Tyrimas: kava mažina susirgimo diabetu riziką

„Kavos vartojimas mažina kepenų pasipriešinimą insulinui ir gali užkirsti
kelią antrojo tipo diabetui“, – taip teigia kompanijos „Nestlé“ mokslininkai
šių metų pradžioje kartu su Lozanos universiteto ligonine ir Berno
universitetu pristatę tyrimą, kuris atskleidė naujų faktų apie apsauginį
kavos poveikį.

Įvairūs tyrimai jau anksčiau skelbė apie tiesioginį ryšį tarp kavos
vartojimo ir retesnio sergamumo antrojo tipo diabetu. Tačiau neseniai „The
American Journal of Clinical Nutrition“ žurnale pristatytas „Nestlé“
mokslininkų ir partnerių atliktas tyrimas pirmą kartą atskleidė, kad ir
tirpios kavos vartojimas sumažina kepenų pasipriešinimą insulinui. Šis
pasipriešinimas yra pagrindinė antrojo tipo diabeto ir širdies bei
kraujagyslių ligų priežastis.

Prieš kurį laiką atlikta analizė, kurioje apžvelgtas 31 atvejis, patvirtino,
kad ryšys tarp kavos vartojimo ir retesnio sergamumo antrojo tipo diabetu
yra statistiškai reikšmingas.

Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė taip pat pabrėžia, kad kava turi teigiamų
savybių. Pasak jos, šios savybės turi būti įrodytos moksliškai, tačiau
galima teigti, jog kavos vartojimas išties daro teigiamą įtaką kepenų
veiklai.

„Taip, tokių duomenų, kad kava gali sumažinti kepenų pasipriešinimą
insulinui esama. Be to, saikingas kavos vartojimas sulėtina kepenų fibrozės
progresavimą, tad kepenų ligomis sergantiems žmonėms pasimėgauti kava yra
naudinga“, – teigė gydytoja.

Ir tirpi, ir be kofeino

Mokslininkai taip pat teigia, kad teigiamą poveikį sergantiems diabetu turi
ir kava be kofeino. Atlikta studija leido manyti, kad ne kofeinas, o kiti
kavos elementai gali turėti apsauginį poveikį, pavyzdžiui, kavoje esanti
polifenolio chlorogeno rūgštis.

Tyrimo metu buvo ištirtos trys skirtingos tirpiosios kavos – dvi kavos,
kuriose yra aukštas chlorogeninės rūgšties kiekis su ar be kofeino ir viena
kava, kurioje yra normalus chlorogeninės rūgšties kiekis. Ištyrus 13 sveikų
vyrų, pirmą kartą buvo įrodyta, kad tirpios kavos vartojimas žymiai sumažina
kepenų pasipriešinimą insulinui.

Klausimų liko

„Nestlé“ mokslininkų atlikta studija aprašo ir kavos vartojimo poveikį
diabeto simptomams kepenyse: fiziologinis poveikis buvo pastebėtas sukeliant
pasipriešinimą insulinui sveikų savanorių kūnuose. Todėl tolimesnėse
studijose ketinama tirti asmenis, kenčiančius nuo nuolatinio pasipriešinimo
insulinui ir patvirtinti ilgalaikį teigiamą poveikį pataloginėmis
aplinkybėmis.

Įdomiausia, kad teigiamas poveikis nėra siejamas tik su kofeinu ar
chlorogenine rūgštimi esančia kavoje. Jis gali būti susijęs su kitais
bioaktyviais kavos komponentais. Kokie gi jie, bus siekiama išsiaiškinti
kitų tyrimų metu.

Daugiau informacijos apie studiją:

Virgile Lecoultre, Guillaume Carrel, Léonie Egli, Christophe Binnert,
Andreas Boss, Erin L MacMillan, Roland Kreis, Chris Boesch,, Christian
Darimont, and Luc Tappy. The American Journal of Clinical Nutrition
2013. Coffee consumption attenuates short-term fructose-induced liver
insulin resistance in healthy men.

Taip pat straipsnyje:The American Journal of Clinical Nutrition

Tyrimo apžvalgoje:
http://www.research.nestle.com/newscenter/news/nestl%C3%A9-scientists-find-t
hat-coffee-helps-to-reduce-insulin-resistance-in-healthy-men

Ariana Rastauskaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close