TINKAMAI PARUOŠTAS PAVIRŠIUS IR AUKŠČIAUSIOS KOKYBĖS DAŽAI – VISKAS KO REIKIA SĖKMINGIEMS DAŽYMO DARBAMS ATLIKTI

Dažymo darbai – vieniems tai malonumas, o kitiems didžiulis iššūkis. Dažymo sėkmę iš esmės lemia 3 komponentai, t. y., dažymo darbus atliekančio asmens kruopštumas, tinkamai paruoštas dažymo paviršius ir aukščiausios kokybės dažai, pavyzdžiui, Sadolin dažai.

Kaip tinkamai paruošti paviršius dažymo darbams?

Tinkamai paruoštas pagrindas yra viena iš sąlygų, užtikrinančių, kad nudažytas paviršius atrodys taip, kaip ir tikimės. Meistrai, kalbėdami apie paviršių paruošimą dažymui, vienbalsiai tvirtina, kad ant dažymui paruošto paviršiaus negali būti jokių medžiagų, kurios galėtų silpninti dažų sukibimą su paviršiumi. Ši taisyklė yra labai svarbi, nes esant blogam sukibimui dažai neatliks savo funkcijos taip, kaip turėtų, o galutinis rezultatas jus tikrai nuvils. Paminėtina ir tai, kad dažyti galima tik švarius, neapdulkėjusius ir, svarbiausia, sausus paviršius.

Jeigu planuojate dažyti paviršius, kurie jau anksčiau buvo dažyti, turėtumėte juos nuplauti. Nestipriai užterštus paviršius pakanka nuplauti drungnu vandeniu, o štai tada, kai paviršius, kurį ruošiatės perdažyti, yra stipriai užterštas, vien drungno vandens nepakanka. Stipriai užterštų paviršių valymui yra rekomenduojama naudoti ploviklius. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad po ploviklio naudojimo paviršiai turi būti perplaunami švariu vandeniu.

Dažnai atšokusių dažų vaizdas yra viena iš priežasčių, skatinančių greičiau imti volelį į rankas ir paviršiui sugrąžinti buvusią estetinę išvaizdą. Vis dėlto ne viskas taip paprasta. Norint perdažyti paviršius, kurių senasis dažų sluoksnis yra atšokęs arba silpnai sukibęs su paviršiumi, juos yra būtina nuvalyti. Atšokęs arba silpnai su paviršiumi sukibęs dažų sluoksnis yra nuvalomas iki tvirto pagrindo. Šiuo atveju nėra kitokio pasirinkimo, jeigu siekiate, kad jūsų atliktas darbas būtų kokybiškas, o nudažytas paviršius tarnautų maksimaliai ilgą laiką.

Jeigu ruošiatės perdažyti paviršius, kurie prieš tai buvo nudažyti blizgiais dažai, turėtumėte įsidėmėti, kad tokį paviršių reikėtų „sušiaušti“. Tai ypač lengva padaryti, pasitelkiant paprasčiausią švitrinį popierių. Šiuo popieriumi „apdirbtas“ paviršius taps šiurkštesnis, o tai pagerins jo sukibimą su dažais.

Daug kas suka galvą, ką daryti su įvairiomis angomis, plyšiais ir nelygumais, kurių gali būti paviršiuje, kurį norime nudažyti. Žinoma, tam, kad įvairiausių paviršiaus defektų nesimatytų, juos reikia paslėpti. Meistrai, kalbėdami apie plyšių, nelygumų ir kt. paviršiaus defektų slėpimą vartoja terminą „užtaisyti“. Nelygumų užtaisymui vertėtų naudoti glaistą. Nuglaisčius paviršių, leiskite jam nudžiūti, tada lygiai nušlifuokite ir nuvalykite dulkes.

Dažų rūšys

Dažai įprastai yra skirstomi į dvi rūšis, t. y., į gruntinius bei apdailai skirtus dažus. Gruntiniai dažai pasižymi tuo, kad apsaugo nudažytus paviršius nuo korozijos, nesilupa, yra ilgaamžiški bei „išlygina“ dažomą paviršių. Šios rūšies dažai paprastai yra pasirenkami tada, kai norima kardinaliai pakeisti paviršiaus spalvą arba tada, kai planuojama dažyti metalo arba medienos paviršius. Apdailai skirti dažai gali būti lateksiniai arba alkidiniai. Pažymėtina, kad lateksiniai dažai yra gaminami vandens pagrindu, tačiau jų sudėtyje yra ir akrilo. Šiuos dažus lengva naudoti. Jie nesilupa, netrūkinėja, neturi jokio kvapo ir yra nedegūs. Alkidiniai dažai yra gaminami aliejaus pagrindu. Jais padengti paviršiai yra atsparūs trynimui. Galima rinktis iš blizgių, pusiau blizgių, šilko blizgesio ir matinių alkidinių dažų. Renkantis dažus visada atkreipkite dėmesį į jų kokybę bei, priklausomai nuo to kur planuojate atlikti dažymo darbus (vidaus ar lauko paviršiams), rinkitės vidaus arba lauko darbams skirtus dažus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close