Prienų sveikuoliai gyvena aktyviai

Spalio mėnuo nepaprastai gražus spalvų įvairove. Miške akį traukia bronziniai gailiai, raudoni žemuogynai, mėlynių uogienojai, visomis spalvomis puikuojasi klevai, saulės spinduliuose liepsnoja drebulės, auksu tviska beržai, liepos, kaštonai, raudonomis uogomis puikuojasi putinai, vilioja šermukšniai. Tokia gausybė spalvų gamtoje, bet, deja, neilgai. Visiškai nutilo paukščių balsai, į šiltus kraštus traukia paskutiniai jų pulkai. Tai paskutinis grybų augimo mėnuo, dar galima surasti ūmėdžių, rudmėsių, kelmučių, žaliuokių.

 

Rudens šventė Žvėrinčiaus miške

Prienų sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ sveikuoliai spalio 8 d. pakvietė į „Rudens šventę“ Žvėrinčiaus miške, nes norėjome kartu pasidžiaugti tokiu rudens grožiu, pabendrauti, pajudėti.

Į šventę atvyko ir didelis būrys vaikų su vadovais iš Prienų vaikų dienos užimtumo centro. Jie visus susirinkusius gražiai pasveikino ir kiekvienam įteikė pačių pagamintas iš klevų lapų rožes, pavaišino juoda rugine duona, paįvairino šventę savo programėle.

Sveikuoliai aktyviai dalyvavo šventėje: skambėjo dainos ir posmai apie rudenį, išskrendančius paukščius, žaidėme įvairius žaidimus. Gražina išmokė „Gervių šokį“, Aldona paskaitė žmonių pastebėjimus spalio mėnesį, pagal kuriuos spėdavo apie būsimus orus. Sveikuoliai suvaidino J. Marcinkevičiaus „Grybų karą“, kuris labai patiko „artistams“, žiūrovams ir moksleiviams. Po to vyko grybų rinkimo konkursas. Jį laimėjo vaikų komanda, kuri surinko keturių rūšių valgomus grybus. Janina užminė daug mįslių, jas įminti taip pat geriausiai sekėsi jauniesiems dalyviams.

Pagaliau visi praalko, todėl atėjo laikas pasistiprinti. Sveikuoliai suruošė tikrą sveiko maisto puotą: prigamino patiekalų iš visų rudens sodo, daržo, miško gėrybių. Šeimininkės pristatė savo patiekalus, kvietė vaišintis, o Janina visas šeimininkes „paegzaminavo“ apie tų patiekalų maistines ir vaistines savybes.

Šventinės nuotaikos nesugadino darganotas oras, prasidėjęs lietus. Šventės pabaigoje aktyviausi dalyviai ir konkursų nugalėtojai buvo apdovanoti rudens gėrybių prizais: dėžute grybų, maišeliais obuolių, morkų, bulvių, svogūnų, ryšeliu salotų, išpuoštu kopūstu.

Visi dėkojome šventės sumanytojai, režisierei ir vedėjai Birutei Trainavičienei.

 

Sveiko maisto šventėje

Spalio 11 d. gausus būrys klubo narių dalyvavo tradicinėje Lietuvos sveikuolių sąjungos sveiko maisto šventėje, surengtoje Raudondvario pilies dvare. Stalus nuklojo vienas už kitą skanesni ir sveikesni patiekalai ir gėrimai, kurie turėjo atitikti šventės temą – „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“, taip paminint K. Donelaitį.

Šventėje vyko „Lietuvaitės šeimininkės“ konkursas, teminių stalų, atitinkančių šventės tematiką, paroda-konkursas, edukacinė programa „Naminė duona su pluta“. Visi dalyviai galėjo pasigaminti raugintos ruginės duonos kepalėlį ir ant ajerų išsikepti malkomis iškūrentoje krosnyje. Vyko konferencija „ Valgykime, kad gyventume“ , kurioje pranešimus skaitė doc. Ksavera Vaištarienė, Ann Wigmore fondo direktorius Paulius Jaruševičius, gydytoja homeopatė Aiva Vaivarienė, etnografė, vydūnietė Eglė Vindašienė.

Šventę paįvairino žinomi žmonės: Zita Kelmickaitė, Gražina Kadžytė, Vladas Vitkauskas, Kauno folkloro ansamblis . Šeimininkės, sugužėję iš visos Lietuvos, prigamino ir labai skoningai bei estetiškai  pateikė įvairių patiekalų iš vaisių, uogų, sėklų, grūdų, daržovių, žolelių. Todėl komisija net kelias valandas plušėjo vertindama, ragaudama patiekalus, kol išrinko nugalėtojus. Nugalėtojai ir dalyviai buvo įvertinti prizais, dovanomis, padėkomis. „Lietuvaitės šeimininkės“ prizas atiteko Marijai iš Platelių.

 

Ekskursija į pogrindyje veikusią spaustuvę

Tą pačią gražią rudens dieną užsukome į šalia Kauno sovietmečiu pogrindyje veikusią spaustuvę „AB“, dabar – Vytauto Didžiojo karo muziejaus filialas. Čia maloniai mūsų laukė Birutė Andziulienė, iš kurios išgirdome visą spaustuvės istoriją. 1979 m. spaustuvininkas Vytautas Andziulis savo sodyboje, po šiltnamiu ir namu iškastame požemyje, įrengė slaptą spaustuvę. Joje sovietmečiu spausdino patriotinio ir religinio turinio leidinius. Sutarę bendradarbiauti Vytautas Andziulis ir Juozas Bacevičius nelegalią spaustuvę pavadino „AB“ (pavardžių pirmosios raidės). Vienintelė nesusekta spaustuvė Lietuvoje veikė dešimt metų (1980–1990).

Pirmoji šioje spaustuvėje išleista knygelė – vyskupo Kazimiero Paltaroko „Tikybos pradžiamokslis“. Vėliau buvo leidžiami Juozo Urbšio, Adolfo Damušio prisiminimai, poetų Roberto Grigo, Kęstučio Genio, Juozo Gražulio kūryba. Spaustuvėje per tuos dešimtį metų buvo išspausdinti 23 pavadinimų leidiniai, kurių bendras tiražas – 138 tūkst. egzempliorių.

Vėliau bendravome su spaustuvininku- spaustuvės įkūrėju Vytautu Andziuliu, kuris, nežiūrint jo garbaus amžiaus, dar yra labai linksmas, žvalus, gyvybingas.

Apsilankymas šioje spaustuvėje ir bendravimas su jos šeimininkais Birute ir Vytautu mus labai sujaudino. Reikia tik įsivaizduoti, kokios stiprios dvasios, Lietuvą mylintys žmonės yra Andziuliai, kad didžiuliame šlaite įrengė, išbetonavo požemius, dirbo nežmoniškai sunkiomis sąlygomis, rizikavo savo ir savo šešių vaikų likimu. Beliko tik nulenkti galvas ir nuoširdžiai padėkoti B.ir V. Andziuliams.

 

                                                                Vida Januševičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close