Apie atleidimą įspėtiems darbuotojams – Užimtumo tarnybos pagalba

Grupės darbuotojų atleidimus lemia objektyvios ekonominės priežastys, tačiau apie tokius darbdavio planus išgirdusiam žmogui neretai prireikia pagalbos. Tai suprasdama, Užimtumo tarnyba šiems klientams skiria ypatingą dėmesį.

„Svarbiausia tokiame gyvenimo etape – priimti realybę ir pripažinti jausmus: nerimą, baimę, sumišimą. Tai normalu. Mūsų įstaiga – tik viena iš galimybių gauti pagalbą, nes gali pasiūlyti įspėtam apie atleidimą darbuotojui saugumą, parodyti realias galimybes ir priemones karjeros pokyčiams įveikti. Visgi pasirinkimo šeimininkas bus pats žmogus“, – sakė Užimtumo tarnybos psichologas Tomas Norvilas.

Anot jo, apie atleidimą įspėtus darbuotojus netikėtumo faktas veda į tam tikrą krizę. Tam negalima pasiruošti psichologiškai ir visiškai nesvarbu, kiek laiko žmogus buvo komandos dalimi. Įprasta jausti nerimą ir baimę dėl ateities šiame nežinomybės fone. Rūpestį dėl finansinės ateities seka galimas savivertės sumažėjimas, nes pradedama abejoti savo gebėjimais. Ilgesnį laiką dirbę ar vyresni žmonės šį reiškinį lygina net su dalies savęs praradimu.

Visgi kai kuriems darbuotojams tokia krizinė situacija gali būti ir maloni staigmena. Anot T.Norvilo, kalbame apie žmones, kurie jau seniai svarstė apie pokyčius gyvenime, bet jiems taip ir nepasiryžo. Jiems atleidimo faktas suteikia energijos ieškoti naujos profesinės krypties.

Bet kuriuo atveju labai svarbu susiplanuoti finansus, kontroliuoti savo išlaidas. Gal net atidėti suplanuotas atostogas, nes šiame etape prioritetas – darbas. Dėl to verta prisiminti ir draugus, giminaičius, kurie netikėtai gali pasiūlyti naujas karjeros galimybes.

Reikėtų planuoti ir išėjimą iš įmonės. Rekomenduojama nenutraukti ryšių su kolegomis, nes gyvenime gali suvesti nauji profesiniai keliai. Svarbu žinoti, kas gali padėti.

Užimtumo tarnybos specialistai, gavę pranešimą apie numatomą grupės darbuotojų atleidimą, per vieną darbo dieną susisiekia su įmone ir pasiūlo organizuoti susitikimą. Jei darbdavys sutinka bendradarbiauti ir rūpintis komandos gerove, atleidimo pasekmės ne tik sušvelninamos, bet dažnai ir išsprendžiamos.

Tokio susitikimo metu pristatomas laisvų darbo vietų sąrašas regione, pasakojama apie galimybes įsidarbinti ar persikvalifikuoti, o po atleidimo ir galimybę gauti nedarbo draudimo išmoką. Vis dažniau bendradarbiaujama su vietos įmonėmis, kurios gali pasiūlyti darbą čia ir dabar.

Norintys kalbėtis individualiai, kviečiami užsukti į Užimtumo tarnybą. Karjeros konsultantai apie atleidimą įspėtus žmones supažindina su darbo paieškos būdais, padeda parengti gyvenimo aprašymą. Tiems, kas nori greičiau rasti kitą darbą, padedama susikurti paskyras įvairiuose darbo paieškos portaluose.

Klientai gali išbandyti mokslininkų sukurtą įrankį „Pažink save“: pildyti klausimynus bet kuriuo paros metu iš bet kokių įrenginių, turinčių prieigą prie interneto. Užpildęs testus ir klausimynus, klientas gauna profesijų bei veiklų sąrašą, atsakantį į klausimus, ką jis galėtų dirbti atsižvelgiant į unikalias savybes, gebėjimus. Įrankis pateikia ir išsamią informaciją, kokiose srityse reikėtų tobulinti kompetencijas.

Žmonėms, kurie registruojasi užimto asmens statusu, suteikiama galimybė keisti profesiją – įgyti naują kvalifikaciją arba tobulinti kompetencijas, o taip pat ir aukštą pridėtinę vertę kuriančią kvalifikaciją ar kompetenciją.

Užimtumo tarnyba finansuoja persikvalifikavimą į Lietuvos nacionalines prioritetines profesijas, kurios yra paklausios rinkoje ir užtikrina ilgalaikį užimtumą. Jei mokymosi metu žmogus atleidžiamas iš darbo, profesinį mokymą gali sėkmingai tęsti.

„Ateities karjeros pasirinkimą gali sujaukti chaotiški ir jausmų nulemti žmogaus pasirinkimai atleidimo atveju. Užimtumo tarnybos teikiamos paslaugos – tik viena iš galimybių, padedančių racionaliai įvertini savo gebėjimus ir vietą darbo rinkoje. O tada jau imtis konkrečių veiksmų“, – atkreipė dėmesį Užimtumo tarnybos psichologas.

Per aštuonis šių metų mėnesius apie planuojamus grupės darbuotojų atleidimus pranešė 41 įmonė. Apie tai buvo įspėta 1718 darbuotojų – tai yra 2,7 karto mažiau planuojamų atleisti darbuotojų nei 2022 metais tokiu pačiu laikotarpiu.

Užimtumo tarnybos psichologas Tomas Norvilas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close