„Pašto kelio“ ekspedicija trumpam stabtelėjo ir Veiverių pašto stotyje (GALERIJA)

Istorijos entuziastų atgaivinta kelionė senuoju arklių pašto traktu, kadaise sujungusiu Sankt Peterburgą su Varšuva, neaplenkė ir Veiverių, per kuriuos ėjo šis istoriškai svarbus kelias. Lietuvos teritorijoje palei traktą buvo pastatyta daugiau kaip 20 pašto stočių. Didžiosios stotys – Utenos, Ukmergės, Jonavos, Kauno, Veiverių, Kalvarijos – išliko iki mūsų dienų.

DSC_1418

 

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

Gegužės 21 d. Veiveriuose buvo surengtos pašto karietų sutiktuvės. Čia, senojoje Veiverių pašto stotyje, keliautojai apsistojo iki gegužės 23 dienos. Antrąją poilsio dieną komandos nariai susitiko su Veiverių mokiniais, klebonu, vėliau apsilankė Prienų rajono savivaldybėje, kur juos pasitiko meras Vytas Bujanauskas, mero pavaduotojas Egidijus Visockas, administracijos direktorius Algis Marcinkevičius. Rajono savivaldybė skyrė šiam neeiliniam įvykiui daug dėmesio. „Tokios veiklos ir tokių renginių labai reikia. Galbūt tai susiję su praeitimi, archajiškumu, kolektyvine pasąmone… Taip, mes didžiuojamės savo praeitimi, savo istorija, kurios neturime pamiršti“, – sakė administracijos direktorius A. Marcinkevičius.

Susitikimo metu projekto sumanytojas ir ekspedicijos vadovas, viešosios įstaigos „Klajūnų klubas“ įkūrėjas Gintautas Babravičius sakė, kad misija – skleisti žinią apie žemaitukus – jį ir bendraminčius lydi jau nuo 2010 m., kai „Klajūnų klubo“ organizuotos pirmosios ekspedicijos dalyviai, žemaitukais nukeliavę 2000 km, pasiekė Juodąją jūrą. Šis žygis – trečioji ilgo nuotolio kultūrinė-edukacinė kelionė žemaitukų veislės žirgais.

 

Žemaitukai – Lietuvos pasididžiavimas

Ne tik dėl to, jog tai tautos istorija, tiesiogiai susijusi su šių žirgų veisle, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės šlovės žygiais – norisi parodyti, kad pasauliniu mastu tai unikalus paveldas, kurio niekur kitur nėra“, – pabrėžė G. Babravičius.

Viena šios pažintinės-edukacinės kelionės idėjų – iš XXI amžiaus konteksto pasižiūrėti į istorijos įvykius. Savo laiku vienos moderniausių magistralių Europoje istorija siekia beveik 180 metų. Joje gausu istorinių įvykių ir žymių žmonių vardų. Iki Rusijos imperijos griūties pašto traktas (kelias) Sankt Peterburgas–Varšuva buvo tarsi tiltas tarp vakarų ir rytų, turėjęs didelę kultūrinę, karo strateginę, politinę ir ekonominę reikšmę. Sankt Peterburgo ir Varšuvos universitetai išugdė būrį Lietuvos šviesuolių, kurie vėliau statė atsikuriančios valstybės pamatus.

Istorijos pėdsakus – šaltiniuose randamos informacijos fragmentus ir šurmuliuojantį arklių pašto kelią menančius išlikusius istorinius objektus – siekiama sujungti į vientisą mozaiką, kuri ne tik leistų suvokti ir naujai vertinti istorinį paveldą, bet ir stiprintų politinius, kultūrinius, ekonominius ir socialinius ryšius su kaimyninėmis valstybėmis. „Tokių saitų stiprinimas mūsų regione šiandien yra itin aktualus“, – pabrėžė ekspedicijos vadovas.

Komandos nariai pasidalino savo mintimis apie žygį ir asmenines ambicijas jame dalyvauti, žirgų paruošimą, jų priežiūrą kelionės metu, patirtus sunkumus ir nuotykius. „Kiekviena diena kupina nuotykių, problemų ir iššūkių, o mūsų bendras darbas – spręsti juos, kad dėl kažkokios priežasties nenutrūktų kelionė“, – sakė G. Babravičius. Pasak jo, žirgai – universalus raktas į žmonių širdis: „Keliaujant labai jaučiama nuoširdi žmonių reakcija, visokeriopa pagalba. Idėja, vaizdas ir faktorių visuma nuteikia pozityviai. Jaučiame pasitenkinimą, kad galbūt kažkam atnešame džiaugsmą“. Komandos nariai džiaugėsi ypač šiltu veiveriečių ir visų Prienų krašto gyventojų sutikimu. „Čia patiriame didelį malonumą – ne tik matome šio krašto grožį“, – sakė jie.

Tarp ekspedicijos dalyvių ir pagrindinės komandos narių yra ir kraštietė Irena Buinickaitė, kurios mama tebegyvena Prienuose. Irena padėkojo rajono vadovams už svetingumą ir puikias sąlygas pailsėti. Nors tas poilsis, pasak bendrakeleivių, buvo tokios pat darbo dienos, mat susitikti su keliautojais, pamatyti ir paliesti arklius, išgirsti pasakojamus nuotykius troško ir mokiniai, ir bendruomenės. Irena sakė esanti labai dėkinga komandai, kuri čia viešėjo net trejetą dienų, per kurias ji galėjo daug ką draugams papasakoti ir aprodyti.

Išlydėdami svečius iš savivaldybės jos vadovai įteikė jiems ir kitiems bendražygiams suvenyrų.

 

Įspūdžių užteks iki Varšuvos

Keliautojai keliauja pašto karietomis, kurios atkurtos pagal XIX amžiaus pavyzdį. Ekipažuose – dvi karietos, keturi raiteliai, filmavimo bei techninė grupės, iš viso – 25 žmonės ir 10 žirgų. Viso maršruto, kurį ketinama įveikti, ilgis – 1220 kilometrų. Kelionės metu studija „Litfilmas“ kuria pilnametražį dokumentinį filmą „Pašto kelio dienoraštis“.

Gegužės 22 d. Veiverių pašto stoties (Veiverių A. Kučingio meno mokyklos kiemelyje) vyko „Pašto kelio“ dalyvių garbei skirta vakaronė. Čia susirinko visi norintys padėkoti projekto dalyviams už rajono istorijos populiarinimą ir iniciatyvą draugystės tiltu sujungti prie pašto kelio esančias vietoves, palinkėti sėkmingai baigti ilgą kelionę istoriniu keliu. Keliautojus sveikino ir sėkmingai pasiekti tikslą linkėjo Veiverių seniūnas Vaclovas Ramanauskas, Seimo narys Vytautas Kamblevičius, Prienų rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Vilionis, LPKT sąjungos Prienų skyriaus pirmininkė Dalytė Raslavičienė, kiti vakaronės dalyviai.

Pašto stoties kiemelyje, rodės, šurmuliavo ne mažiau žmonių nei Kaziuko mugėje. Išpuošta scena ir Jiezno kapelos muzika, tautiniais rūbais pasipuošę saviveiklininkai, palapinės, nacionaliniais valgiais nukrauti stalai, garuojantys puodai su žvėrienos sriuba, keptuvėse čirškantys bulviniai blynai, ąsočiuose kvepianti gira ir kitos kaimiškos gėrybės – visa tai buvo skirta svečiams. Vakaronės organizatoriai – Prienų rajono savivaldybė ir Veiverių seniūnija – įdėjo visą širdį ir jėgas, kad keliautojai nepamirštų šio vakaro. Iš tiesų, ekspedicijos dalyviai prisipažino, jog tokio sutikimo, kuriame būtų ir pagerbti, ir apdovanoti, ir pamaitinti iki soties, ir net pašokdinti, nelabai turėtų su kuo palyginti, nors visur sulaukdavę išskirtinio dėmesio.

Su kraštiečiais ir svečiais prisiminimais apie senelį, kuris vežė paštą senuoju arklių pašto traktu, pasidalino garbaus amžiau veiveriškis Antanas Algimantas Žukauskas.

Ant kiemelio viduryje įrengtos pakylos inscenizuotoje pašto stotyje įsikūrė ir dabartinės seniūnijos paštininkės, atidariusios siuntų skyrių. Į jį siuntinius nešė ir saugiai nugabenti iki vietos keliautojų prašė visas būrys siuntėjų: Veiverių A. Kučingio meno mokyklos, T. Žilinsko gimnazijos mokiniai, žemdirbiai, bendruomenių atstovai. Šventinės linksmybės su dainomis ir šokiais, meno saviveiklininkų pasirodymais tęsėsi iki vėlumos.

Kitos dienos rytą keliautojai buvo garbingai išlydėti iš Skriaudžių buities muziejaus.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close