Apžvelgė kasdieninius darbus ir problemines sritis

Spalio 30 d. vykusioje Prienų rajono savivaldybės vadovų spaudos konferencijoje buvo apžvelgti Savivaldybės biudžeto, Savivaldybės ir Vietos veiklos grupės (VVG) investicinių projektų, rajono kelių būklės, numatomų vykdyti darbų, gatvių apšvietimo Prienų mieste ir seniūnijose, šildymo, pavėžėjimo, visuomeninio transporto maršrutų klausimai.

 

Rajono meras Vytas Bujanauskas apžvelgė pačius svarbiausius savivaldybėje atliekamus darbus, kurie atspindi Savivaldybės administracijos ir kitų biudžetinių įstaigų veiklos esmę.2012 m. administracija baigia įgyvendinti keletą svarbių projektų. Šiais metais jau įgyvendintas Veiverių pašto stoties rūmų ansamblio modernizavimo projektas, kurio bendra vertė 1.874.860,00 Lt, baigiami įgyvendinti Išlaužo pagrindinės mokyklos renovacijos (739.433,00 Lt), Balbieriškio seklyčios ansamblio modernizavimo (1.874.860,00 Lt), Ašmintos pradinio ugdymo skyriaus pastato rekonstrukcijos, pritaikant jį švietimo, kultūros ir socialines paslaugas vaikams ir vietos bendruomenei teikiančiam centrui (1.753.848,24 Lt), projektai. VVG baigia įgyvendinti Žemaitkiemio kaimo mokyklos pastato remonto, universalaus daugiafunkcinio sporto aikštyno įrengimo Alksniakiemyje (88.264,00 Lt) ir Balbieriškio miestelio parko aktyvaus poilsio zonos įrengimo (191.950,00 Lt) projektus.

Šiuo metu, akcentavo meras, vyksta sektorinių studijų, papildančių Prienų rajono strateginį plėtros planą, parengimas (vertė – 148.767,05 Lt), Veiverių ir Balbieriškio miestelių bendrųjų planų rengimas (334.278,58 Lt), Savivaldybės miestelių, seniūnijų ir kaimų administracinių ribų specialiojo plano – žemėtvarkos schemos rengimas (161.183,75 Lt) bei tradicinių amatų plėtros projektas (887.300,00 Lt). Taip pat vyksta 16 vietos ir 9 vandentvarkos projektų, pateiktų per VVG, paraiškų vertinimas.

V. Bujanauskas paminėjo ir planuojamus projektus: Vaikų dienos centro įkūrimas Veiverių miestelyje (apie 900 tūkst. Lt), Prienų miesto parko projektas (apie 780 tūkst. Lt), rajono savivaldybės teritorijų planavimo dokumentų parengimas (apie 300 tūkst. Lt). Prienų rajono savivaldybės administracija planuoja įgyvendinti projektus, kuriuos užbaigus bus pastatyti vandens gerinimo įrenginiai Šilavoto, Purvininkų, Kašonių, Užuguosčio, Pieštuvėnų, Vyšniūnų kaimuose, nuotekų valymo įrenginiai Šilavoto kaimo bendruomenės namuose ir mokykloje, nutiesti vandens tiekimo tinklai Purvininkų kaime, vandentiekio ir nuotekų tinklai Veiverių miestelio vakarinėje dalyje, suremontuotas vandens bokštas Gerulių kaime.

Meras pastebėjo, kad pasibaigus sutarčiai su bendrove „G. Keiza ir Ko“ šiuo metu gatvių apšvietimo sistemą Prienuose prižiūri UAB „Prienų butų ūkis“.

 

Savivaldybės biudžeto planas įvykdytas 73,8 proc.

Apibendrindamas investicinių projektų apžvalgą, administracijos direktorius Algis Marcinkevičius akcentavo, kad iki šio laikotarpio Savivaldybės administracija įsisavino apie 7 mln. Lt europinės paramos ir Savivaldybės dalies. Iš Valstybės investicijų programos šiais metais baigiama įsisavinti 400 tūkst. Lt, kurie skirti Prienų krašto muziejaus ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centro renovacijai.

Savivaldybės biudžeto plano įvykdymą (73,8 proc.) A. Marcinkevičius įvertino kaip neblogą rezultatą. Anot jo, reikėtų įvertinti tą faktą, jog Savivaldybės biudžeto planas yra 4 mln. Lt mažesnis negu praėjusiais metais.

Po praėjusio Tarybos posėdžio buvo patvirtintas Savivaldybės biudžeto devynių mėnesių pajamų planas – 52.690,6 tūkst. Lt, įvykdytas – 52.550,6 tūkst. Lt arba 99,7 proc. Administracijos vadovo teigimu, per devynis šių metų mėnesius negauta 140,0 tūkst. Lt. pajamų. Tikimasi, kad metinis pajamų planas bus įvykdytas, nes iki metų pabaigos planuojama gauti 576,0 tūkst. Lt žemės mokesčio, 200,0 tūkst. Lt žemės nuomos mokesčio ir kitų planuotų mokesčių. Tuo tarpu Savivaldybės įsiskolinimas už devynis šių metų mėnesius – 21.111,5 tūkst. Lt, tame skaičiuje – 12.060,3 tūkst. Lt paimtos paskolos.

Didžiausi įsiskolinimai, pasak administracijos direktoriaus, yra už komunalines paslaugas – 1.371,1 tūkst. Lt, už kitas paslaugas – 1.262,3 tūkst. Lt, už lengvatinį keleivių vežimą –  460,4 tūkst. Lt, socialinėms išmokoms –  904,1 tūkst. Lt, kitų išlaidų einamiesiems tikslams – 1.518,9 tūkst. Lt.

 

Kelių lėšų panaudojimas seniūnijose

Vienas iš didžiausių Savivaldybės rūpesčių – kelių priežiūra. Deja, iš1154 kmvidaus kelių tik32 kmyra su asfalto danga, likusieji – žvyro ar grunto keliai. Kelių priežiūrai šiemet rajono savivaldybė iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos gavo 1,9 mln. Lt. Šiuo metu baigiamas vykdyti europinės reikšmės projektas – vietinės reikšmės kelių infrastruktūros plėtros trečiasis etapas, kurio statybos ir montavimo darbų vertė per 4 mln. Lt. Šiame etape baigtos arba baigiamos rekonstruoti Kęstučio, J. Brundzos, Gegužės gatvės, Laisvės a. Prienuose.

A. Marcinkevičius pastebėjo, kad seniūnijoms kelių priežiūrai, be 1,9 mln. Lt, paskirstyta ir 254 tūkst. Lt papildomų lėšų bei 213 tūkst. Lt tikslinių lėšų. Kadangi Prienų rajono savivaldybė dalyvavo eksperimentinių savivaldybių grupėje, mėginant naują (minkštąją) asfalto dangą, buvo ieškoma galimybių įsisavinti tikslines lėšas ir įvykdyti keliamus reikalavimus. Tokius reikalavimus, kaip kaimiškoji seniūnija, kelio apkrovimas, gyventojų skaičius, geriausiai atitiko Balbieriškio miestelio S. Nėries gatvė, šiais metais joje bus paklota apie1 kmnaujos asfalto dangos.

Administracijos direktoriaus nuomone, tinkamai naudodamos skirtas lėšas ir dar gavusios papildomų, seniūnijos šiais metais kelius galėjo neblogai prisižiūrėti. Stakliškių seniūnijai buvo skirta 171 tūkst. Lt ir dalis papildomų lėšų, Jiezno seniūnijai – 89 tūkst. Lt, Veiverių – 90 tūkst. Lt kelių priežiūrai ir 60 tūkst. Lt asfaltavimui, Prienų miestui – beveik 281 tūkst. Lt.

Viena iš problemų, kurios išryškėja prižiūrint kelius, pasak Savivaldybės vadovų, yra ta, kad žvyras yra vežamas iš kito rajono. Jie siūlė pamąstyti, ar negalėtų kiekviena seniūnija atsidaryti mini žvyro karjero.

 

Bus pertvarkomas šilumos ūkis

Dar viena didelė savivaldybės problema – šilumos ūkis. Administracijos direktoriaus teigimu, iki gruodžio 31 d. Prienų šilumos tinklai turėtų pateikti paraišką dėl paramos biokatiklinės statybai. Šiuo metu yra parengta techninė specifikacija ir techninis projektas, gautas statybos leidimas. Priimtas sprendimas paskirstyti statybą į du etapus, antrajame etape įrengti ekonomaizerį (taupymo įtaisą), kuris, manoma, gali sutaupyti šilumos energijos iki 20 proc. Ši dalis yra nefinansuojama ir finansavimo šaltinio Savivaldybės vadovai kol kas nenumato, tačiau tikisi pagalbos iš naujųjų Seimo atstovų Prienų rajone. Po lapkričio 7 d. bus paskelbtas paslaugos pirkimo konkursas.

Spaudos konferencijoje administracijos direktorius užsiminė apie Tarybos narės R. Zablackienės paklausimą dėl Balbieriškio seniūnui suteiktos piniginės paramos jo nedarbingumo laikotarpiu. Jo teigimu, nežiūrint į tai, kad seniūnas sirgo ir prarado galimybę dirbti ir užsidirbti, išskaičiuojant visas išlaidas ir išmokas Savivaldybė sutaupė 5396 Lt.

 

Trūksta mokyklinių autobusų

Mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė pateikė informaciją apie spalio mėnesį atliktą mokinių ir keleivių pavežėjimo analizę. Jos teigimu, 12 mokyklinių autobusų vežioja 609 mokinius, dar 32 mokiniai iš specialiosios mokyklos vežami specialiuoju transportu į „Revuonos“ vidurinę mokyklą, visuomeniniu transportu naudojasi 933 mokiniai. Kadangi pagrindinis vežėjas yra UAB „Kautra“, tiek mokinių, tiek keleivių vežiojimui, pasak vicemerės, Savivaldybė kompensuoja kas mėnesį apie 70–80 tūkst. Lt patirtų nuostolių. Buhalterijos skyriaus duomenimis, šiais metais „Kautrai“ jau sumokėta 900 tūkst. Lt kompensacijų.

L. Jakinevičienė teigė, jog daugiausia pavežamų mokinių iš aplinkinių kaimų yra Jiezno gimnazijoje – 143, Veiverių T. Žilinsko gimnazijoje – 117, „Žiburio“ gimnazijoje – 175, „Revuonos“ vidurinėje mokykloje – 71, Stakliškių vidurinėje mokykloje – 74, „Ąžuolo“ progimnazijoje – 80, Balbieriškio pagrindinėje mokykloje – 84, Išlaužo pagrindinėje mokykloje – 79, Naujosios Ūtos pagrindinėje mokykloje – 65, Pakuonio pagrindinėje mokykloje – 70, Skriaudžių pagrindinėje mokykloje – 77, Želkūnų pagrindinėje mokykloje – 25, Šilavoto pagrindinėje mokykloje – 101 mokinys, iš jų 17 vežami į Klebiškio pagrindinio ugdymo skyrių.  

Pačios aktualiausios problemos šioje srityje – lėšų, skirtų autobusų išlaikymui, trūkumas, prastoka kelių būklė ir per mažas mokyklinių autobusų skaičius. Vicemerės pateiktu pavyzdžiu, į Šilavoto pagrindinę mokyklą 19 vietų autobusėlis vežioja 56 mokinius, todėl tenka atlikti tris reisus. Mokinių vežiojimo problemas žadama analizuoti reguliariai, derinti su keleivių vežimo grafikais.

Savivaldybės taryba yra patvirtinusi 17 visuomenei būtinų maršrutų, kurių nemaža dalis yra nuostolingi. L. Jakinevičienės teigimu, nuostoliai priklauso nuo kilometrų skaičiaus. Patys nuostolingiausi maršrutai yra didžiausiose – Stakliškių ir Veiverių – seniūnijose: Prienai – Veiveriai per Klebiškį, Lizdeikius ir Prienai – Kaunas per Bačkininkus ir Pakuonį. Kiekvienais metais iš Savivaldybės biudžeto tenka „pasemti“ virš 1 mln. Lt kompensacijoms, todėl vadovai mano, jog gali tekti pakoreguoti kai kuriuos maršrutus. Be to, ketinama kreiptis į Susisiekimo ministeriją dėl papildomų mokyklinių autobusų rajono mokykloms.

Darbas Kelių eismo saugumo komisijoje

Vicemerė, kuri yra ir Kelių eismo saugumo komisijos pirmininkė, paminėjo, jog ši komisija taip pat dirba aktyviai, bendradarbiaudama su policija, analizuodama gyventojų prašymus ir pasiūlymus. Šiais metais komisija surengė 10 posėdžių, kuriuose buvo išnagrinėti 53 klausimai. Daugiausia dėl kelio ženklų įrengimo ar panaikinimo, dėl leidimo sunkiasvoriams automobiliams judėti Revuonos gatve. Derinti detalieji planai su transporto judėjimo schemomis ir kt. Paskutiniame komisijos posėdyje buvo suderintas ir peržiūrėtas visas Prienų miesto gatvių ženklinimas. Vienas iš vairuotojų dėmesį atkreipsiančių pokyčių – rekonstruotoje Kęstučio gatvėje ketinama įrengti vienpusio automobilių stovėjimo ženklus.

Baigdami spaudos konferenciją, jos organizatoriai leido sau pasvajoti (o gal ir ne?): padidinti savivaldybės biudžetą 7 ar 8 milijonais ir padėti įsirengti aplinkkelį, kuris nukreiptų sunkiasvorių automobilių eismą – du darbai, deleguoti naujiesiems mūsų Seimo nariams, žadėjusiems Prienų nepamiršti.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close