Opozicija sulaukia daug gyventojų skundų ir prašymų padėti

Lapkričio 17 d. Prienų rajono savivaldybės mažojoje salėje rajono Tarybos opozicijos surengtoje spaudos konferencijoje opozicijos atstovai nemažai dėmesio skyrė rajono politinės situacijos analizei, taip pat negailėjo kritikos valdantiesiems dėl dėmesio trūkumo rajono žemės ūkiui, atsakomybės rengiant kai kuriuos Prienų rajono savivaldybės tarybos sprendimus, trumpai aptarė artėjantį kitų metų savivaldybės biudžetą, pagarsino opoziciją pasiekusius gyventojų nusiskundimus ir prašymus.

DSC_2760

Opozicijos spaudos konferencijoje dalyvavusio Seimo nario, partijos „Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyriaus pirmininko Vytauto Kamblevičiaus nuomone, artėjanti rinkiminė kova žada būti įdomi, nes jau dabar netrūksta tiek spalvingų asmenybių, pasiruošusių kovoti dėl mero posto, tiek politinių kuriozų. Kuriozais Seimo narys pavadino susikūrusius visuomeninius komitetus, metančius iššūkį partijoms, ir prie jų prisijungusius nuo seniausių partijų atskilusius politikus.

Pritardamas Seimo nariui Jonas Vilionis sakė, kad tokie judėjimai naudojasi privilegijomis savo interesams tenkinti, o ne rajono žmonių labui dirbti, o prie jų prisijungusius partijų atstovus pavadino „atskalūnais“.

J. Krikštolaičio nuomone, po atskilusių konservatorių partiją galima vadinti arba „išsigryninusia“, arba „nukraujavusia“. Jis suabejojo, ar „marginaliniai“ komitetai sugebės pateikti politinę programą, lygiavertę partijų programoms.

Opozicijos lyderė Loreta Jakinevičienė taip pat piktinosi politikų suburtais visuomeniniais komitetais. Jos nuomone, politikai neturi vaikytis lyderystės, o siekti nuoseklumo, rezultatų ir veiklos tęstinumo.

Apžvelgę politinę situaciją, spaudos konferencijos organizatoriai perėjo prie savivaldybės ūkinių, ekonominių ir socialinių klausimų apžvalgos. J. Vilionis apgailestavo, kad šie metai žemės ūkiui ir ypač pieno gamintojams buvo kriziniai. Pasak žemdirbių atstovo, užuot palaikiusi rajono žemdirbius, savivaldybė tesugebėjo jų rėmimo fondui skirti 15 tūkst. Lt, tuo tarpu tik vienos iš visuomeninių sporto organizacijų fondą paremti 10 tūkst. Lt.

L. Jakinevičienė atkreipė dėmesį, kad kai kuriems Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdžiuose priimtiems sprendimams trūksta tikslios informacijos ir analizės. Vienas iš jų susijęs su komunalinių atliekų surinkimu ir tvarkymu bei vietine rinkliava. Opozicijos lyderės teigimu, rengiant sprendimo projektą nebuvo atsižvelgta į Vyriausybės atstovo įgaliojimą dar kartą svarstyti komunalinių atliekų klausimą, o skubotai parengtame projekte pateikti kelių metų senumo duomenys apie savivaldybės skolas. V. Kamblevičiaus nuomone, taip gali būti sąmoningai klaidinami ir gyventojai, ir Tarybos nariai, kad vėliau būtų pateisintas kainos už atliekų surinkimą ir tvarkymą pakėlimas.

L. Jakinevičienė suabejojo, ar lygiai taip pat skubotai nebuvo priimtas sprendimas ,,Dėl gyvūnų gaišenų užkasimo vietų nustatymo (parinkimo) ir patvirtinimo“. Jos teigimu, rugsėjo 15 d. Tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas panaudoti visuomenės poreikiams 0,25 ha ploto laisvą valstybinės žemės sklypą, esantį Jiezno sen., kuris bus naudojamas gyvūnų gaišenoms užkasti, kelia susirūpinimą, kad sprendimai, liečiantys gyventojus ir jų gyvenimo kokybę, priimami neatsakingai.

Tarybos narė sakė posėdžio metu klaususi, ar gyventojai tai žino ir ar sprendimas nepažeis jų interesų, ir sulaukusi atsakymo, jog viskas bus įvykdyta pagal procedūras. Tačiau, praėjus kelioms savaitėms, sulaukusi aplinkinių vietų gyventojų skundo su parašais ir prašymo inicijuoti sprendimo atšaukimą. Pasak L. Jakinevičienės, Lietuvos geologijos tarnybos nuomone, palankesnės geologinės sąlygos gyvūnų gaišenų užkasimui būtų buvę apie 100–200 m. į šiaurę nuo pasirinktos vietos. Opozicijos vardu buvo kreiptasi ir į Vyriausybės atstovą, parengti raštai savivaldybės merui bei Seimo nariui V. Kamblevičiui, kad būtų inicijuotas sprendimo atšaukimas.

Opozicijos lyderė piktinosi, kad politikai painioja politinę veiklą su visuomenine ir tampa nevyriausybinių organizacijų (Prienų miesto vietos veiklos grupės) nariais, taip pat atkreipė dėmesį į nesibaigiančias pavėžėjimo problemas, apie kurias savo raštuose ir prašymuose papasakoja patys gyventojai. Pasak jos, Šilavoto seniūnijos gyventojai skundžiasi, kad sekmadieniais į Šilavoto seniūniją neužsuka nė vienas autobusas, Pakuonio gyventojai – kad maršruto Piliuona–Prienai autobusas, iš Piliuonos į Pakuonį atvykstantis 7,05 val., nesutalpina visų norinčiųjų važiuoti į Prienus, o važiuojantis pro Pabališkius autobusas taip pat ne visada sustoja, nes yra dažniausiai perpildytas. L. Jakinevičienė įsitikinusi, kad savivaldybės vadovai turi atskirti visuomeninį transportą nuo mokinių pavėžėjimo ir visiems užtikrinti kokybišką paslaugą.

Opozicijos lyderė sakė kreipusis į administracijos direktorių, prašydama išsiaiškinti vienos daugiavaikės šeimos, gyvenančios savivaldybei priklausančiame socialiniame būste, situaciją dėl netvarkingos nuotekų sistemos, už ką šeima pavasarį aplinkosaugininkų buvo nubausta 100 Lt bauda. Sutvarkyti kanalizaciją savo lėšomis 10 asmenų daugiavaikė šeima jokių galimybių neturi, o nei administracija, nei „Butų ūkis“, pasak L. Jakinevičienės, jokių veiksmų nesiėmė, nors apie problemą seniai žinojo.

Opozicijos lyderė paviešino Prienų miesto Stadiono gatvės kai kurių daugiabučių namų gyventojų skundus dėl keletą metų tebesitęsiančio nekokybiško šildymo šaltuoju sezonu (dėl žemos temperatūros butuose – vidutiniškai apie 16 laipsnių), nors dar prieš dvejus metus AB ,,Prienų šilumos tinklai“ ir savivaldybės administracija gyventojoms buvo esą žadėję atlikti techninius darbus šildymo sistemose. Šiais metais gyventojai vėl kreipėsi su prašymu išsiaiškinti, kodėl atsakingos institucijos neprisiima atsakomybės šiuo klausimu. „Baigėsi dar du šildymo sezonai, prasidės trečiasis, tačiau gyventojai vis laukia pažadėtų sistemų pareguliavimo“, – sakė L. Jakinevičienė, matydama tik vieną išeitį – problemų viešinimą.

V. Kamblevičius teigimu, „viešink neviešinęs – naudos nebus, nes tokia pati šildymo situacija ir Jiezne, kur kūrenama šlapiu kuru, o gyventojai vis tiek šąla ir žadėtos pastatyti pastogės kurui nėra jau dveji metai“.

Kaip ir praėjusių metų pabaigoje, taip ir šiemet opozicijos buvo užsiminta apie biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus, kurių metų pabaigoje jie gali nesulaukti. Anot opozicijos lyderės, jeigu už lapkričio mėnesį dar bus galimybė išmokėti atlyginimus, tai gruodžio mėnuo kelia daug klaustukų. „Pasikonsultavus su savivaldybės specialistais paaiškėjo, jog galimai gali būti išmokėti tik avansai“, – sakė L. Jakinevičienė.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close