Po pietų norisi miego? Vaistininkas paaiškino, kodėl taip nutinka

Kam neteko susidurti su po sočių pietų užklupusiu mieguistumo jausmu? Dažnas nuo įkyraus apsnūdimo gelbėjasi kavos puodeliu ar popietei planuoja mažiau kruopštumo reikalaujančias užduotis. „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas paaiškina, kas slypi už popietinio noro snūstelėti ir kokius signalus mums bando siųsti organizmas, jeigu noras prigulti neapleidžia visą dieną.

Vaistininkas R. Blynas pasakoja, kad dažniau mieguistumas apima suvalgius maisto, kuriame gausu angliavandenių ir baltymų. Anot jo, šios maisto medžiagos dalyvauja aminorūgšties triptofano gamybos ir pasisavinimo procese. Pastaroji lemia, „laimės hormono“ seratonino padidėjimą organizme, o jis reguliuoja žmogaus nuotaiką ir miego ciklus. Visas šis procesas paskatina snūdumą, kuris apima pavalgius.

„Valgant svarbu pasirinkti tinkamo dydžio porcijas, vengti greitųjų angliavandenių, rinktis sveiką ir visavertį maistą. Pravartu stebėti savijautą ir pajutus, kad mieguistumas aplanko bene kasdien, pabandyti valgyti dažniau, tačiau mažesnėmis porcijomis. Teigiamai savijautą ir netgi virškinimą po pietų gali veikti ir trumpas pasivaikščiojimas lauke, dienos šviesoje“, – įvardija vaistininkas R. Blynas.

Susigrąžinti pradingusią energiją dažnas bando ir vaišinantis kavos puodeliu – vaistininkas sako, kad tai nieko blogo, tačiau jokiu būdu nereikėtų piktnaudžiauti. Saikinga dozė šio mėgstamo karšto gėrimo gali padėti išvaikyti miegus, tačiau vėlyvą popietę kavos geriau atsisakyti, antraip gali kilti sunkumų naktį užmiegant.

Kaltas ir poilsio trūkumas

Tiesa, sunkūs patiekalai pietums nėra vienintelė ir pagrindinė mieguistumo priežastis. Vaistininkas pataria, pirmiausiai įvertinti savo poilsio režimą, mat dažna problema, kad naktį paprasčiausiai nekokybiškai pailsima ir dėl to popietę energijos lygis sumažėja.

„Svarbu prisiminti, kad mūsų dieną turėtų sudaryti 8 valandos, skirtos darbui, 8 valandos laisvalaikiui, pramogoms, poilsiui, sportui ir 8 valandos – miegui. Jeigu šiai taisyklei nusižengiama nuolat, nereikėtų stebėtis, kad kankina mieguistumas“, – atkreipia dėmesį R. Blynas.

Energijos trūkumas dieną gali ištikti ir dėl žemo fizinio aktyvumo. Dirbant sėdimą darbą, o laisvalaikiu renkantis pasyvias pramogas, taip pat dažnai galime jaustis apatiški, todėl į savo rutiną vertėtų įtraukti mankštą, priimtino aktyvumo fizinę veiklą. Darbo dienomis kankinantis mieguistumas gali būti paskatintas ir patiriamo streso, įtampos ar ilgalaikio protinio darbo, nedarant reguliarių poilsio pertraukėlių.

Kokius ženklus siunčia kūnas?

Kai kuriais atvejais energijos stygius gali įspėti ir apie tam tikrų medžiagų trūkumą. Vaistininkas R. Blynas pabrėžia, kad ilgą laiką kankinantis mieguistumas gali siųsti signalą, jog organizmui nepakanka geležies, B grupės vitaminų, D3 vitamino. Vyresniame amžiuje mieguistumas gali rodyti sumažėjusį kofermento Q10 kiekį.

„Jeigu net ir skirdami užtektinai dėmesio poilsiui bei mitybai jaučiame energijos trūkumą, pats laikas atlikti tyrimus ir pasitikrinti, kokių medžiagų trūksta organizmui. Dėl mieguistumo kaltos gali būti ir lėtinės ligos tokios kaip diabetas, psichikos sutrikimai, tokie kaip nerimas ar depresija. Taip pat nereikėtų stebėtis, jeigu didesnį miego poreikį jaučia besilaukiančios moterys“, – atkreipia dėmesį vaistininkas.

Įsibėgėjant rudeniui ir vėl užgriuvus intensyviai rutinai, ekspertas ragina pasirūpinti visaverte mityba, užtikrinti, kad pavyktų gauti visų naudingų medžiagų, smegenims netrūktų omega-3 rūgščių, vitaminų ir mineralų.

Anot jo, dalis žmonių, kurių kraujospūdis yra žemas, dažniau susiduria su energijos trūkumu, todėl praversti gali tonizuojantys preparatai, kurių sudėtyje yra žaliosios arbatos ekstrakto, ženšenio. Taip pat teigiamai veikia ir specialūs kompleksai smegenų veiklai, tačiau svarbu atidžiai perskaityti pastarųjų sudėtį ir įvertinti ar neviršijate rekomenduojamos mikroelementų dienos normos, jeigu juos vartojate nepasitarę su gydytoju ar vaistininku.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close