Neįgalaus jaunimo festivalį lydėjo šypsenos ir juokas (GALERIJA)

Penktadienį Visagino kultūros centro salėje „Banga“ į pirmąjį respublikinį vaikų ir jaunimo neįgaliųjų festivalį „Nepasiduok“ suvažiavo net keletas kolektyvų iš visos Lietuvos.

DSC_8259

 

galerija0906

Į kvietimą dalyvauti Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos ir Visagino sutrikusio intelekto bendrijos „Visagino viltis“ organizuotame renginyje atsiliepė paties Visagino, Zarasų, Plungės, Vilniaus, Ukmergės institucijos, dirbančios su neįgaliais vaikais. Į šį renginį atsiliepė ir Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyrius.

 

Festivalis organizuotas siekiant paminėti Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Visagino viltis“ 20-metį bei gruodžio 3 d. vyksiančią Tarptautinę neįgaliųjų dieną. Festivalio organizatorių tikslas – padėti neįgaliems vaikams bei jaunuoliams atskleisti kūrybinius gabumus, juos tobulinti, aktyvinti neįgaliųjų bendradarbiavimą su sveikaisiais. Vis dažniau siekiama išryškinti šiandien vis dažniau pasitaikančią problemą,atkreipti dėmesį ir bandyti rasti jos sprendimo būdą. Vis dažniau žodį „tolerancija“ keičia žodis „atsiribojimas“. Neįgalūs vaikai visuomenėje smerkiami rečiau, tačiau vis dažniau patiria kitų visuomenės narių atstūmimą, uždarumą. Moksleiviai dažnai ignoruoja neįgalius bendramokslius, nors šie yra tokie patys vaikai, norintys bendrauti ir žaisti arba mokytis kartu. Šis festivalis – simbolinė pagalba, bandant sugriauti vis labiau augančią sieną tarp neįgaliųjų ir sveikųjų.

 

Į festivalį atvykusiais svečiais ypač džiaugėsi Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė. Festivalį globojo Visagino savivaldybės administracija. Neįgalaus jaunimo klausimas merei – ypač jautrus. D. Štraupaitė renginyje išbuvo nuo pirmos iki pat paskutinės minutės. Kartais linksmai šypsodamasi, kartais susijaudinusi merė savo buvimu ir parama renginio organizatoriams stengėsi pagelbėti tiek, kiek gali. Jos siekiai atsipirko – ant scenos lipantys vaikai neslėpė šypsenų.

 

Visagine ant scenos lipo visi kartu – ir paprasti vaikai, ir turintys neįgalumą. Jie kartu šoko, kartu dainavo, kartu važinėjosi vežimėliu. Visaginiečiai paruošė net kelis šokių numerius,o jiems pagelbėjo ne kas kitas, bet tie patys neįgalūs vaikai. Festivalio dalyviai ir svečiai galėjo išgirsti Gabrielės Pimpytės subtilų griežimą smuiku, pasigrožėti baltais po sceną valso žingsneliu plazdenančiais drugeliais.

 

Visus sujaudino Lidijos Gurovos atliekama daina „Pasakų šaly“, jai scenoje gelbėjo net 17 laureatų šių metų konkursui „Dainų dainelė“ paruošusios visaginietės Vitos Pimpienės auklėtiniai. Deja, nei sceninio grožio, nei ašaras braukiančių žiūrovų Lidija matyti negalėjo.

 

Po šios dainos scenoje skambėjo kiek nuotaikingesni, kelis dešimtmečius atgal nukeliantys, tačiau šiandienos aktualioms problemoms pritaikyti „Brėmeno muzikantai“. Kartu su Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos teatro klasės moksleiviais scenoje važinėjo ne vežimas, o neįgalieji, visą gyvenimą važinėjantys tik savo vežimėliais.

 

Svečiai iš Plungės – sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Plungės Viltis“ teatro trupė „Kaukė“ savo klounados kūriniu „Krovinys“ ir cirko klounų komiškomis situacijomis džiugino ir mažiausius svečius, ir vyresniuosius. Vilniaus miesto vaikų ir jaunimo pensionato folklorinis ansamblis „Lakštingalėlis“ linksmais šokiais, kanklių muzika bei dainomis nukėlė į linksmybes, vykusias prieš kone šimtą metų.

 

Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyriaus dramos studija svečiams padovanojo jau Prienuose rodytą spektaklį „Pifo nuotykiai“. Specialiojo ugdymo skyriaus vaikams pagelbėjo „Revuonos“ pagrindinės mokyklos .moksleivės Ugnė Alaburdaitė ir  Greta Kazlauskaitė. Prieniškiams padėjo jų vadovės – direktorės pavaduotoja ugdymui Kristina Belenavičienė ir dramos būrelio mokytoja, režisierė Alma Vaišnienė. Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos kolektyvas „Vaikystės drugiai“ padovanojo linksmą ir judrią muzikinę pasaką „Vasaros spalvų karalystėje“.

 

Artėjant festivalio paskutiniams akordams, scenoje pasirodė viena iš festivalio organizatorių – V. Pimpienė. Nuoširdžiai padėkojusi visiems dalyviams, ji kartu su festivalio svečiu Ilja Aksionovu atliko dainą „Nepasiduok“. Jiems dainuojant, scenoje esančio jaunimo nešamas iš rankų į rankas sklandė kūdikis. Nuskambėjo dar viena, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą menanti „Foje“ daina „Laužo šviesa“.

 

Po šios dainos visiems dalyviams nuoširdžius padėkos žodžius tarė Visagino savivaldybės merė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Asta Sėliūnienė, Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos direktorė Česlava Pimpienė bei Visagino sutrikusio intelekto bendrijos „Visagino viltis“ pirmininkė, šį festivalį organizavusi Tatjana Pulenko.

 

Viso renginio metu iš visų vaikų ir jaunimo veidų nedingo šypsenos. Kol vieni koncertavo, kiti užkulisiuose sukosi pagal linksmą muziką.

 

Visi festivalio dalyviai kartu nusifotografavo ir skubėjo pasisotinti, o „Revuonos“ ekipažas keliaudamas namo pakeliui dar užsuko į Molėtų astronomijos observatoriją. Čia vaikai, Mindaugo Masaičio padedami, galėjo susipažinti su Lietuvos vartais į kosmosą – teleskopu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close