Vasara įpusėjo, tačiau karštasis metų laikas ne visiems kvepia atostogomis. Ūkiuose, soduose, daržuose dabar pats darbymetis.

gintare_ukis

 

Ūkininkams vasara – nesibaigiančių darbų ratas. Vieni ravi piktžoles, kiti puoselėja dekoratyvinius augalus, treti – jau nuima derlių. Žemės dovanos neatsiranda iš niekur, jas sunkiu darbu užaugina ūkininkų rankos. Tai kokiuose darbuose dabar paskendę ūkininkai?

Apie ūkio darbus, derlių ir svajones kalbamės su Balbieriškio ūkininku, valdančiu didelį ūkį ir auginančiu 180 galvijų (melžiamų karvių, veršių). Tokį ūkį galima vadinti šeimos verslu, nes dirba abu – ir vyras, ir žmona. Žinoma, visų darbų nudirbti dviese nebespėja, todėl samdosi ir darbininkų.

Kokie šiuo metu vyksta darbai Jūsų ūkyje?

Kaip tik dabar jau baigiame ruošti pašarus žiemai. Birželis buvo šaltas ir šlapias, sauso šieno spėjome paruošti labai mažai, todėl tenka suktis iš padėties – ruošiame šienainį.

Taip pat kasdien reikia melžti karves, sutvarkyti pieną, gyvulius pagirdyti, pašerti, prižiūrėti ir maitinti mažus veršelius. Darbų tikrai netrūksta – žiūrėk, tai gyvuliai pabėgo iš ganyklų, tai susirgo.

Darbų eigą ir planavimą palengvina tai, kad turim visą reikalingą techniką: traktorius, šienapjovę, vartytuvus bei kitus žemės ūkio padargus. Technikos samdome tik tada, kai reikia suvynioti šienainio ritinius. Visus darbus nudirbame su jau patikimais nuolatiniais darbininkais. Turbūt ne vien mūsų kaimo problema yra tai, kad labai sunku susirasti negirtaujančių ir sąžiningų darbuotojų. Džiaugiamės, kad tikrai neturime jokių problemų su pagalbininkais.

Kokie didesni darbai nusimato?

Auginame ir kviečių – juos reikia jau šiomis dienomis purkšti, ir galiausiai nukulti, po to tinkamai sandėliuoti. Derlius nusimato geras, bet nežinia, kokie bus orai. Jie labai nenuspėjami. Taip sakant, ariam, sėjam, pjaunam ir niekada nežinom, kas iš to bus.

Kaip ir kiekvienais metais, šiemet atnaujinam pievas – senas pievas išariam, pasėjam geros žolės, kad pievos taptų dar našesnės.

Ar jūsų ūkyje yra naujovių?

Jau antrą kartą dalyvaujame Europos Sąjungos kaimo plėtros fondo projekte ir tobuliname savo ūkį. Šiemet statysime mėšlidę. Norime, kad mūsų ūkis taptų panašesnis į Vokietijos, Olandijos ūkius. Dalyvauti šiuose projektuose tikrai verta, nes patiems tikrai būtų labai sunku ką nors projektuoti, statyti, investuoti daug savų pinigų. Planuojame pirkti ir naują šaldytuvą pienui laikyti, nes vieną savaitės dieną pienas yra nepriimamas, o mes jo neturime kur šaldyti. Planų tikrai daug, bet vargu ar visus pavyks įgyvendinti – šiais metais pirkome daug žemės, kuri dabar yra labai brangi, o ir finansiškai nėra pats geriausias metas. Dar turime tikrai daug ką tobulinti.

Kaip įsivaizduojate savo ūkį po 10 metų?

Tikimės, kad ūkis atitiks modernaus ūkio reikalavimus. Dar svajojame apie jaukią savo produkcijos parduotuvėlę, kurioje būtų galima įsigyti mūsų pagamintų įvairių sūrių, sviesto. Pirkėjai visą produktų gaminimo procesą galės matyti nuo pradžios iki galo.

Gintarė Andriukevičiūtė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close