Gegužės 17 d. – Pasaulinė hipertenzijos diena

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad kasmet gegužės 17-ąją minima Pasaulinė hipertenzijos diena. Statistika rodo, kad vienas iš trijų pasaulio gyventojų turi padidėjusį kraujospūdį. Prienų rajone taip pat didėja sergamumas padidėjusio kraujospūdžio ligomis. Higienos instituto sveikatos informacijos centro duomenimis, 2013 m. šis rodiklis buvo 1678,72 atvejo 10 000 gyventojų.

Kraujospūdis – tai kraujo slėgis į kraujagyslės sienelę, ritmiškai augantis ir krentantis sulig kiekvienu širdies dūžiu. Jeigu spaudimas per didelis, pažeidžiamos kraujagyslių sienelės, storėja širdies raumuo, atsiranda pokyčių inkstuose, smegenyse, akyse. Labai dažnai, kai žmonės jaučiasi gerai, nesimatuoja spaudimo, nors arterinė hipertenzija jau tada gali vykdyti savo ardomąjį darbą. Optimalus suaugusio žmogaus kraujospūdis yra 120/80. Jeigu kraujospūdis didesnis nei 140/90 – būtina susirūpinti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pagrindiniai rizikos veiksniai, skatinantys arterinės hipertenzijos vystymąsi, yra paveldimumas, amžius (vyresni negu 35 metų amžiaus), nutukimas, rūkymas, maistas (gausus druskos, riebalų vartojimas, mažas kalio vartojimas), alkoholis, stresas, mažas fizinis aktyvumas.

Norėdami kontroliuoti ar išvengti hipertenzijos, galite imtis šių priemonių:

 laikykitės gydytojo rekomendacijų. Jei gydytojas paskyrė jums antihipertenzinių vaistų, vartokite juos tiksliai pagal nurodymus, kad būtų pasiektas geriausias vaistų veikimo efektas;

 reguliariai matuokite arterinį kraujo spaudimą. Matuoti reikėtų porą kartų per dieną ir visuomet toje pačioje rankoje: ryte tik pabudus ir vakare po darbo dienos;

 reguliuokite savo kūno svorį, jei turite antsvorio – mažinkite jį, nes svarbus kiekvienas numestas kilogramas;

 reguliariai mankštinkitės – bent 30 min. kasdien tris ar daugiau kartų per savaitę. Net lengva, bet reguliariai daroma mankšta, kasdieniai pasivaikščiojimai ar kitokia maloni veikla gryname ore gali sumažinti susirgimo riziką;

 mažinkite suvartojamos druskos kiekį (ne daugiau kaip 5 g per parą);

 vartokite daugiau vaisių ir daržovių, liesų pieno gaminių, mažiau riebalų;

 vartokite maisto produktų, kuriuose daug kalio. Yra duomenų, kad kalis apsaugo nuo hipertenzijos;

 nerūkykite;

 ribokite arba visiškai atsisakykite alkoholio;

 mažinkite psichologinę įtampą.

 

 

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Asta Gataveckienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close