Lietuva pakeliui į dar vieną nepriklausomybę

Pirmadienio rytą pro Klaipėdos jūrų uosto vartus įplaukė dar savaitgalį Lietuvos krantus pasiekęs suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGD) laivas-saugykla „Independence“.

Foto Höegh LNG
Foto Höegh LNG

 

Šio laivo įplaukimas į uostą – dar vienas Lietuvos žingsnis į patikimesnę energetinę nepriklausomybę. Rusijos Federacijai vis dažniau kalbant apie energetines sankcijas Europai, Lietuva apsidraudė nuo netikėtumų, kurie nutiko 2006 m. liepos mėnesį. Būtent tuomet „Draugystės“ („Družba“) naftotiekiu dėl gedimo vamzdyne buvo sustabdytas naftos tiekimas į Mažeikių naftos perdirbimo įmonę. Tuomet pagelbėjo dar 1999 m. atidarytas Būtingės terminalas, per kurį nafta buvo eksportuojama į Vakarų Europos šalis. Būtent per šį terminalą prasidėjo naftos iš Vakarų importas.

 

Pirmadienį į Klaipėdos uostą įplaukęs SGD laivas-saugykla – dar vieni „avariniai“ vartai į energetinius resursus iš Vakarų.

 

SGD terminalo projektą sudaro SGD laivas-saugykla bei jam aptarnauti reikalinga infrastruktūra: krantinė bei dujotiekio atšaka. Į terminalą dujos bus tiekiamos laivais-dujovežiais. Planuojama, kad 2015 metais paleidus dirbti šią sistemą, Lietuva taps beveik nepriklausoma nuo Rusijos „Gazprom“ importuojamų dujų. Laivas-saugykla gali perpumpuoti per 4 mlrd. kubinių metrų dujų, beveik tiek pat, kiek jų reikia Lietuvai.

 

„Independence“, plaukiojantis su Singapūro vėliava, yra pagamintas Pietų Korėjoje pagal Lietuvos ir Norvegijos įmonės „Höegh LNG“ sutartį. Norvegų užsakymu pastatytas laivas Lietuvai bus nuomojamas kartu su 40 žmonių įgula. Už SGD laivo nuomą per dieną „Klaipėdos nafta“ mokės apie 517 tūkst. litų, per metus – 186 mln. litų, o per 10 metų – apie 1,86 mlrd. litų. Tačiau netgi šiomis kainomis jis nesunkiai atpirks „Gazprom“ iškeltas kainas Lietuvai.

 

Laivo atvykimą nuolat persekiojo grėsmės šešėlis. Praėjusią savaitę prie Švedijos krantų aptiktas neidentifikuotas povandeninis laivas nedavė ramybės visoms Baltijos valstybėms. Manoma, kad tai galėjo būti spalio 20 d. iš Sankt Peterburgo išplaukęs povandeninis laivas „Novorosijsk“, turėjęs iki sekmadienio pasiekti Rusijos Baltijsko laivyną. Siekiant išvengti netikėtumų, laivą „Independence“ nuolat lydėjo Lietuvių karinių jūrų pajėgų karo laivas. Net SGD įplaukus į uostą, pastarasis liko saugoti Klaipėdos jūros uosto vartų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close