Aptarti Veiverių seniūnijos džiaugsmai ir rūpesčiai

Veiverių seniūnijos seniūnas Vaclovas Ramanauskas.

Birželio 12 d. Veiverių Šaulių namuose įvyko tradicinis seniūnijos ataskaitinis susirinkimas, kuriame 2022 m. veiklos ataskaitą pateikė Veiverių seniūnas Vaclovas Ramanauskas.

Susirinkime dalyvavo Prienų rajono savivaldybės vadovai, Tarybos nariai, Veiverių seniūnijoje veikiančių įmonių, įstaigų vadovai. Savivaldybės vadovai prieš susitikimą su gyventojais apžiūrėjo kelių, dėl kurių buvo gauta daugiausiai gyventojų nusiskundimų, būklę, susitiko su verslininkais, seniūnaičiais, bendruomenių pirmininkais.

Pristatyti nuveikti ir planuojami darbai

Daugiau nei 13,5 tūkst. ha plotą užimančioje seniūnijoje yra 64 kaimai, kuriuose gyvena 3769 gyventojai (13 žmonių daugiau, nei prieš metus). Seniūnijoje yra 191,127 km vietinės reikšmės kelių, iš jų – 12 km asfaltuotų. Seniūnija suskirstyta į 11 seniūnaitijų, veiklą vykdo penkios bendruomenės.

Seniūnas aptarė savivaldybės pagrindinių funkcijų vykdymo, socialinės paramos ir sveikatos apsaugos paslaugų kokybės gerinimo programas.

Kalbėdamas apie kultūros, sporto, jaunimo ir bendruomenių veiklas, seniūnas pasidžiaugė Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro, Mozūriškių, Skriaudžių ir Veiverių bibliotekų, Prienų krašto muziejaus padalinių veiklomis, puikiais renginiais, minėjimais, šventėmis, aktyviomis bendruomenėmis ir sporto renginiais.

Jis džiaugėsi, kad pernai buvo atliktas seniūnijos administraciniame pastate esančių patalpų (kabinetų) remontas, įrengtos naujos patalpos Prienų rajono savivaldybės SPC socialiniams darbuotojams, dirbantiems su šeimomis, įrengti kondicionieriai.

Pernai, kaip ir ankstesniais metais, buvo prižiūrimi parkai, tvenkiniai, įžymios vietos, viešosios erdvės, veikiančios ir neveikiančios kapinės, atliktas vaikų žaidimų aikštelės remontas, nupjauti pavojų keliantys medžiai Veiverių ir Skriaudžių kapinėse, Veiverių kapinėse įrengtas takas, nuolat išvežamos šiukšlės

Seniūnas taip pat paminėjo, kad kelių priežiūrai ir remontui pernai buvo skirta daugiau nei 203 tūkst. eurų, iš jų 68,6 tūkst. eurų panaudota kelių priežiūrai ir 134,4 tūkst. eurų – kapitalinio ir paprastojo remonto darbams. 2021 m. lėšų – 56,7 tūkst. eurų – skirta tik kelių priežiūrai.

Pernai buvo pradėtas, o šiemet užbaigtas Papilvio k. Jūrės kelio ruožo kapitalinis remontas (darbų vertė – beveik 314 tūkst. eurų), Mažųjų Zariškių k. Riešuto gatvėje, Mozūriškių k. Draugystės gatvėje atlikti paprastojo remonto darbai, atnaujinta asfaltbetonio danga automobilių stovėjimo aikštelėje prie daugiabučio namo Aušros g. 18, Veiveriuose.

Pernai apšvietimo tinklų plėtrai išleista per 7 tūkst. eurų, priežiūrai – 15,5 tūkst. eurų.

Seniūnas kalbėjo apie žemės ūkio funkcijų vykdymą, avarinio kelio remontą Šmūrų kaime, Didžiupio upelio atkarpos ties Veiverių miesteliu tvarkymą, Žalios gatvės Veiveriuose melioracijos įrenginių remontą.

Didžiausiais iššūkiais seniūnas įvardijo karo Ukrainoje padarinius bei geležinkelio linijos „Rail Baltica“ tiesimą.

2023 m. planuojama tvarkyti Vyturių g. Juodbūdžio kaime, Pažėrų g. Veiveriuose ir Kliniškių kaimo melioracijos įrenginių gedimus. Šiais metais toliau bus tvarkomos ir prižiūrimos viešosios erdvės, atsiras naujų vaizdo stebėjimo kamerų, bus atnaujintos Veiverių ir Skriaudžių kapinių fasadinės tvoros, išvalytas Veiverių tvenkinys ir įrengtas paplūdimys, atnaujintas Veiverių parkas (įrengti takai, apšvietimas, vaikų žaidimų aikštelė, mažosios architektūros elementai), planuojama pradėti Mauručių k. Šilėnų dalies gatvės remontą, įrengti apšvietimo tinklus Leskavos k. Slyvų ir Alyvų gatvėse, Mauručių k. Geležinkelio gatvėje ir Veiveriuose Žaliojoje gatvėje.

Seniūnas V. Ramanauskas dėkojo seniūnaičiams, seniūnijos gyventojams, kurie prisidėjo sprendžiant problemas, daugiau dėmesio skiriant bendruomenės narių poreikių patenkinimui.

Didžiausia problema – keliai

Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas sakė, kad Veiverių seniūnijoje, kaip ir kitur, didžiausia problema – keliai. Savivaldybės vadovai, Tarybos nariai prieš susitikimą su gyventojais apvažiavo kelius, dėl kurių buvo gauta daugiausiai nusiskundimų. Šiuo metu labai sausa, todėl neišvažiuojamų kelių nepastebėta, bet matoma kita problema – labai dulka. Pasak mero, visi nori gero kelio čia ir dabar, tačiau taip padaryti neįmanoma. Jis priminė, kad kelių remonto eilė sudaroma pagal nustatytus kriterijus, tačiau, jo manymu, reikia keisti šį požiūrį ir problematiškus kelius sutvarkyti nelaukiant, kol ateis eilė.

Veiverių kapinėse yra tik vienas šulinys, kurio vandenį kapus prižiūrintiems žmonės toli nešioti, tačiau nėra elektros, tad negalima nei gręžinio įrengti, nei išvedžioti vandentiekio tinklų po kapines.

Meras pasidžiaugė aktyvia seniūnijos kultūrine veikla, atkreipė dėmesį, kad Veiveriai – vienintelė rajono seniūnija, kurioje yra net dvi mokyklos: gimnazija ir pagrindinė, pasidžiaugė augančiu gražiu parku, priminė, kad daugiau dėmesio reikia skirti centralizuotų nuotekų tinklų plėtrai ir aktyviau renovuoti daugiabučius.

Vicemerė Jūratė Zailskienė, pasidžiaugusi seniūnijoje vykstančiais išskirtiniais kultūross renginiais, informavo, kad dedamos pastangos, jog Rimorystės muziejus taptų Prienų krašto muziejaus padaliniu.

Vicemerė Laimutė Jančiukienė pristatė savo kuruojamas sritis, tačiau prireikus ragino kreiptis bet kokiu klausimu, linkėjo pastebėti šalia esančius žmones, kuriems reikia pagalbos.

Diskutuota dėl kelių, takų, melioracijos įrenginių,vandentvarkos tinklų

Tarybos narė Rasa Juocevičienė savivaldybės ir seniūnijos vadovams perdavė Veiverių Čiurlių gatvės gyventojų nusiskundimus dėl to, kad jiems labai sudėtinga pasiekti miestelio centrą – einant aplinkinėmis gatvėmis, tenka eiti važiuojamąja dalimi, nes nėra šaligatvių, o eiti takeliu, kuriuo daug metų vaikščiojo, negali, nes naujasis sklypo savininkas neleidžia. R. Juocevičienė taip pat klausė, kodėl Skriaudžiuose daug metų neįrengiama pėsčiųjų perėja per Kauno gatvę, kur dingo nuoroda, rodanti Lukšų gimtųjų namų vietą.

Buvo atsakyta, kad kelias priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai, todėl tik savininkas gali įrengti perėjas, pastatyti ar nuimti nuorodas. Lietuvos automobilių kelių direkcija yra pažadėjusi, kad perėja bus įrengta tada, kai bus rengiamas seniai suplanuotas dviračių ir pėsčiųjų takas. Tik, deja, eilės nejuda.

Tarybos narys Cezaras Pacevičius savivaldybės vadovams pažėrė priekaištų dėl netvarkos kapinėse, dėl priešrinkiminių pažadų nevykdymo, apgailestavo, kad žmonės nieko negirdi apie stadiono ateitį, nežino, ar bus statomas naujas PSPC pastatas, iškėlė klausimą, ar nevertėtų Kazlų Rūdos ir Kauno rajono savivaldybėms perduoti sodų teritorijų, kurios yra seniūnijos pakraštyje.

Atsakydamas į Tarybos nario priekaištus meras tikino, kad veiveriečiai nepamiršti, kad kapinėse problemų yra, tačiau jos sprendžiamos, kad stadiono rekonstrukcijos ir naujo PSPC pastato statybos įtrauktos į planus, kad keliai, kiek leidžia lėšos, prižiūrimi ir atnaujinami, o visų kelių per kelis mėnesius suremontuoti tikrai nebuvo žadėta.

Gyventojai uždavė klausimų dėl duobėtos žaidimų aikštelės Skriaudžių pagrindinės mokyklos kieme, dėl per didelių seniūnaitijų teritorijų, dėl kelio ženklo įrengimo, dėl per privatų kiemą vedančio kelio į Skriaudžių buities muziejų, dėl ištisinės linijos prie Skriaudžių kultūros centro ir neleidžiančios nepažeidžiant KET įvažiuoti ar išvažiuoti į automobilių stovėjimo aikštelę, dėl melioracijos įrenginių, dėl vandentvarkos projektų, dėl kelių priežiūros. Į daugumą klausimų buvo atsakyta, kiti atsakymai reikalauja išsamesnės problemos analizės.

UAB „Prienų vandenys“ direktorius Rimantas Ignatavičius visus, laukiančius vandentvarkos tinklų plėtros, informavo, kad projekto įgyvendinimo darbai šiais metais neprasidės, tik bus surinkta informacija apie norinčius prisijungti prie centralizuotų tinklų. Įgyvendinus projektą, nemokamai tinklai bus atvesti tik iki sklypo ribos, o toliau prisijungti gyventojai turės savo lėšomis.

Kad veiveriškiams kartais trūksta vienybės, pakantumo, buvo juntama ir susirinkimo metu. Verta įsiklausyti į susirinkime dalyvavusio Egidijaus žodžius, raginusio pirmiausia pagalvoti, ką galima patiems padaryti, linkėjusio kiekvienam pasitempti, pasistengti matyti vieniems kitus.

Susirinkimo metu koncertavo Veiverių KLC trio.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close