėjo ūkininkas, Prienų savivaldybės tarybos narys Jonas Vilionis, net tris sezonus aprūpinęs malkomis, už vandenį sumoka Klebiškio bendruomenė. Taigi lėšų tikrai sutaupoma, ši mokykla labai daug nekainuoja.

Šiuo metu mokykloje mokosi 27 mokiniai ir 2 vaikai su dideliu specialiuoju poreikiu. Mokykloje vaikai lanko šokių, muzikos, sporto ir skaitovų būrelius, organizuojama daug švenčių: anglų kalbos abėcėlės, Užgavėnių, Šeimos ir mamyčių šventės, sporto renginiai, netradicinio ugdymo dienos. Šios mokyklos vaikai dalyvauja rajoniniuose renginiuose, vasaros metu organizuojamos vasaros poilsio stovyklos.

Direktorius paminėjo, kad 2015–2016 m. m. mišrią priešmokyklinę grupę lankys 10 vaikų. I–III kl. mokysis 11 mokinių, II–IV kl. – 8 mokiniai. Visi vaikai gyvena Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus teritorijoje.

Mokykla turi leidimą – higienos pasą, o jam pasibaigus, po patikrinimo jis vėl bus išduotas.

 

Ar iš tikrųjų reikia naikinti mokyklą?

Visus šiuos teiginius Klebiškio gyventojai raštu ir išdėstė valdžios vyrams. Deja, atvykę pranešti žmonėms tokios nemalonios žinios, vadovai buvo nusiteikę ryžtingai.

Administracijos direktoriui Egidijui Visockui užkliuvo tai, kad vaikai mokosi jungtinėse klasėse. Pasak jo, tai nekokybiškas darbas, vaikams neskiriama pakankamai dėmesio, kyla problemų dėl tolimesnio pasirengimo mokymosi procesui. Tačiau Seimo narys V. Kamblevičius pastebėjo, kad jeigu klasėje būtų 30 vaikų, tai gal ir nukentėtų mokymosi procesas, bet čia tik keli vaikai. Tikrai ten, kur klasėje mokosi 25–30 mokinių, mokytojas, ir mokydamas vieną klasę, prie kiekvieno neprieina dažniau nei mišriose klasėse. Seimo narys pasiūlė šios mokyklos mokytojams, mokinių tėvams ir bendruomenei kreiptis į prezidentę, premjerą ir švietimo ministrą, kad būtų išgirsti. Gal jų balso paklausys rajono valdininkai?

Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas irgi buvo nusiteikęs kategoriškai – jei nebūtų drastiško vaikų mažėjimo, nebūtų ir kalbos apie mokyklos naikinimą. Pasak jo, mokykla – įstaiga, skirta mokinių ugdymui, o kai mokinių nelieka, turi būti pertvarka. Taigi, I etape buvo reorganizuota Klebiškio pagrindinė mokykla, paliktas pradinio ugdymo skyrius, o toliau vėl vyksta pokyčiai, todėl galima priimti atskirus sprendimus. Švietimo skyriaus vadovo nuomone, racionalu būtų Klebiškio vaikus vežioti autobusėliu į Šilavoto pagrindinę mokyklą.

Seimo narys Andrius Palionis irgi pasisakė už Klebiškio pradinio ugdymo skyriaus išlikimą. Anot A. Palionio, skyriaus uždarymas problemos neišspręs, o sudarys sąlygas reorganizuoti ir Šilavoto pagrindinę mokyklą. „Kiek Šilavoto pagrindinėje mokykloje padaugėjo vaikų uždarius Klebiškio pagrindinę mokyklą? Prašau rasti politinės valios ir išlaikyti šitą skyrių“, – sakė A. Palionis. Jis priminė, kad reikia paskaičiuoti, kiek savivaldybėje yra neefektyviai naudojamų lėšų. Seimo narys taip pat pridūrė, kad jeigu tarybos narys J. Vilionis davė malkų, tai kitą žiemą kuru aprūpins jis.

 

Uždarius kaime mokyklą, išvaroma ir kultūra

Prienų savivaldybės tarybos narys Kastytis Tarasevičius irgi buvo nusiteikęs prieš Klebiškio pradinio skyriaus naikinimą. Jis kėlė klausimą, kur reikės dėtis 10 mokytojų, kokia ateitis laukia šio geros būklės pastato. K. Tarasevičius perskaitė projektą-pasiūlymą „Darbo grupės dėl mokinių ugdymo kokybės, veiksmingumo, pedagogų socialinių garantijų gerinimo ir bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkymo veiklos apibendrinimas“, kuriame numatoma iš esmės keisti finansavimo metodiką ir finansavimą ugdymo procesui skaičiuoti ne mokiniui, bet klasei. Tikimasi, kad šis pokytis laiduos didesnį finansavimo skaidrumą, lygybę ir teisingumą, leis užtikrinti adekvatų klasės ugdymo finansavimą – stabilesnį ugdymo proceso aprūpinimą. Be to, K. Tarasevičius pastebėjo, kad kaimas, kuriame nėra mokyklos, darosi nepatrauklus, iš jo bėga jaunos šeimos. „Uždarai mokyklą kaime, išvarai iš kaimo kultūrą“, – sakė Tarybos narys.

Seimo narys A. Palionis palaikė K. Tarasevičių sakydamas, kad premjeras žada papildomą finansavimą kaimo mokykloms išlaikyti, išsaugoti klases. „Manau, kad ir savivaldybė savo biudžete ras lėšų šios mokyklos išlaikymui“, – sakė Seimo narys.

Savivaldybės meras A. Vaicekauskas sakė, kad nėra smagu ir gerai, kai susiklosto tokia situacija. Išlaikyti mokyklą kainuoja, vaikų mažėja, reikia taupyti. Savivaldybės vadovas pateikė skaičius, kiek kainuoja vieno vaiko išlaikymas, ir kiek bus sutaupyta…

Meras sakė, kad mokyklos pastatas bus išsaugotas – čia įsikurs biblioteka, ja galės naudotis kaimo bendruomenė. Pasak mero, kuo daugiau čia įsikurs įstaigų, tuo bus geriau, tuo didesnė tikimybė, kad pastatas bus išsaugotas.

 

Pertvarka vykdoma „buldozerio principu“

Žinoma, tarp susirinkusiųjų užvirė aršios diskusijos, žmonės buvo nepatenkinti. Juk puikiai žinoma paliktų mokyklų situacija – baigia sugriūti Balbieriškio buvusios vidurinės mokyklos pastatas, daužomi langai ir buvusiame internate, kaip pavyzdys dar stovi Nemuno pradinės mokyklos pastatas. Niekieno neperkamas ir nenaudojamas.

Labai teisingai pastebėjo Seimo narys V. Kamblevičius, kad ši pertvarka vykdoma „buldozerio principu“. Jis pripažino ir savo kaltę, kad prieš porą metų palaikė kai kurių mokyklų reorganizavimo idėją. Deja, kaip sakoma, vėl minama ant to paties grėblio…Seimo narys dar pastebėjo, kad nors keli metai savivaldybės mokyklose mokinių skaičius mažėja, tačiau švietimo skyriaus darbuotojų – ne. Gal taupymo sumetimais reikėtų ir jų skaičių sumažinti?

Taip pat iškilo klausimas dėl vaikų darželio. Jo nėra nei Šilavote, nei Klebiškyje. Šilavoto pagrindinėje mokykloje yra ikimokyklinukų klasė, bet ten vaikai būna tik iki 12–13 val. Tai koks ten darželis? Darželis turi veikti tol, kol tėvai būna darbe, t.y maždaug iki 18 val.

Buvusi šios mokyklos mokytoja įvardijo dabar vykstantį procesą kaip „mokyklų genocidą“. „Mus valdžia prisimena tik prieš rinkimus ir pažeria pažadų. Apie kokią kultūrą galime kalbėti, kai pačiame Prienų mieste nėra normalaus viešojo tualeto? O apie mokymo kokybę kaime ar mieste galim kalbėti kiek norim – tiesa kitokia. Anksčiau vaikai buvo gabesni gal dėl kitų priežasčių negu dabar. Šioje mokykloje jiems buvo gera, saugu, nes čia tvyro gera aura.. O dabar, jeigu mokykla bus uždaryta, mokiniai išvaryti į kitas mokyklas, o mokytojai – į nežinią, mokyklos pastatas netrukus bus nuniokotas“, – sakė vyriausia mokytoja Virginija Ulinauskienė.

Mero pavaduotojas A. Marcinkevičius išvardijo kelias problemas, o svarbiausia iš jų – nesusikalbėjimas tarp savivaldybės, Seimo ir bendruomenės. „Žinodamas tikrą situaciją, siūlau daugiau susišnekėjimo“, – sakė A. Marcinkevičius.

Susitikimo metu kalbėjo ir Šilavoto pagrindinės mokyklos direktorė Valentina Radzevičienė, prieš tai išklausiusi pastabas, kad vaikai nenori eiti į Šilavoto mokyklą, kad ji nepatraukli ir kt.

Tarybos narys ūkininkas J. Vilionis sakė, kad šis susirinkimas yra tarsi kalbėjimas pačiam su savim ar žaidimas į vienus vartus. Rajono valdžia turi savo nuostatas, o žmonių balso negirdi, nesiklauso, ką sako ir Seimo nariai. Gal reikėjo prašyti jų užtarimo, jų pagalbos siekiant didesnio finansavimo, ieškoti būdų, kaip išlaikyti šią mokyklą kaime.

Žmonės reiškė savo nepasitenkinimą rajono valdžios ketinimais uždaryti šią kaimo mokyklėlę, kuri visiems mažiesiems mokinukams yra miela ir saugi, nes čia gera mokytis, netoli namai, o ir patyčių daug mažiau negu didelėse mokyklose. Daugelis abejoja dėl mokymo ir ugdymo kokybės didesnėse mokyklose. Juk mokytojai visur atestuojami, turi tam tikrą kvalifikaciją, juk ta pati švietimo sistema, tie patys reikalavimai.

„Reikia sakyti, uždarom mokyklą ir eikit daužyti langų“, – replikavo susirinkusieji. Beje, žmonės išreiškė nepasitenkinimą, kad iš anksto nebuvo pranešta apie vyksiantį susirinkimą. Ir laikas buvo parinktas netinkamas – 14 val., kai daugelis vaikų tėvų dirba. „Važiuosim ketvirtadienį į savivaldybės posėdį“,– sakė susirinkusieji, mat ketvirtadienį turėjo vykti savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo svarstomas sprendimas dėl šios mokyklos likimo.

Gal ir važiavo, gal ir išsakė savo nuomonę, tik vargu ar buvo išgirsti. Juk sprendimus priima valdantieji, o jų daugiau…

Klebiškio pradinio ugdymo skyrius gegužės 28 d. Prienų rajono savivaldybės tarybos sprendimu – panaikintas.

DSCF0280

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close