Nemenčinėje pratyboms „Kardo kirtis 15“ įsikurs penkių NATO šalių brigadų štabai

Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre Nemenčinėje vyksta paruošiamieji darbai birželio 1 d. prasidedančioms tarptautinėms pratyboms „Kardo kirtis 15“. Nemenčinėje pratybų laikotarpiu – birželio 1–12 dienomis – bendrų sąjungininkų pajėgų gynybos ir puolimo operacijų planavimą tobulins penkių NATO šalių – Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir JAV – brigadų štabai.

Štabų mokymams skirtas vadavietes, kompiuterinius tinklus ir stovyklavietes įrengė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“, Latvijos kariuomenės Sausumos pajėgų brigados ir Danijos divizijos logistikos ir ryšių batalionų kariai.

Vienu metu trijose Baltijos valstybėse ir Lenkijoje rengiamose pratybose „Kardo kirtis 15“ dalyvaus apie 6 tūkst. karių iš 13 NATO ir partnerių šalių, pusė jų treniruosis Lietuvoje. Pratybos susidės iš dviejų dalių: lauko pratybų ir brigados štabų vadaviečių pratybų, naudojant kompiuterinius treniruoklius.

„Kardo kirtis“ – tai kasmetinės JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės Baltijos šalyse ir Lenkijoje organizuojamos tarptautinės pratybos. Šios serijos pratybos Baltijos šalyse šiemet vyks jau penktąjį kartą. Pratybose Lietuvoje kartu su beveik 1,6 tūkstančio lietuvių karių treniruosis apie 1,5 tūkst. karių iš aštuonių NATO šalių – Danijos, Estijos, Latvijos, Portugalijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Slovėnijos ir Kanados.

Apie 1 tūkst. karių iš Portugalijos, JAV ir Vokietijos lauko pratyboms Lietuvoje taip pat atsigabeno įspūdingą karinės technikos arsenalą: tankus „Abrams“, pėstininkų kovos mašinas „Stryker“, „Boxer“ ir „Piranha“, šarvuotus pėstininkų automobilius „Fuchs“, žvalgybos automobilius „Eagle IV“ ir „Dingo II“.

IMG_0144

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close