Paskutinį rugsėjo šeštadienį į Birštono parapijos „Carito“ namus susirinko Prienų ir Birštono diabeto klubo „Versmė“ nariai pasiklausyti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos fakulteto psichologės dr. Viktorijos Grigaliūnienės pranešimo apie motyvaciją sergant cukriniu diabetu, atlikti kraujo tyrimus bei pasidalinti patirtimi.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Asmenys sergantys cukriniu diabetu susiduria su dideliu iššūkiu valdant šią lėtinę ligą. Sergantiesiems cukriniu diabetu reikia žinių, įgūdžių ir valios šiai ligai kasdien valdyti. Taigi motyvacijos tema pasirinkta neatsitiktinai“,– kalbėjo klubo pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė, pristačiusi susirinkimo darbotvarkę ir svečius.

Anot pranešėjos dr. V. Grigaliūnienės, motyvacija – tai visuma veiksnių, sukeliančių, išlaikančių ir valdančių elgesį, kuris leidžia pasiekti tam tikrą tikslą. Psichologė sakė, kad žmonės dažnai užsidaro komforto zonoje, pripranta būti toje zonoje. Jie nėra pakankamai motyvuoti išeiti už komforto zonos ribų. Pranešėja paminėjo prof. Viktoro E. Franklio, kuris Antrojo pasaulinio karo metais buvo įkalintas nacių koncentracijos stovykloje, pastebėjimą. Anot profesoriaus, žmonės, kurie turėjo stovykloje tikslą, išgyveno. Tikslas yra varomoji jėga, kuri sukelia motyvaciją. Dr. V. Grigaliūnienė sakė, kad žmogus jausis gerai, bus laimingas tada, kai turės tikslą ir jo sieks. Tačiau neužtenka vien tik turėti tikslą, dar reikėtų atsakyti į klausimą „Kodėl aš to tikslo noriu ir turiu tai daryti?“ Pranešėja išskyrė dvi motyvacijos kryptis – tai motyvacija „link“ ir motyvacija „nuo“. Norint pasiekti tikslą, reikia išeiti iš komforto zonos. Motyvacija „link“ – kelias kaip nueiti tikslo link. O motyvacija „nuo“ – žmogus būna komforto zonoje ir niekas nesikeičia. Dauguma žmonių ieško pasiteisinimo, kodėl jie nesikeičia. Psichologė dr. V. Grigaliūnienė tai iliustravo pavyzdžiu ir paprašė auditorijoje esančių žmonių įvertinti, kuri tai bus motyvacija: „Jei aš sveikai maitinsiuosi (mažiau vartosiu riebalų ir angliavandenių), jausiuosi gerai, nebūsiu storas. O tai man padės gerai fiziškai ir psichologiškai jaustis (motyvacija „link“). „ Ar daug man liko, verčiau mėgausiuosi maistu (motyvacija „nuo“).

Pranešėja skatino sergančiuosius cukriniu diabetu kurti teigiamą motyvaciją ir išvardino keletą būdų kaip tai galima padaryti: „girkite save patį, pasakykite sau komplimentą, mylėkite save ir kt.“ Pasak dr. V, Grigaliūnienės, norint išeiti iš komforto zonos, reikia dirbti. Žmogus turi tik dvi galimybes – pasilikti komforto zonoje arba išeiti iš jos. Tačiau pats žmogus renkasi, kaip jam gyventi – pozityviai ar negatyviai. Po paskaitos klubo nariai uždavė jiems rūpimų klausimų, vyko diskusija.

Toliau renginį tęsė medicinos atstovė V. Malonytė, kuri atliko automatizuotą neskausmingą neurodiagnostinį tyrimą neurometru. SJS – tai diagnostikos procedūra, skirta nervų būklei nustatyti.

Po paskaitos ir praktinių užsiėmimų klubo pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė visus pakvietė į Birštono sakralinį muziejų. Birštono muziejaus salių prižiūrėtoja Joana Kliucevičienė maloniai pristatė klubo nariams šiuo metu veikiančias Birutės Sarapinienės ir Liucijos Kudžmienės tekstilės bei Virginijos Zabotkaitės keramikos darbus, taip pat arkivyskupo T. Matulionio, kardinolo V. Sladkevičiaus memorialines ekspozicijas, liturginių eucharistinių indų kolekcijas. Diabeto klubo nariai apžiūrėjo ne tik šiuo metu eksponuojamus darbus, bet buvo supažindinti su muziejaus įkūrimo istorija. Klubo nariai su įdomumu klausėsi šios informacijos. Pasibaigus renginiui, svečiai bei klubo nariai prie kavos ir arbatos puodelio diskutavo, dalijosi įspūdžiais, aptarė artėjančios Pasaulinės diabeto dienos renginio gaires.

 

Diabeto klubo „Versmė“ informacija

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close