Simona Striževska, „Citadele“ grupės įmonės „CBL Asset Management“ ekonomistė

Kas šiuo metu riboja JAV ir Kinijos ekonomikos augimą?

Rudens pradžią pasaulio ekonomikoje paženklino keletas tendencijų – JAV gyventojų perkamoji galia ir gamybos dinamika išliko stiprios, sulėtėjimą buvo galima matyti tik nekilnojamo turto rinkoje. Pastaroji – šiuo metu didžiausias iššūkis ir Kinijai – šalies ekonomikos augimo tempą stipriai stabdo pokyčiai būtent nekilnojamojo turto sektoriuje.

JAV ekonomika išlaiko atsparumą

JAV ekonominė veikla prasidėjus rudeniui buvo stebėtinai atspari – mažmeninė prekyba nominaliąja verte, neįskaitant automobilių ir degalų rinkos rodiklių, augo šeštą mėnesį iš eilės, rugsėjį pakildama 0,6 proc. JAV pramonės gamyba po rugpjūtį vyravusios stagnacijos rugsėjį taip pat išaugo 0,3 proc., karjerų bei kasybos pramonės gamyba kilo 0,4 proc., o energijos išteklių gamybos apimtys, po stipraus augimų vasaros mėnesiais, rudens pradžioje nekito.

Spalio pradžioje JAV buvo stebimas ir naftos gavybos kilimas – išaugęs iki 13,2 mln. barelių per dieną, lyginant su 12,9 mln. barelių per dieną vidurkiu rugsėjį.

Tačiau JAV ir toliau lėtėja būsto rinka. Sparčiausiai per pastaruosius mėnesius pakilus būsto paskolų palūkanų normoms, spalį buvo jaučiamas JAV nekilnojamo turto (NT) statytojų pesimizmas, o būsto statytojų lūkesčių indeksas spalį nukrito iki žemiausio lygio per 9 mėnesius. Aukštesnės palūkanų normos ir toliau tiesiogiai riboja aktyvumą JAV NT rinkoje – rugsėjį sumažėjo ir pardavimų apimtys, o būsto kainos ir toliau kilo dėl gana mažos pasiūlos.

Bėdos Kinijos NT sektoriuje tęsiasi

Naujausi Kinijos BVP rodikliai galėjo teigiamai nustebinti, tačiau NT segmente augimas ir toliau lėtėjo. Kinijos ekonomikos augimas trečiąjį ketvirtį paspartėjo iki 1,3 proc., lyginant su ankstesniu ketvirčiu, nuo 0,5 proc. sumažėjusio antrą ketvirtį.

Per metus Kinijos ekonomika augo 4,9 proc. Analizuojant duomenis galima matyti, kad Kinijos mažmeninės prekybos sektorius rudens pradžioje demonstravo gerėjančius rezultatus – augimo tempai nominalia verte paspartėjo nuo 4,6 proc. rugpjūtį iki 5,5 proc. rugsėjį.

Pramonės sektoriuje augimo tempai išliko nepakitę ir siekė 4,5 proc. Nekilnojamojo turto sektorius išliko silpniausia Kinijos ekonomikos augimo dalis. Investicijos į šį sektorių rugsėjį toliau mažėjo, kainos toliau krito, pardavimo apimtys, nors ir mažėjo lėčiau, rugsėjį vis dar buvo vidutiniškai 20 proc. mažesnės nei pernai.

Kinijos ekonomikos prognozės pastaraisiais mėnesiais sumažėjo, o „Bloomberg Consensus“ skaičiavimais, BVP šiais metais gali augti 5,0 proc., o kitąmet – 4,5 proc.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close