Apie Prienų r. ir Birštono savivaldybių grožio paslaugų įstaigų vykdomą kontrolę

Praktiškai kiekvienas iš mūsų lankosi grožio paslaugas teikiančiose įstaigose, tačiau kartais grožio salonai tampa vietomis, kur galima užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Jeigu meistras nesilaiko higienos ir darbo saugos reikalavimų, jo klientai rizikuoja susirgti pėdų ir nagų grybeliu. Taip pat, jei per kokią nors procedūrą pažeidžiama oda ar gleivinė, yra tikimybė užsikrėsti ir per kraują plintančiomis ligomis: hepatitu B, C, ŽIV ir panašiai, nes šias infekcijas galima perduoti per krauju ar kitais kūno skysčiais užterštus darbo instrumentus

Viena iš sričių, kurią tikrina ir kontroliuoja visuomenės sveikatos centrai, yra grožio paslaugas teikiančios įstaigos. Tikrinimo metu vertinamas šių įstaigų veiklos atitiktis Lietuvos higienos normos HN117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ reikalavimams. Prienų rajone yra 30 objektų, teikiančių grožio paslaugas, kuriuose pagal verslo liudijimus dirba 78 plaukų, nagų,  veido bei kūno priežiūros specialistai.

Kauno visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus specialistai kasmet patikrina 25-30 proc. asmenų, turinčių verslo liudijimus grožio paslaugų veiklai. Grožio paslaugų periodinės kontrolė vykdoma pagal Kauno visuomenės sveikatos centro planus, kurie sudaromi vadovaujantis  objektų atrankos taisyklėmis. Vadovaujantis šiuo metu galiojančių teisės aktų reikalavimais, apie planuojamą periodinės kontrolės patikrinimą, subjektas informuojamas prieš 10 darbo dienų, todėl jis turi galimybę tinkamai tam pasiruošti.

2013 metais periodinės kontrolės metu atlikti 39 fizinių asmenų patikrinimai, kurių metu nustatyta 30 proc. pažeidimų, 2014 metais patikrinta 22 fiziniai asmenys, nustatyta 14 proc. pažeidimų. Nors per periodinę kontrolę nustatomų pažeidimų mažėja, tačiau, gavus klientų skundus ar kitų įstaigų pranešimus ir atliekant operatyviąją kontrolę, pažeidimų nustatyta kiekvieno tikrinimo metu. 2014 metais šios kontrolės metu  pažeidimai nustatyti 100 proc. tikrintų objektų, 2013 m. – 50 procentų. Matoma, kad operatyvi patikra ir atskleidžia tikrąją padėtį grožio salonuose ar kirpyklose. Už nustatytus pažeidimus 2014 metais 6 grožio paslaugas teikiantiems objektams taikytos administracinės nuobaudos.

Periodinės kontrolės metu dažniausiai aptinkami pažeidimai:

–         naudojamos dezinfekcinės medžiagos, kurių galiojimo laikas pasibaigęs;

–         neužtikrinama tinkama įrankių dezinfekcija;

–         nėra rankų dezinfekcijai skirtų priemonių.

Operatyviosios kontrolės patikrinimų metu aptinkami pažeidimai:

–         veikla vykdoma neturint  leidimo –  higienos paso;

–          grožio salonų darbuotojai pakartotinai naudoja vienkartinius įrankius arba teikia paslaugas nedezinfekuotais instrumentais.

 

Apsilankant grožio salonuose reikia atkreipti dėmesį į tai, kad rankų ir kojų nagai būtų tvarkomi tinkamai sterilizuotais arba vienkartiniais įrankiais. Vienkartiniai ir sterilizuoti daugkartiniai instrumentai turi būti išpakuojami tik klientui matant, masažinės vonelės, naudojamos darant pedikiūrą, taip pat turi būti plaunamos ir dezinfekuojamos. Kirpykloje kiekvienam vartotojui turi būti naudojami švarūs arba vienkartiniai užtiesalai, apdangalai.

Pastebėjus, kad paslauga buvo suteikta nekokybiškai ar nesaugiai, prašome

kreiptis į Kauno visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus specialistus.

Kauno visuomenės sveikatos centro Prienų skyriaus

vyriausioji specialistė                                                       Natalija Matažinskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close