Neatsargus elgesys su ugnimi atima gyvybę ir turtą

„Dėl neatsargaus gyventojų elgesio ugniagesiams tenka gesinti  nemažai gaisrų. Štai šią savaitę toks gaisras kilo ir Vanaginės Sodų 3-iojoje gatvėje, Vilniuje. Namo gyventojai kūreno krosnį ir prie pakuros laikė kartoninę dėžę su malkomis. Užsnūdę per popietę jie nė nepajuto, kad įsiplieskė ugnis. Gerai, kad  pačiu laiku juos pažadino kaimynai,“ – pasakoja Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo vadybos  Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas Artūras Vaišnoras. Laimei, spėta išsigelbėti. Tiesa, moteris, gimusi 1946 m., apsvilo plaukus ir prisikvėpavo dūmų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl neatsargaus elgesio su ugnimi šiais metais  jau kilo per 1700  gaisrų. Jų metu žuvo 13 gyventojų, o 22 buvo traumuoti.  Ugniagesiams kartais tenka gesinti  gaisrus, kurie įsiplieskia ir bandant degiais skysčiais greičiau įkurti ugnį, ar kai namuose ant viryklės paliekami puodai, o šeimininkės „trumpam“ išbėga į parduotuvę ar pas kaimynę.  Pasak A. Vaišnoro, būta ir skaudaus įvykio, kai žmogus bandė išnešti iš patalpos puodą, kuriame liepsnojo aliejus.

Matyt, neveltui sakoma, kad atsargų ir Dievas sergsti. „Nors daugelis žino, kad įvairių statybos remonto darbų metu naudojamas makrofleksas, deja,  ne visi perskaito jo instrukciją. Todėl ne vienas ima ir apipurškia juo, pavyzdžiui, metalinį dūmtraukį. O netrukus, žiūrėk, stebisi, kad sudegė sodo namelis“, – pateikia dar vieną nesargaus elgesio atvejį A. Vaišnoras.

 „Neatsargų elgesį, dėl kurio kyla daug gaisrų ir kitų skaudžių nelaimių, lemia daugelis veiksnių. Dalis jų priklauso nuo amžiaus, lyties, socialinės grupės, pavyzdžiui, priklausymo socialinės rizikos grupei, taip pat tam tikrų priklausomybių  bei aplinkos veiksnių, formuojančių žmogaus požiūrį į save, kitus, saugumą ir elgesį“, – teigia  psichologė Adelė Jakučiūnaitė.

 Pasak jos, neatsargų žmogaus elgesį taip pat gali lemti ir asmeninės savybės – neatsakingumas, nerūpestingumas, atsainus požiūris į savo ir kitų saugumą, nesugebėjimas valdyti streso. Labai daug kas  priklauso ir nuo žmogaus požiūrio: ar jis supranta galimas neatsargaus elgesio pasekmes,  ar jaučia grėsmę ir baimę dėl galimų savo elgesio pasekmių.

Psichologės nuomone, kiekvienas iš mūsų turi jausti atsakomybę už save ir kitus. Taip pat reikėtų dažniau įsiklausyti į patarimus, kaip reikia elgtis ekstremaliosiose situacijose, o svarbiausia – pasirūpinti, kad tų nelaimių išvengtume.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close