Birštono vienkiemis turi parką

Po savaitės bus iškilmingai perkirpta juostelė, atversianti Birštono vienkiemio poilsio parko vartus. Birštono vienkiemio bendruomenė, vykdydama Birštono VVG vietos plėtros strategijos I prioriteto „Patrauklios erdvės gyvenimui ir poilsiui kūrimas“ 1 priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklos sritį, užbaigė projektą „Birštono vienkiemio parko įrengimas“. Parkui įrengti reikėjo nemažai laiko ir pastangų. Be pradžios nebūna pabaigos.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mintis apie poilsio parko įkūrimą vienkiemio gyvenvietėje prieš dešimtį metų kilo Birutei Vokietaitienei. Tokiam sumanymui pritarė ir bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys. Gyvenvietėje nebuvo tinkamos vietos jaunimo, bendruomenės susibūrimams, gražiam kultūringam poilsiui, įvairiems susitikimams,  todėl idėja įrengti Birštono vienkiemio teritorijoje parką buvo labai patraukli. Tam, kad būtų galima ši gražų sumanymą įgyvendinti, reikėjo surasti tinkamą vietą.  Laisvos valstybinės žemės fonde buvo apleistas 1,24 ha žemės sklypas, tinkamas parkui. Pagal veikiančius įstatymus reikėjo, kad šis žemės sklypas būtų perduotas savivaldybei visuomenės poreikiams tenkinti.

Iš tiesų, tai nebuvo lengva procedūra, nes teko įrodinėti, kad visuomenei atiduotas sklypas tarnaus visiems, o atitekęs privačiam asmeniui – tik jam vienam. Buvo visokių nuomonių, trukdžių. Sklypo perdavimo dokumentų tvarkymas užtruko gana ilgai.

Šiandien, švenčiant parko įkūrimą, norisi prisiminti žmones, geranoriškai prisidėjusius prie parko idėjos įgyvendinimo. Tai Birštono vienkiemio žemėtvarkos projekto autorius Algis Kabašinskas, tuometinė Žemėtvarkos skyriaus vedėja Dalė Gulijeva, visi tuo metu dirbę skyriaus darbuotojai, kurie, nepaisydami įvairių skersvėjų, laiku sutvarkė reikiamus dokumentus, ir 1,24 ha žemės sklypas buvo perduotas savivaldybei visuomenės poreikiams tenkinti.

Turint idėją ir pagrindą jai įgyvendinti, buvo pradėta ieškoti finansavimo šaltinių.

Prasidėjus Europos Sąjungos 2007–2013 metų finansavimo laikotarpiui, sudarydama VVG strategiją, bendruomenė savo sumanymą „viešosios erdvės sutvarkymas“ pasiūlė įrašyti kaip vieną iš pagrindinių punktų. Kai strategija buvo patvirtinta, atsirado reali galimybė sumanymą įgyvendinti. Birštono vienkiemio bendruomenė kartu su kitomis bendruomenėmis dalyvavo vadinamuose „minkštuosiuose“ projektuose, skirtuose krašto senųjų tradicijų puoselėjimui, žmonių telkimui.

Prasidėjus „kietųjų“ projektų finansavimo laikotarpiui, buvo pateikta paraiška Birštono VVG. Dėkojame VVG pirmininkui Jonui Kederiui, projektų vadovei Rasai Stanevičienei už pagalbą rengiant ir vertinant mūsų paraišką.

Parko projektas nebūtų įgyvendintas be savivaldybės pritarimo ir jos dalyvavimo. Savivaldybės merei Nijolei Dirginčienei pritarus, savivaldybė tapo partneriu, leisdama jai priklausančioje žemėje įrengti poilsio parką.

Dėkojame merei, administracijos direktoriui Valentinui Revuckui, darbuotojams, prisidėjusiems prie konkrečių parko įrengimo darbų. Visada sulaukėme jų patarimo, realios pagalbos atliekant darbus.

Esame patenkinti parko įrengimo darbų rangovu UAB „Hidrosta“, visais, kurie nuoširdžiai dirbo, kad parko darbai būtų užbaigti laiku. Smagu, kad dalis dirbančiųjų yra mūsų seniūnijos gyventojai. Taip pat dėkojame bendruomenės nariams, dalyvavusiems gėlių sodinimo talkoje ir kitaip prisidėjusiems prie parko įrengimo.

Šiandien atrodo taip viskas paprasta – turime parką. Tačiau už nugaros daug džiaugsmų, nusivylimų, rūpesčio ir nemigo valandų. Bet viską atperka rezultatas.

Per 10 metų Birštono vienkiemio gyvenvietė pasikeitė neatpažįstamai. Parkas yra dar viena įgyvendinta idėja. Didžiausią ačiū norime tarti bendruomenės pirmininkui Vytui Kederiui ir jo pavaduotojai Birutei Vokietaitienei, nes be šių žmonių nuoširdaus ir kruopštaus darbo, be jų užsispyrimo nebūtų įgyvendintas šis puikus projektas, ne tik papuošęs Birštono vienkiemio gyvenvietę, bet  teikiantis malonumą, galimybę pailsėti ir pabendrauti pirmiausia mums – čia gyvenantiems, o kartu ir visiems čia užsuksiantiems. Mylėkime jį, puoselėkime, rūpinkimės ir tiesiog būkime tikrieji jo šeimininkai.

Tikimės, kad tai ne paskutinis projektas gyvenvietėje, nes Birutės ir Vyto mintyse jau bręsta nauji sumanymai, belieka tik pritarti ir džiaugtis tokiomis idėjomis.

 

 

 

Birštono vienkiemio bendruomenės

                 tarybos narė Alva Lišauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close