Ruošiantis pyragų dienai: trys kepiniai, kuriuos pasigamins net virtuvės naujokai

Savaitgalį Lietuvoje bus minima pyragų diena, todėl jai artėjant – puikus metas sugalvoti, kokiu kepiniu nustebinsite artimuosius. Net jei suktis virtuvėje nėra jūsų aistra, nusiminti nereikia. Išsirinkus tinkamą receptą, paruošti burnoje tirpstantį pyragą gali kiekvienas, o jei visai neturite laiko – pasižvalgykite jau pagamintų kepinių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjams norint pasiūlyti kuo didesnį ir platesnį pasirinkimą – konditerijos gaminių ir įvairiausių kepinių asortimentas atnaujinamas net keletą kartų per metus.

„Rudens pradžioje pristatėme kruopščiai sukurtų receptūrų konditerijos gaminius, kuriuos įkvėpė šaltojo sezono skoniai – riešutai, cinamonas, mandarinai. Be to, daug dėmesio visuomet skiriame kepinių sudėčiai. Pirkėjai vis dažniau teiraujasi sveikesnių desertų, domisi jų sudėtimi, renkasi subalansuoto skonio ir sudėties saldumynus. Jau kurį laiką populiarėja gaminiai be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės, veganiškos desertų alternatyvos. Savo ruožtu esame paruošę gausų jų pasirinkimą“, – teigia V. Budrienė.

Sprendimas skubantiems – šaldyta tešla

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad burnoje tirpstantį pyragą pasigaminti išties gali kiekvienas. Ir nors atrodo, kad sudėtingiausias momentas, kepant pyragą, yra tešlos ruošimas, T. Lauvray nuramina ir siūlo sprendimą – pyragui drąsiai galima naudoti ir šaldytą tešlą. Ji tiks tiek skubantiems, tiek besibaiminantiems tešlą gaminti patiems.

„Turbūt didžiausias šaldytos tešlos privalumas – patogumas. Šaldiklyje laikant pakelį šaldytos tešlos, mėgstamą kepinį pasigaminti galite vos per pusvalandį. Be to, tokia tešla – universali, puikiai tinka eksperimentuoti su skoniais ir receptais: kepti tiek saldžius, tiek pikantiško skonio pyragus“, – teigia T. Lauvray.

Konditeris primena, kad prieš naudojant šaldytą tešlą, svarbiausia – ją tinkamai atšildyti. Geriausia tai daryti šaldytuve, tik svarbu nepamiršti, jog procesas gali užtrukti net kelias valandas. Jeigu pyragą ar pyragaičius gaminti esate susiplanavę iš vakaro, geriausia tešlą šaldytuve atšilimui palikti per naktį.

Naudingi ir praktiški konditerio patarimai

Tiems, kurie nori pyragų kepimą perkelti į kitą, profesionalesnį lygį, konditeris T. Lauvray dalijasi naudingomis ir praktiškomis gudrybėmis.

Naudokite šaltus ingredientus. Geras pyragas prasideda nuo traškaus jo pagrindo. Kaip teigia konditeris, ruošiant pyrago pagrindą tešlai naudokite tik iš šaldytuvo ištrauktą sviestą, o į miltus pilamą vandenį pašaldykite ledo kubeliais.

Tešlą laikykite šaltai. Pagamintą tešlą prieš kočiodami susukite į maistinę plėvelę ir taip pat palaikykite šaldytuve. Mat taip į miltus susigers visas tešloje esantis skystis, o tešla kepant išliks traški.

Kočiokite atsargiai. Kočiodami tešlą naudokite kuo mažiau miltų. Be to, stenkitės, kad tešla neįtrūktų. Kuo daugiau kartų ji bus perkočiota, tuo kietesnė taps.

Prieš dedant įdarą tešlą iškepkite. Iškočiotą pyrago tešlą, prieš dedant ant jos įdarą, gražiai įkomponuokite į kepimo formą, uždenkite ją kepimo popieriumi ir iškepkite orkaitėje. Ant kepimo popieriaus galite užberti pupelių ar žirnių – tokiu būdu kepant pyragus geriau išsilaiko jo forma.

Kepkite ant žemiausios lentynos. Tam, kad pyragas kepant nesudegtų, geriausia jį kepti ant žemiausios orkaitės lentynėlės. Be to, pyragą kepant žemiausioje lentynoje – įdaru nepersisunkia pyrago pagrindas.

„Iki“ konditeris dalijasi net trimis, itin paprastai pagaminamais pyragų receptais.

Obuolių pyragas iš vos kelių ingredientų

Jums reikės:

• 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos

• 7 obuolių

• 5 v. š. lazdynų riešutų ir kakavos kremo

• 2 v. š. malto cinamono

Gaminame:

Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir iškočiokite. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklytes ir supjaustykite

plonomis skiltelėmis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite lakštus taip, kad neliktų

tarpų. Išklotą tešlą padenkite lazdynų riešutų ir kakavos kremu, ant viršaus tvarkingai išdėliokite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu ir užlankstykite tešlos kraštus, suformuodami krepšelį. Paruoštą pyragą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite apie 20 minučių. Patiekite su smulkintais lazdynų riešutais, o jei norėsis daugiau gaivumo, pagardinkite šviežiomis ar šaldytomis uogomis.

Paprastas daržovių pyragas

Jums reikės:

• 1 pakelio sluoksniuotos tešlos

• 2 didelių batatų

• 4 morkų

• 1 cukinijos

• 250 g rikotos

• 40 g saulėje džiovintų pomidorų

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Batatus, morkas ir cukinijas supjaustykite išilgai plonais griežinėliais, o saulėje džiovintus pomidorus – nedideliais gabalėliais. Apvalią, maždaug 25 cm skersmens, kepimo skardą ištepkite alyvuogių aliejumi ir išklokite sluoksniuotos tešlos gabalėliais taip, kad neliktų tarpų. Tešlą padenkite rikota bei saulėje džiovintais pomidorais ir statmenai, pradėdami nuo vidurio, sluoksniuokite griežinėliais supjaustytas daržoves, kol užpildysite visą kepimo formą. Galiausiai pyragą apibarstykite druska bei pipirais, konditeriniu teptuku ištepkite pyrago paviršių alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 150 °C. Kepkite pyragą 50 minučių ir skanaukite!

Nekeptas bananinis pyragas su traškiu sūrių riestainėlių pagrindu

Jums reikės:

• Trijų puodelių sūrių riestainėlių

• Puodelio ištirpinto sviesto

• Pakelio grietinėlės

• Kelių pakelių kreminio sūrio

• Kelių šaukštų šokoladinio riešutų sviesto

• Keturių bananų

• Cukraus pudros

Gaminame:

Riestainėlius sutrupinkite iki smulkių trupinių. Supilkite į juos ištirpintą sviestą ir gerai sumaišykite. Gauta mase išklokite apvalią skardą. Dubenyje išplakite grietinėlę iki standžių putų. Kitame dubenyje sumaišykite šokoladinį riešutų sviestą su kreminiu sūriu. Į šią masę atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę. Bananus supjaustykite pusės centimetro storio riekelėmis ir išklokite jomis pyrago pagrindą. Ant viršaus paskirstykite kremą. Pyragą bent dviem valandoms dėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami, papuoškite cukraus pudra.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close