Pamiršta liaudies išmintis: „Devynis kartus pamatuok, dešimtą kirpk“

Praėjusį ketvirtadienį vykęs Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdis, o tiksliau – 2014 m. lapkričio 27-oji, gali tapti galvos skausmu Savivaldybei, jeigu ši bus įtraukta į teisminių ginčų procesą. Toks netiesioginis perspėjimas nuskambėjo iš dabar jau buvusios Prienų sporto ir pramogų arenos vadovo Arūno Vaidogo lūpų, jeigu, anot jo, politikai balsuos už sprendimo projektą, kuriuo siūlyta likviduoti viešąją įstaigą. Nepaisant to, 19 Tarybos narių, tarp kurių buvo ir dalis opozicijos, savo apsisprendimo nepakeitė.

 DSC_3160

Sprendimo projektas dėl VšĮ Prienų sporto ir pramogų arenos likvidavimo buvo inicijuotas 15-os valdančiosios daugumos narių lapkričio 25 d. siūlymu ir parengtas vadovaujantis tam tikrais įstatymais bei Centralizuoto vidaus audito skyriaus informacija apie viešosios įstaigos gautas pajamas ir finansavimą per nepilnų šių metų laikotarpį.

Pasak vieno iš sprendimo projekto iniciatorių socialdemokrato Alvydo Vaicekausko, Prienų sporto ir pramogų arena buvo įsteigta tam, kad savarankiškai funkcionuotų ir užsidirbtų papildomų lėšų. Tačiau, anot jo, tuomet 13-os balsų persvara patvirtinta arena nepasiteisino, tik atsirado papildoma įstaiga, kurios administravimo išlaikymas kainuoja apie 100 tūkst. Lt. Žinant, koks įtemptas savivaldybės biudžetas ir kokia paskolų našta slegia, toks sprendimas atrodęs teisingiausias. Būsimus skeptikus valdančiosios daugumos atstovas nuramino, kad arenos veikla nesikeis, ji ir toliau funkcionuos, darbuotojai taip pat neturėtų nuogąstauti dėl atleidimo, tačiau bus sutaupyta išlaidų administravimo aparato išlaikymui.

Savivaldybės vidaus audito rašte nurodoma, jog pagrindinis įstaigos pajamų šaltinis 2014 metais yra savivaldybės biudžeto lėšos – 200100 Lt. Ši suma sudaro 74,16 procento visų įstaigos pajamų per 2014 metus, o įstaigos uždirbtos pajamos už suteiktas paslaugas sudaro 69732,86 Lt (25,84 procento visų įstaigos pajamų per 2014 metus). Pažymėta tai, kad didžioji dalis įstaigos uždirbtų pajamų (50610 Lt) yra gautos pardavus bilietus į krepšinio klubo „Prienai“ rungtynes.

Opozicijos, kuri sprendimo teikime nedalyvavo, lyderė Loreta Jakinevičienė pritarė A. Vaicekausko nuomonei, kad iš viešosios įstaigos buvo tikėtasi efektyvesnės veiklos, tačiau ją stebino valdančiųjų požiūris į naujų administravimo etatų steigimą.

Opozicijos atstovas Martynas Butkevičius „įgėlė“ valdantiesiems, anot jo, taip ugningai steigusiems etatą ir pagaliau pamačiusiems, jog jis nereikalingas. Bendrapartietis Jonas Vilionis taip pat sveikino poziciją tapus principinga tais klausimais, kuriems opozicija nepritardavo ir, kaip dažname Tarybos posėdyje, valdantiesiems priminė, jog galbūt dabar, sutaupius administravimo lėšų, bus pagyvintas Kaimo plėtros rėmimo fondas. Tarybos narys įžvelgė ir daugiau galimybių sutaupyti, užsimindamas apie valdančiųjų įsteigtus administravimo etatus kai kuriose biudžetinėse įstaigose.

Pasisakyti norėjęs Sporto ir pramogų arenos direktorius Arūnas Vaidogas pabrėžė, kad per vieną naktį gimęs sprendimo projektas nėra logiškas. Netiesa, anot jo, ir tai,

 

 

kad buvo vykdoma viešosios įstaigos veiklos ir finansų analizė. „Nors 2014 metais Sporto ir pramogų arenos direktoriaus 2013 metų veiklos ataskaita buvo Taryboje patvirtinta, šiandien, dar nesibaigus finansiniams metams, jau buriami kiti dalykai“, – piktinosi A. Vaidogas. Jis nesutiko pripažinti, kad įstaiga dirbo neefektyviai, ir teigė, jog iki šios dienos jau yra surinkta 74 tūkst. Lt papildomų lėšų, iš jų 22 tūkst. Lt – iš arenos veiklos. Pasak direktoriaus, per 8 darbo dienas vien tik už treniruoklių salės nuomą surinkta 6800 Lt. Jo teigimu, netiesa, kad didžioji dalis pajamų, gautų iš krepšinio varžybų, lieka arenai, nes iš šios sumos (52 tūkst. Lt) lieka tik 25 proc., arba 13 tūkst. Lt. A. Vaidogas užsiminė, kad kitiems metams iš Kūno kultūros ir sporto departamento numatyta gauti papildomai 1 mln. 400 tūkst. Lt arenos darbams užbaigti ir įrangai, skirtai komercinių renginių veiklai, įsigyti, tačiau, jeigu įstaiga bus likviduojama, neaišku, ar lėšos bus skirtos.

Viešosios įstaigos vadovas į Tarybos posėdį atvyko pasiruošęs savo poziciją apginti „skaičiais“. Jis įrodinėjo, kad prieš atskiriant Sporto ir pramogų areną nuo Kūno kultūros ir sporto centro, jos išlaikymas Savivaldybei kainavo 278 tūkst. Lt per metus, dar 40 tūkst. Lt sudarė skolos už šildymą. „Po atskyrimo arenos išlaikymas Savivaldybei kainuoja 200 tūkst. Lt, 110 tūkst. Lt sutaupyta. Anksčiau už arenos salės nuomą per mėnesį būdavo surenkama 180 Lt, dabar – 3166 Lt, už teniso stalų nuomą – 80 Lt, dabar – 360 Lt, už biliardo stalų nuomą – 18 Lt, dabar – 200 Lt. Iš viso per mėnesį už salės ir įrangos nuomą būdavo surenkama 278 Lt pajamų, dabar – 3726 Lt. Iš viso per metus buvo surenkama 3336 Lt, dabar planuojama užbaigti metus, surinkus 44712 Lt papildomų pajamų. Dabar arenoje lankosi sporto centro vaikai, vyksta krepšinio ir teniso treniruotės. Už salės nuomą niekas nemoka. Pavertus visa tai finansine išraiška, gautųsi 110 tūkst. Lt pajamų. Nors Sporto ir pramogų arenoje patvirtinta 6,75 etato, yra užimta 5,75 etato. Gaila tų žmonių, kurie dirba po 12–13 valandų per dieną kaip už etatą, negaudami papildomai nė lito“, – apgailestavo direktorius, apkaltindamas sprendimo projekto iniciatorius melu, esą po viešosios įstaigos likvidavimo darbuotojai išliks. A. Vaidogo teigimu, visus reikės atleisti ir jiems išmokėti išeitines išmokas, kurios sudarys apie 90 tūkst. Be to, anot jo, jeigu vėl bus sujungta Sporto ir pramogų arena su Kūno kultūros ir sporto centru, išnyks arenos kaip viešosios įstaigos funkcija tenkinti viešąjį interesą, o liks tik sporto šakų kultivavimas.

„Gaila, kad politinių partijų vadai savo problemas perkelia į Tarybą ir bando susidoroti su asmeniu, kuris pasako prieš“, – reziumavo A. Vaidogas, jau spėjęs pasikonsultuoti su atitinkamomis valstybinėmis įstaigomis ir gauti patikinimą, jog galėsiąs į jas kreiptis. „Ta procedūra, kuri bus kelių dienų ar mėnesių, užtruks mažiausiai nuo pusės metų iki kelių metų. Ir kas tada atsakys?.. Už sprendimą, kurį priimsite, ir jo pasekmes bus asmeninė atsakomybė“, – netiesiogiai pagrasino A. Vaidogas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close