Artėjant savivaldos rinkimams, Prienuose kuriasi visuomeniniai rinkimų komitetai

2015 m. kovo 1 d. Lietuvoje vyks savivaldybių tarybų rinkimai. Norintys juose dalyvauti jau pradėjo ruošti reikiamus dokumentus. Šiuose rinkimuose bus keletas naujovių. Tiesiogiai bus renkami merai, o kandidatus į savivaldybių tarybų narius galės kelti ir visuomeniniai komitetai.

DSC_2488

Visuomeninį rinkimų komitetą gali pasirinkti ir politinėse partijose buvę žmonės, kuriuos galbūt nuvylė partijos ideologija, taip pat miestiečiai, visi bendruomenės nariai, turintys puikių idėjų ir pasiūlymų, tačiau negalėję jų realizuoti.

Į vietos savivaldybių tarybas kandidatuojantys visuomeniniai judėjimai turės tenkintis pavadinimu „Rinkimų komitetas“. Vienas nuo kito jie skirsis tik prie šio formalaus standarto prilipdyta abėcėlės raide, kurią parinks Vyriausioji rinkimų komisija. Visuomeniniai rinkimų komitetai jau yra registruoti: po vieną – Alytaus, Kauno, Palangos miestuose, Skuodo, Zarasų rajonuose, po du – Šiaulių mieste ir Prienų rajone.

Pirmuoju Prienų rajone ir antruoju Lietuvoje (po Kauno) buvo registruotas visuomeninis rinkimų (VR) komitetas AB, kurio branduolį sudaro rajono savivaldybės Tarybos „Keturių“ frakcija (Egidijus Visockas, Artūras Buitkus, Rita Keturakienė ir Leonas Sakalavičius), o koordinatoriumi išrinktas Egidijus Visockas.

VR komiteto AB sąraše – 79 nariai, tarp kurių visuomenininkai ir susibūrę politinių partijų – jau išnykusios Lietuvos socialdemokratų sąjungos ir dalies Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai. Kaip sakė komiteto vadovas E. Visockas, prie visuomenininkų prisijungę konservatoriai yra sustabdę narystę partijoje. Tuo tarpu Lietuvos socialdemokratų sąjungos kaip tokios nebelieka, partijos taryboje priimto sprendimo jungtis prie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos skyriams nebūtina laikytis – jiems palikta laisvo apsisprendimo teisė, kuria pasinaudoję keli skyriaus atstovai neprisijungė prie valstiečių ir žaliųjų.

Kaip sakė komiteto koordinatorius E. Visockas, „Keturių“ frakcija ir pasiūlė idėją įsteigti visuomeninį rinkimų komitetą. „Iš dalies tai lėmė ir žmonės, kuriems nepartinis sąrašas yra žymiai patrauklesnis. Daug aktyvių žmonių tuomet nebijo savo veiklą susieti su visuomeniniu komitetu, nes jie nenori būti įrašyti į partijų sąrašus. Galbūt dėl to, kad partijos savo darbų nesuderina su rinkėjų lūkesčiais. Kai atsirado tokia galimybė, nutarėme įsteigti visuomeninį rinkimų komitetą, į kurį įsiliejo daug aktyvių pilietiškų žmonių, dalis narystę TS – LKD partijoje sustabdžiusių jos narių“, – E. Visocko nuomone, iš apačios kylanti demokratija, grįsta pilietiniu aktyvumu ir solidarumu, yra geras būdas aktyviems žmonėms gauti šansą prisijungti prie savivaldos. Kol kas šis visuomeninis rinkimų komitetas, anot jo, dėlioja savo veiksmų programą, renka iš įvairių gyventojų grupių pasiūlymus, kurie galėtų pasitarnauti miestui, atitiktų rinkėjų lūkesčius ir įpareigotų politikus dirbti savo kraštui. „Eidamas į rinkimus žmogus turi prisiimti atsakomybę ir dirbti rajono žmonių labui“, – tvirtino E. Visockas.

Politologai taip pat pastebi, kad visuomenininkų dalyvavimas rinkimuose – visiems tik į naudą, o ilgainiui visuomenės atstovai pakeis politinį elitą, kiek atitolusį nuo rinkėjų. Žinoma, laikas parodys, ar tokios prognozės pasitvirtins. Dabar aišku tai, kad įstatymas leidžia komitete dalyvauti ir partiniams, ir nepartiniams. Tiesa, visuomeniniai rinkimų komitetai gali būti įsteigti tik rinkimams, vėliau jie, kaip darinys, išnyks, bet gali likti kaip visuomeninė organizacija, jungtis prie kitų partijų. Jos atstovai savivaldybių tarybose gali jungtis į frakcijas, dalyvauti koalicijos veikloje. Ar į visuomeninio rinkimų komiteto AB sudėtį įeinantys narystę partijoje sustabdę konservatoriai liks visuomeninės organizacijos sudėtyje, ar pratęs narystę partijoje, koordinatoriaus E. Visocko manymu, priklausys nuo to, kokia situacija bus TS – LKD Prienų skyriuje.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad savivaldos rinkimų kampanija realiai prasidės tik sausio viduryje, todėl būtų gerai, kad politikai iki to laiko galutinai apsispręstų, kokiais pavadinimais rinkimų biuleteniuose bus įrašomi visuomenininkų sąrašai. VR komiteto AB vadovo E. Visocko teigimu, jeigu po Konstitucinio Teismo išaiškinimo bus leista, Vyriausioje rinkimų komisijoje yra paliktas prašymas suteikti VR komitetui pavadinimą „Nepriklausomų kandidatų sąrašas – Prienų kraštas“.

Rajono socialdemokratai jau nebeslepia, jog nėra vieningi. Ir net neieško galimybių pakelti savo partijos prestižą prieš savivaldos rinkimus. Lietuvos socialdemokratų partijos skyriaus taryba kandidatu tiesioginiuose mero rinkimuose patvirtino skyriaus pirmininką Alvydą Vaicekauską. Tuo tarpu kitas socialdemokratų atstovas, Seimo nario Andriaus Palionio padėjėjas Arūnas Vaidogas tapo visuomeninio rinkimų komiteto AI, kurio sąraše net 95 nariai, koordinatoriumi ir, atrodo, užsitikrino Seimo nario paramą. Žinoma, jog LSDP taryba, vadovaudamasi LSDP statuto 11.3 straipsniu, priėmė nutarimą, kad LSDP nariai 2015 m. savivaldybių tarybų rinkimuose gali dalyvauti tik kaip LSDP keliami kandidatai. Ką nors komentuoti AI visuomeninio rinkimų komiteto vadovas A. Vaidogas atsisakė, teigdamas, jog plačiau bus paaiškinta artimiausiu laiku spaudos konferencijoje.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close