Miškuose jau dygsta voveraitės – skanūs ir aromatingi grybai, kuriuos visi pažįsta ir kuriuos sunku supainioti su šungrybiais. Tad miškai jau pilni grybautojų, o tie, kas neturi laiko ar pomėgio grybauti, gali užsukti į turgų ir tiesiog nusipirkti voveraičių. Tiesa, jos nėra pigios, bet bent kartą kitą tikrai verta paragauti.

Ryškiai geltonos, maloniai kvepiančios voveraitės, dzūkų dar meiliai vadinamos lepeškomis, dygsta nuo birželio vidurio iki spalio pabaigos.Drėgmę ir šilumą mėgstančių voveraičių patartina ieškoti pušynuose, miško samanose, prie senų medžių ar jų išvartose.

Ir skanios, ir naudingos
Nors voveraitės tik trečios kategorijos grybas, bet labai mėgstamos ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje Europos šalių. Šiuose grybuose gausu vitaminų, baltymų, aminorūgščių, mineralinių medžiagų (cinko, kalio, vario, natrio bei fosforo). Vitamino B voveraitėse yra daugiau nei baravykuose ar ūmėdėse, o vitamino B1 daugiau negu piene, varškėje ar pomidoruose. Vitamino D voveraitės turi tiek pat kiek aukščiausios rūšies sviestas.
Voveraites galima vartoti ir šviežias, ir šaldytas, ir džiovintas. Tačiau pačios skaniausios – pakepintos svieste, su bulvėmis ir grietine. Jų net nereikia apvirti, nes jos praras savo kvapumą. Tik voveraitės, kaip ir daugelis grybų, yra sunkiai virškinamos, tad prieš kepant reikėtų jas smulkiai supjaustyti.
Voveraites žiemai geriausia džiovinti (kuo puikiausiai tiks patiekalams skaninti), šaldyti (tik prieš tai jas perliekite verdančiu vandeniu) arba šaldyti jau apkeptas svieste (beliks tik pašildyti).
Šeimininkėms pravers ir dar keletas patarimų.
● Voveraites kuo trumpiau mirkykite vandenyje, nes šie grybai, kaip kempinės, sugeria vandenį, o nuo to jų skonis tik prastėja.
● Voveraičių galima ir nepjaustyti, nes jos kuo puikiai plėšosi, kaip kokios sūrio lazdelės.
● Jei norite, kad voveraitės vienodai iškeptų, nedėkite pilnos keptuvės.
● Kepdami žalias voveraites keptuvėje, leiskite joms išsitroškinti savo sultyse, o kai sultys nugaruos, pagardinkite grietine ar grietinėle.
● Voveraičių patiekalams paskaninti pakaks tik juodųjų pipirų ir čiobrelių – tegul jaučiasi grybų skonis.

Turi unikalių gydomųjų savybių
Voveraitės vertinamos ne tik kaip puikus maistas, bet ir kaip vaistas. Voveraitėse yra ypatingos medžiagos, atbaidančios bei įveikiančios ne tik visų rūšių parazitus, kirmėles, bet ir sunaikinančios jų lervas bei kiaušinėlius. Būtent dėl to šis grybas ir nekirmija. Kaip žinia, mūsų organizme irgi gali apsigyventi įvairūs parazitai. Jų atsikratyti padės tos pačios voveraitės.
Voveraitės taip pat padeda laisvinti vidurius, gydo mažakraujystę, gerina regėjimą, didina seilių išsiskyrimą, gydo kepenų ligas, hepatitą C.
Šios unikalios gydomosios savybės dingsta voveraites verdant ir sūdant. Vartoti kaip vaistus jas reikia žalias (tiesiog švariai nuvalyti ir suvalgyti gabalėlį grybo), džiovintas ir sumaltas arba palaikytas užpiltas degtine.
Liaudies medicinos receptai
Voveraičių antpilas
2 valgomuosius šaukštus smulkintų šviežių grybų užpilti 150 gramų degtinės ir dvi savaites laikyti šaldytuve. Prieš vartojimą indą su antpilu kaskart pakratyti.
Norint atsikratyti kirmėlių reikia visą mėnesį kas vakarą prieš miegą išgerti šio antpilo po arbatinį šaukštelį (su tirščiais).
Geriant pusę arbatinio šaukštelio šio antpilo du kartus per dieną sumažės kraujospūdis.
Pirmosiomis gydymosi dienomis savijauta gali pablogėti – atsirasti skausmų, pavyzdžiui, kepenų srityje. Bet šie negalavimai greitai praeina.

Voveraičių milteliai
Ką tik iš miško parsineštas ir kruopščiai nuvalytas, šaltu tekančiu vandeniu nuplautas voveraites išdėliokite ant audeklo ar rankšluosčio, kad pradžiūtų.
Tada suverkite jas ant siūlo ir pakabinkite sausoje, bet jokiu būdu ne saulėtoje vietoje džiūti. Po to grybus sumalkite kavos malūnėliu.
Gerkite po arbatinį šaukštelį miltelių tris kartus per dieną 3–4 savaites, jei norite išvaryti iš organizmo kirmėles, išvalyti kepenis.

* * *
Paragaukite – išties gardu

Makaronų ir voveraičių apkepas
200 g makaronų, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 svogūnas, 1 česnako skiltelė, 300 g šviežių voveraičių, 100 g virto kumpio, 1–2 šaukštai susmulkintų prieskoninių žalumynų, 2 kiaušiniai, 1 stiklinė pieno, 5 šaukštai grietinės, 2 arbat. šaukšteliai krakmolo, 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, ¼ arbat. šaukštelio malto muskato, druskos, pipirų.

Pasūdytame vandenyje su šaukštu aliejaus išvirkite makaronus.
Likusį aliejų įkaitinkite keptuvėje ir jame pakepinkite susmulkintus svogūnus. Sudėkite kubeliais supjaustytą kumpį, išspaustą česnakus ir po kelių minučių – supjaustytas voveraites. Troškinkite apie 5 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.
Kiaušinius, pieną, grietinę, krakmolą ir sūrį sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais bei muskatu. Makaronus sumaišykite su pakepintomis daržovėmis bei grybais, kiaušinių plakiniu ir žalumynais.
Gautą masę supilkite į kepimo indą ir kepkite iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
Keptos voveraitės
300 g voveraičių, 50 g sviesto, 3 valgomieji šaukštai grietinės, pagal skonį juodųjų pipirų, druskos.

Keptuvėje išlydykite sviestą ir sudėkite nuvalytas ir nuplautas voveraites. Kepkite, kol sultys išgaruos ir grybai kiek apkeps. Įdėkite grietinės, pakepinkite dar kelias minutes. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Patiekite su virtomis bulvėmis ar duona.
Lietiniai su voveraitėmis
Užmaišykite įprastą lietinių tešlą (tik įdėkite į ją truputį druskos, pipirų) ir iškepkite lietinius.
Įdarui voveraites pakepinkite svieste su svogūnais, įdėkite pagal skonį druskos, juodųjų pipirų. Kai grybai truputį atvės, susukite lietinius ir keptuvėje apkepinkite iš abiejų pusių. Skanu su grietine arba sviesto ir grietinės padažu.

Grietinėje troškintos voveraitės su svogūnų laiškais
800 g šviežių voveraičių, apie 100 g sviesto, 5 valgomieji šaukštai grietinės, svogūnų laiškų, šviežių krapų, juodųjų pipirų, druskos.

Voveraites gerai nuplaukite ir, didesnes supjaustę, dėkite į keptuvę su išsilydžiusiu sviestu. Kepkite, kol išgaruos sultys, tuomet suberkite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus, maišydami pakepinkite dar apie 10 min. ir sudėkite grietinę. Pamaišykite ir, uždengę dangčiu, patroškinkite ant vidutinės ugnies apie 1 min. Suberkite smulkintus krapus, paskaninkite maltais juodaisiais pipirais bei druska pagal skonį. Labai skanu su virtomis bulvėmis bei šviežių daržovių garnyru.
Voveraičių troškinys su šviežiomis bulvėmis
1 l voveraičių, 4–5 bulvės, 2 morkos, 2 svogūnai, 1 skiltelė česnako, 3 šaukštai grietinės, 50 g lašinukų, druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Voveraites gerai nuplaukite, supjaustykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Vandenį nupilkite, grybus nuvarvinkite. Lašinukus supjaustykite kubeliais ir pakepinkite su susmulkintais svogūnais. Sudėkite voveraites, kubeliais supjaustytas bulves, smulkiai sutarkuotas morkas, sutrintą česnaką, įberkite pipirų, pasūdykite. Uždenkite ir troškinkite, kol suminkštėja bulvės. Baigdami troškinti, supilkite grietinę ir užvirinkite. Patiekite su šviežiais agurkais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close