5 klaidos, kurių nevertėtų daryti renkantis akinius

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Apie 75 proc. žmonių visame pasaulyje nešioja regėjimą koreguojančius akinius ar kontaktinius lęšius. Dauguma iš jų, nors iš nešiodami kontaktinius lęšius, vis vien kartais renkasi užsidėti regėjimui skirtus akinius. Todėl dėl itin didelės akinių paklausos, išauga ir pasiūlą. Lengva pasimesti rinkoje, darosi vis sunkiau pasirinkti tinkamiausią variantą sau – nenorint suklysti, svarbu apgalvoti nemažai detalių. Todėl norime palengvinti jums darbą ir pateikiame dažniausiai daromas klaidas perkant akinius, ir kaip jų išvengti – sužinokite apie tai iš anksto, kad vėliau netektų gailėtis!

1. Niekada nepasikliaukite senu korekcinių akinių receptu

Pirmasis žingsnis prieš perkant korekcinius akinius, yra profesionalus akių patikrinimas. Nepasikliaukite galbūt prieš pusę metų ar metus daryta akių patikra, per tą laiką akių būklė galėjo pasikeisti. Apžiūros metu specialistas įsitikins, kad nesergate jokiomis akių ligomis ar neturite kitų problemų, pavyzdžiui, kataraktos, taip pat patiksins ar jūsų regėjimas nėra pablogėjęs nuo paskutinio apsilankymo. Be to, vertėtų pasitikėti optometrininko ar oftalmologo teikiamomis rekomendacijomis – specialistas parinks tinkamiausius lęšius jūsų akiniams.

2. Akinių rėmelių pasirinkimas, neatsižvelgiant į veido formą ir savitą stilių

Dauguma žmonių mano, kad akinių rėmelių pasirinkimas pati smagiausia akinių pirkimo dalis ir niekur suklysti neįmanoma. Bet tiesa yra visiškai kita – tai vienas iš atsakingiausių momentų renkantis korekcinius akinius, juk akinių rėmeliai bus ir jūsų stiliaus detalė! Dėl šios priežasties vertėtų pasitikėti konsultantais, kurie atsižvelgę į žmogaus gyvenimo būdą, gydytojų išrašytą akinių receptą, galėtų pasiūlyti geriausiai atrodančius ir paskirtą korekciją atliepiančius akinius. Tačiau, jei prieš apsilankant salone ir pasitariant su konsultantu norite būti labiau susipažinę su akinių rėmelių pasirinkimo specifika, toliau pateikiame naudingus patarimus.

Atsižvelkite į savo stilių

Galvokite apie akinius, kaip apie būdą parodyti pasauliui, koks jūsų stilius. Mėgstate spalvotą stilių ir jums nebaisu išsiskirti iš minios ar mieliau renkatės klasikinius variantus? Akinių rėmeliai gali būti puiki stiliaus detalė ir priemonė atskleisti savo asmenybę.

Atsižvelkite į savo veido formą

Skirtingų tipų akiniai geriausiai tinka tam tikroms veido formoms. Pavyzdžiui:

Ovalaus veido žmonėms tinka dauguma rėmelių formų. Ovalo formos veidas turi aukštesnius ir šiek tiek platesnius skruostikaulius, kurie link kaktos šiek tiek siaurėja. Tokia pailga, suapvalinta veido forma leidžia vilkėti beveik bet kokį stilių, ypač didelius ir plačius rėmelius. Turėdami ovalų veidą galite drąsiai rinktis įdomią spalvą, tekstūrą ar rėmelių formą.

Trikampio formos veidai – turi plačią, kvadratinę žandikaulio liniją, tačiau, priešingai nei kvadratiniai veidai, jie paprastai turi siaurą kaktą. Trikampio formos veidui tinka platesni rėmeliai, nes jie padeda veido viršūnei atrodyti platesnei. Norėdami siaurai kaktai suteikti daugiau pločio, išmėginkite rėmelius, kurių viršuje yra daug spalvų ir detalių.

Kvadrato formos veido žmonėms – jūsų bruožams gali tikti daugybė puikių akinių porų. Kvadratinių veidų bruožai dažnai būna ryškūs, kampuoti, o nuo kaktos iki žandikaulio driekiasi tiesi linija. Norėdami atkreipti dėmesį į stipriausius bruožus, rinkitės ne kampuotus, o suapvalintus rėmelius. Apvalūs ar ovalūs akinių rėmeliai sušvelnins kampuotus bruožus ir suteiks jiems kontrasto, todėl išryškės geriausi jūsų bruožai. Akiniai be apvadų ar pusiau be apvadų – puikus pasirinkimas.

Apvalaus veido žmonės – pasižymi švelniomis kreivėmis ir lygiomis linijomis, o veidas yra maždaug vienodo pločio nuo žandikaulio iki kaktos. Svarbiausias dalykas, į kurį reikia atsižvelgti renkantis akinius apvaliai veido formai, yra pasirinkti tokius rėmelius, kurie prideda kampų – išbandykite stilių su drąsiomis, kampuotomis detalėmis ir švariomis linijomis.

Širdelės formos veidas – egzistuoja daug akinių formų, tinkančių širdies formos veidams. Širdies formos veidai yra plačiausi ties kakta, su siauru smakru ir aukštais skruostikauliais. Paprastai manoma, kad tai universaliausia iš visų veido formų. Širdies formos veidai puikiai atrodo su sparnuotais rėmeliais, išplatėjančiais šiek tiek plačiau nei kakta, ir rėmeliais su užapvalintais pagrindais, kurie subalansuoja ir papildo jų bruožus.

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Tačiau kaip bebūtų, nevertėtų viso dėmesio skirti tik estetikai. Funkcionalumas ir patogumas – dar svarbesnės savybės, kurių reikia ieškoti akinių rėmeliuose. Šiai užduočiai palengvinti, akinius rinkitės su optometrijos salono profesionalo pagalba – šis pateiks tinkamiausius variantus jums.

3. Dažnai užmirštama lęšių filtrų galimybė

Dažniausia akių nuovargio, atsirandančio žiūrint į skaitmeninius ekranus, priežastis – žalinga mėlyna šviesa, kurią skleidžia šie ekranai. Ilgai žiūrint į ekraną žmonėms dažnai skauda ir džiūsta akys. Niekada nepasigailėsite pasirinkę akinių lęšius su filtru nuo mėlynosios šviesos, taip išvengsite didelio ilgainio akių diskomforto, tai ypač aktualu jeigu ilgai dirbate kompiuteriu.

Taip pat galite pasirinkti filtrą nuo kenksmingos UV spinduliuotės. Ultravioletiniai spinduliai gali pakenkti visoms akių struktūroms. Ragenos pažeidimai, katarakta ir geltonosios dėmės degeneracija – tai galimi lėtiniai UV spindulių poveikio padariniai, dėl kurių galiausiai gali pablogėti regėjimas. Todėl pravartu rinktis akinius su apsaugine nuo UV spindulių danga. Taip pat šis filtras apsaugo ne tik pačias akis, bet ir odą aplink jas – tai puiki prevencijos priemonė nuo odos senėjimo ir mažų raukšlelių atsiradimo. Daugiau apie tai, kodėl vertėtų apsaugoti odą nuo kenksmingų saulės spindulių, galite skaityti paspaudę šią nuorodą: UV spindulių žala.

4. Itin pigūs akiniai – vilioja, tačiau gali atnešti daugiau žalos nei naudos

Akiniam stipriai taupyti nereikėtų, nes gali tekti nusivilti – akinių rėmeliai pagaminti iš prastesnės kokybės žaliavų greitai genda ir lūžtą, pradandą savo pradinę formą, greičiau nublunka jų spalva. Taip pat pigesnės medžiagos gali sukelti odos alergiją, dirginimą ir niežulį. Išmokite atpažinti alerginę reakciją, kad galėtumėte sau padėti.

Pigių skaitymo akinių optinė kokybė paprastai nėra tokia gera kaip brangesnių kokybiškų, skirtų kompiuteriui ir skaitymui. Netinkamai parinkus akinius galima kenteti nuo didelio akių pavargimo ir net skausmo. Juose taip pat, dažniausiai nėra mėlynosios šviesos filtų. Tad visuomet akinius rinkitės atsakingai ir pamatuokite kainos ir kokybės santykį.

Taigi, akinių pirkimas gana atsakingas žingsnis, juk reikia apsvarstyti tiek daug detalių! Vadovaudamiesi šiais patarimais bent šiek tiek sau palengvinsite pasirinkimo procesą ir galėsite išvengti dažniausiai daromų žmonių klaidų, išsirinksite kokybiškus, patogius akinius, kuriuos galėsite nešioti ne vienerius metus!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close